Zoeken en boeken via het net

Ruud op 03 december 2014· 16 reacties

null

Internet heeft ons leven veranderd, dus ook de manier we onze wintersportreizen zoeken en boeken. We zouden niet meer zonder kunnen, maar je kunt er ook wel eens gek van worden.

Minder overzicht?
Of je nu op zoek bent naar een accommodatie of een kant en klare reis, op het web kun je alles vinden. Maar om iets te vinden moet je eerst zoeken en dat zoeken kan op internet eindeloos duren.
Misschien ligt het aan mij, maar op het web heb ik vaak het idee dat ik nog niet alles heb gezien. Dat er toch nog meer accommodaties moeten zijn in het dorp waar je zoekt. Dat er toch nog andere data moeten zijn waarop een reis nog beschikbaar is. Met een ouderwetse gids had ik dat niet. Het aanbod dat ze hebben staat er in, punt uit. Het is een overzichtelijk geheel, waaruit je je keuze maakt.

De klassieke brochures zijn niet meer
Eigenlijk moet ik zo langzamerhand in de verleden tijd spreken; het was een overzichtelijk geheel Want de klassieke reisgids bestaat eigenlijk niet meer. Wie boekt er nog van uit een brochure? Dat zullen niet veel mensen meer wezen, veronderstel ik. Hoewel dat in België anders schijnt te zijn; ik hoorde uit betrouwbare bron dat er in België nog wel via reisbureaus en op papier wordt geboekt. In Nederland boekt vrijwel iedereen via internet. Je ziet trouwens dat de reisorganisaties ook aan het zoeken zijn naar een vorm; moet je helemaal geen gids meer maken of hem op je site benaderbaar maken via een PDF? Of maak je daadwerkelijk gebruik van de mogelijkheden die de digitaliteit biedt en maak je een interactieve gids? Sunweb heeft het helemaal over een andere boeg gegooid en de gids omgedoopt tot “inspiratiemagazine”. Je kunt geen info meer vinden over reizen en data; voor alle informatie over data en accommodaties moet je op de site zijn. Het magazine is bedoeld als “opwarmertje” dat je doorstuurt naar de website.

null

Internet is ook niet alles
Wat ik bij het zoeken op internet zelf erg irritant vind, is als je selecties niet onthouden worden. Iedere keer weer je reisdata, hoeveelheid personen, soorten accommodaties en andere filters invullen; daar word ik gek van. De meest reisorganisaties hebben dat soort functionaliteiten wel op orde, maar websites van skigebieden lang niet altijd. En ken je deze?: je selecteert een aantal filters, krijgt een hele rij zoekresultaten en gaat die hits bekijken, je klikt er één aan en als je dan weer terugkeert naar de zoekresultaten, is de volgorde van de resultaten veranderd! En dat keer op keer opnieuw. Gekmakend….

null

Je kunt niet zonder
Maar al betrap ik me er dan soms op dat ik denk: “Geef me nou gewoon een gids”, toch zou ik internet niet willen missen natuurlijk. Alleen al het direct mailen met eigenaren van een accommodatie is geweldig. En het zoeken op googlemaps en –earth naar hoe het er in werkelijkheid uitziet en waar de accommodatie ligt. Allemaal superhandig. De liftprijzen, de informatie over de skilessen, de staat van de pistes, alles is te vinden met een klik van de muis. Nou, dat is trouwens niet helemaal waar; veel sites van skigebieden zouden wel wat gebruikersvriendelijker kunnen. We hebben apps die live laten zien wat de huidige stand van zaken is. Kortom: we hebben alle informatie waar we 15 jaar geleden van konden dromen nu binnen handbereik. Het enige waar ik nog op zit te wachten is een “Vrouw Holle app”, die je de mogelijkheid geeft het met een druk op de knop te laten sneeuwen in het skigebied van je keuze!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Voor oostenrijk: Tiscover.com! (of eigelijk voor de gehele alpen). Verder gewoon de sites van dorpen/ski gebieden doornemen en de lokale (huizen)links volgen. Makkelijk is anders, maar met een excelsheetje is er toch wel orde in de chaos te scheppen!

Klinkt bekend

Het beste kun je meestal de locatie zelf aanschrijven.
Als je de prijzen vergelijkt wat een reisbureau er voor wil en wat je betaalt aan de locatie is soms best groot.
De toekomst is volgens mij gewoon google maps of iets anders vergelijkbaars en dan op het gebied waar je heen wil inzoomen.
Vervolgens bekijk je jouw ideale locatie en klikt op de link die bij dat adres hoort.

Bevalt het reserveren :)

@interjrs tiscover.com is inderdaad een goeie, maar vergelijk de prijzen voor de definitieve boeking met booking.com en met de tourismus-site van het dorp of dal wat je wil bezoeken.
De prijzen verschillen soms behoorlijk…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Het kan veel makkelijker, gewoon op de bonnefooi, doe ik al circa 15 jaar.
Dat kost me geen uren zoeken, en de goedkope adresjes hebben vaak geen website, vaak zelfs geen
internet in huis.
Op de bonnefooi, en ter plaatse zoeken gaat sneller en scheelt geld.

Ronald14;
Met een groep van 10 vrienden is dit geen optie.
En met kinderen vind ik het ook een risico.
Ik betaal dan liever 100 euro meer, dan dat ik moet zoeken met sneeuwkettingen om of maar iets neem omdat het donker begint te worden.

Werkt dat ook in het hoogseizoen Ronald? Ik zie me dit niet gauw doen met kinderen, moet je misschien alsnog in een hotel.

Het, soms tijdrovende, zoeken van accomodatie -ik zoek meestal via Homeaway- is toch ook een deel van de voorpret.

Quote @Ruud: We hebben apps die live laten zien wat de huidige stand van zaken is. Kortom: we hebben alle informatie waar we 15 jaar geleden van konden dromen nu binnen handbereik.

net zoals hier op wintersporters bedoel je? Een app die steeds crasht en een site waarvan de gegevens door de gebruikers ingevuld/aangepast moeten worden aangepast? ;)
Vwb je idee dat je vroeger niets miste, je wist niet beter dan dat dat alles was. Nu heb je meer info-overload en heeft zelfs dat hutje achteraan bovenin een mogelijkheid om gemaild te worden.

Wat ik persoonlijk heel storend vind is dat de info van acco’s op verzamelsites niet klopt. Ik ben een beetje aan het rondkijken voor een appartement op AltaBadia.org, daarbij is er oa ook de mogelijkheid om te zien of er plaats is en een request (laten) doen. Op dit moment klopt er bijzonder weinig van die getoonde info kennelijk want veel aangeboden plaatsen zijn toch niet vrij of hebben iets heel anders in de aanbieding dan vermeld stond.

Kitzbuhleralpen.at heeft iig niet de beschikbaarheid up to date. Dat is dus ook vervelend. “mijn” hutje stond namelijk nog maandenlang beschikbaar terwijl ik geboekt en vooruitbetaald had. tevens had eigenaar hutje dit ook doorgegeven aan de site maar die deden er dus niets mee.

Ook reisburo’s hebben de beschikbaarheid niet up to date.

“Wel een tip: klik met de rechtermuistoets op je zoek resultaat, en kies voor openen in nieuw tabblad. Hierdoor blijft je originele zoekvenster gewoon actief inclusief je geselecteerde data en reisgezelschap.”
Klikken met je scrolwieltje op een linkje werkt standaard ook (en werkt imho veel fijner)

Mijn irritatie puntje is dat ik bijvoorbeeld een selectie maak, 2 personen, vertrek datum X en halfpension, ik in mijn overzicht iets zie voor 400 euro pp, maar dit dan voor 4 personen en 2 maanden later is, daar word ik echt moedeloos van :P

@Marcelbierhuis Ja hoor, 3 jaar terug, in de krokusvakantie op pad geweest, ik was 25 Euro per nacht kwijt, inclusief een uitgebreid ontbijt. Een ruime 2-persoonskamer, direct aan de piste, in het centrum, op circa 300 meter van de 3 meest bekende apresskitenten.
Als je kinderen hebt, of met een grote groep bent, is het misschien anders.
Maar er is vaak nog genoeg te krijgen, veel onderkomens zijn niet te vinden via internet.
De grote hotels hebben uiteraard een website, net als andere luxe onderkomens, zoals het mooie gasthof of luxe appartement, maar de particulier die 5 2-persoonskamers verhuurt, heeft dat vaak niet, dus die kan je niet eenvoudig via het web vinden.
De meeste onderkomens die ik de afgelopen jaren heb bezocht hadden geen internet/WiFi, laat staan een website.

Jaren geleden ben ik eens met nog 3 personen op pad geweest, en ook dat was geen probleem.

Je kan altijd op http://www.boekuwdroomvakantie.nl eens kijken of er in het gebied waar u naartoe wilt gaan geen goedkopere mogelijkheden zijn, deze site vergelijkt verschillende aanbieders van wintersportvakanties.

@Ronald14 Over welke gebieden spreken we hier? De minder bekende?
En doe je dat op je eentje of met twee?

@taman Gerlos, en alleen, maar ik zat altijd in een 2-persoonskamer, dus met 2 man kan ook.

@Ronald14, je snapt ook dat dat alleen werkt omdat ‘niemand’ anders dat doet hè?

@Userd Er zijn veel meer mensen die dat doen, en die hoeven echt niet buiten te slapen.
Er zijn eigenlijk altijd wel kamers vrij, vergeet niet dat een groot deel gewoon niet, of niet makkelijk, te vinden is via internet.

Ik doe het al 15 jaar, in Gerlos, Fügen, Hinterglemm, Mayrhöfen, Isshgl, en andere dorpen.
Nooit enig probleem gehad, altijd binnen 1 uur een kamer, en vele hier zullen langer bezig zijn met online zoeken.
En goed geprijsd, de goedkoopste adresjes vind je namelijk bijna niet via het net, want die hebben geen internet.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie