Een cijfer voor het eten

Ruud op 30 oktober 2014· 20 reacties

null

Sinds in augustus de nieuwe site de lucht in ging met zijn horecareviewer bij elk skigebied, lees ik regelmatig jullie recensies van pisterestaurants. Afgezien van het feit dat ik daar best trek van krijg, zie ik dat de kwaliteit van het eten niet de het enige beoordelingscriteria is dat jullie hanteren.

Het voedsel is niet het enige dat telt
Naast de smaak van het eten worden ook andere dingen meegenomen in de waardering van de horeca op de piste. De sfeer, de gezelligheid (of de afwezigheid daarvan) en de uitstraling zijn blijkbaar ook belangrijk voor het cijfer dat we uitdelen. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk; je zit toch het liefst in een gezellige tent. Dan lijkt het net of het eten beter smaakt. En vlak een mooi uitzicht ook niet uit! Er zijn van die hutten met zo’n geweldige blik op het hooggebergte dat je met plezier een tijdje op je maaltijd zit te wachten. Of op de rekening, want die schijnt er helaas altijd bij te moeten horen.

De prijzen…
Dat is trouwens een belangrijk punt in onze waardering; wat kost het allemaal? Menig keer valt er in de reviews te lezen dat het eten “redelijk geprijsd” is, of “niet te duur”. Stiekem denk ik weleens dat de prijs voor Nederlanders bijna nog belangrijker is dan de kwaliteit. Mijn ervaring is dat voor Vlamingen een beetje anders ligt, maar misschien is dat wel een vooroordeel. Ik kan trouwens binnenkort zelf weer ondervinden of dat zo is, want ik ga binnenkort met drie Vlamingen op pad. Waar ik me erg op verheug en niet alleen om culinaire redenen. Maar dit geheel ter zijde. Ik stel maar even vast dat we op de prijzen letten en dat bijna niemand schrijft dat het ergens goedkoop is. Nou is het dat natuurlijk ook bijna nooit –alhoewel ik de prijs-kwaliteitverhouding in Italië heel goed vond-, zeker niet als je met je hele gezin aan tafel schuift.

null

Bediening
Ik lees ook regelmatig opmerkingen over de bediening, die natuurlijk ook een factor in de beoordeling is. Allereerst al of er überhaupt bediening ìs: er is helemaal niks tegen een zelfbedieningsrestaurant –is snel en handig- maar ik krijg zelf meer vakantiegevoel bij een hut waarin je bediend wordt. Zeg nou zelf: het is toch veel relaxter in het zonnetje bediend te worden door zo’n leuke Oostenrijkse in dirndl dan in de rij te staan aan de balie? En dus wordt de kwaliteit van de bediening dan vanzelf een punt van waardering: zijn ze vriendelijk en een beetje vlot?

Lekker!
Maar uiteindelijk gaan veel opmerkingen in de reviews natuurlijk over het voedsel. In de ene recensie wordt de apfelstrudel geroemd, in de andere de verrukkelijke schnitzels. Dan weer vindt iemand de fondue “top”, of de goulashsoep “een absolute aanrader”. Negatieve opmerkingen lees je eigenlijk niet zoveel. Wel opmerkingen als “matige kwaliteit”, maar ik vind nog nauwelijks opmerkingen over ongeïnspireerde semi-diepvriespizza’s en lauwe pasta met te weinig saus, terwijl je die toch echt ook aantreft.

null

Mag het een beetje inventiever?
Ik zou zelf wel graag willen lezen in welke hutten ze nou een beetje minder traditioneel koken. Ik hou van alle klassiekers hoor, maar er wordt wel heel veel van hetzelfde geserveerd. Ik vraag me weleens af of de veeleisende wintersporters van tegenwoordig al die standaardkost nog wel wil. We worden met zijn allen tenslotte steeds veeleisender en alles wordt steeds luxer: verwarmde stoeltjesliften en wifi op de piste. En in de horeca thuis zitten de culinaire voorlopers aan de gojibessen en de superfoods. Zo wild en modern hoeft het natuurlijk niet, maar een beetje creativiteit zou wel leuk zijn. Toch?

null

Wat zijn we positief!
Volgens mij heeft iedereen die een recensie heeft geschreven eerst aan zijn favoriete eetstek gedacht; het regent in de reviews achten, negens en zelfs tienen! Prima hoor -was er maar meer positivisme in de wereld-, maar de realiteit is dat het eten best vaak zo-zo is. Dat zie ik helemaal niet terug in de reviews. Nu zou het best kunnen dat de horecareviewer pas z’n waarde gaat bewijzen in de loop van het seizoen. Straks gaat iedereen in de Alpen op zoek naar een leuke en lekkere eetgelegenheid en waarschijnlijk komen dan de recensies pas echt los. We nodigen in ieder geval van harte uit om zijn bevindingen te delen!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik dacht al: waar zijn al die superrestaurants als ik op wintersport ben? Mij ervaringen zijn vaak niet zo positief: over het algemeen, zeker in Oostenrijk, zie je dezelde standaardkost op de kaart. Weer die fritatensuppe, germknodel, schnitzel, spaghetti Bo, en wurst mit pommes, gulashsuppe aus der dose, kaiserschmarren van Knorr ( koop maar eens een zakje in de super en maak het zelf eens, exact dezelde smaak!).
Ik vermoed dat veel mensen met hoge cijfers strooien omdat ze er zo gezellig zaten in hun vakantie, en daar is niets op tegen, maar het heeft vaak niets met de kwaliteit van het eten te maken. Dat gezegd hebbende vind ik het eten in de pisterestaurants van Frankrijk het slechtst, gevolgd door Oostenrijk. Italie is in de meeste gevallen prima. En: de hoge ligging van het restaurant is vaak een garantie voor duur, vol en slecht. Ook hebben wij vaak gemerkt dat de grootte meespeelt: bij de kleintjes is het eten vaak beter, en er is bediening

Weet je ik vind het niet eens zo belangrijk als ik eerlijk ben. Ik kom om te skien tenslotte.

Wij zitten meestal in een appartement dus s’avonds klussen we zelf wat in elkaar meestal ook niet hoogstaand en gaan af en toe uit eten. Meestal niet te ver weg (loopafstand) want dan kan iedereen naar keuze een borrel drinken.

De meeste zijn dan best moe dus in hoeverre kun je dan spreken van “serieus” uit eten…

Goed wat vinden (wij / ik) dan wel belangrijk, cliché maar vooral gezelligheid, leuk uitzicht (lunch), fijne atmosfeer, fijn meubulair (lekker zitten vooral s’avonds) en leuke vlotte bediening.

S’avonds graag wat warms eten en tijdens de lunch ach friet of een broodje kaas ik vind het allemaal wel goed…

Wat willen we niet simpel:

Grote vreetschuren met TL bak verlichting 

Just my 2 cents.

Seriously snow addicted family!

Das seekarhaus of de kringsalm in obertauern, beter kan gewoon niet.

dat het lekker moet zijn oke, maar voor kwaliteit kom ik niet. Kom maar voor 1 ding en das de wintersport.

In Oostenrijk krijg je over het algemeen zeer goed eten (en heel veel) voor een lage prijs, maar dan vooral inderdaad Schnitzels, Pommes, Kaiserschmarrn, pizza’s en strudels.

Flachau!!!

Aan de eetgelegenheid op de piste stel ik eigenlijk helemaal geen eisen.
Voor mij is de ultieme lunch 45 minuten in een ligstoel op een terras in de zon met een panini savoyarde (stokbroodje met ham, tomaat en geitenkaas en dan in de toaster). Daarna weer snel de ski’s aan en nog meer genieten van het skieen.

‘s Avonds eten we meestal in ons appartement en zorgt mijn keukenprinsesje voor een eenvoudige maar lekkere maaltijd met ingrediënten uit de Sherpa-supermarkt. En als we uit gaan eten nemen we vaak meestal een lokaal Frans gerecht zoals tartiflette of kaasfondue.

Voor die 1, misschien 2 weken per jaar kan ik prima leven met de zgn standaardkost. Sterker nog, ik vind het meestal erg lekker want hoe vaak eet je thuis Kaiserschmarrn, Schnitzels die aan alle kanten over je bord steken, verse Apfelstudel of lokale gerechten van pasta of aardappel? Als je een beetje de vreetschuren vermijdt, zijn er meer dan genoeg hut-achtige dingen waar je prima kunt eten. Als je daar dan ook nog eens de Pommes en -Bo op de kaart negeert, kan je nog wel eens verrast worden. Ik ben dan ook niet te beroerd om in een hut even de kaart of menulijst en wat er zoal voorbij komt te bekijken en weer te vertrekken als iets daarvan me niet aanstaat. Maar hey, neerploffen en vervolgens over alles gaan klagen is wel een stuk Nederlandser, da’s waar…

Alleen tegen een pasta in Italië voor 6 euro kunnen zelfgesmeerde broodjes niet op. Niet dat ik zo van brood hou, maar omdat lunch meer verplichting is dan genot (het gaat immers ten koste van je ski-tijd). Halfzachte schnitzel en in lauwe olie gaar gestoofde frieten? Nee dank u.
En aangezien we meestal in een appartement zitten, koken we zelf. Als we dan uit eten gaan, zoeken naar een Italiaan of een restaurant waar ook iets anders dan gesmolten kaas op het menu staat. Voor het eten ga ik niet naar de Alpen (behalve aan de Italiaanse kan dan).

Op de piste vind ik zelf ook niet erg belangrijk, ontbijt en avondeten vind ik veel belangrijker!

meestal klaag ik niet snel over eten maar wat je soms ‘mag’ eten is qua kwaliteit-prijs verhouding niet ok.
maar ach, ‘we’ komen toch wel niet waar? waarom zou je je best doen als je terras toch wel elke dag vol zit? wij gaan meestal even naar beneden, in het dorp eet je veel beter dan op de piste, zeker als op de pistes alleen maar ‘vreetschuren met zelfbedieing’ staan.

@gast235 wij zijn nieuwsgierig waar die kwaliteit zo slecht is! Laat je reviews bij de desbetreffende restaurants achter!

Click. Click. Peace

@Rogier, de gletscherhutte op Hintertux was zo’n ervaring. Ronduit smerig in alle opzichten ;)

Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn in m’n reviews :P

Gang is alles

Slechte restaurants worden snel vergeten, daarom dus weinig slechte revies

reviews.

dolomieten een goede optie?

@gast446: dolomieten zeker een goeie optie als t om lekker eten gaat; toen ik vorig jaar in zuid Tirol was, vond ik eten opvallend lekker. En de prijzen waren net wat lager dan in Oostenrijk

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Bestaan er trouwens al Mac Donalds restaurants op de piste? Compleet met drive/ski in?

Over mcd kan je veel zeggen, de kwaliteit is wel overal hetzelfde… (En de frietjes onder al dat zout heel eetbaar)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@Ferdinand: in de categorie " slechte ideeën"…

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud Wat jij zegt over Nederlanders en geld klopt (ons bien zeunig). Als ik zelf een review schrijf het zij op Yelp (http://daanski.yelp.co.uk.) of Trip advisor (http://www.tripadvisor.com/members/Daanski) neem ik de smaak, uiterlijk en de omgeving mee. Ook als het een gezellige kippenhok is neem ik dat in mijn cijver mee. De prijs vermeld ik er vaak wel bij maar gaat niet mee in de beoordeling. Als ik ergens zit wil ik dan ook de lokale producten proberen. Voor het komend seizoen zal ik eens kijken naar de reviews op deze site.

Zo ben ik ook weer een persoon die de BBQ in de winter aansteekt omdat ik de BBQ als een bereidingswijze ziet en niet als gezelligheid ;-).

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie