Kerststress in optima forma

Roel op 18 december 2014· 57 reacties

Gister verse sneeuw maar nu regen zoals hier in [Tignes](/dorpen/tignes)
Gister verse sneeuw maar nu regen zoals hier in Tignes

Dag één van de thriller is achter de rug. Vandaag dag twee met regen in Zwitserland en Oostenrijk, en aankomend weekend wordt de laatste reddingsboei uitgegooid voor een witte kerstweek in de Noordalpen. Kerststress. Ik kan me helemaal voorstellen hoe het voelt als je zaterdag de auto in moet stappen op weg naar… ja naar wat eigenlijk?

Webcams
Gisteren begon het met sneeuw in de Westalpen. Die breidde zich 's avonds uit tot over Oostenrijk waarbij het tot in de hogere dalen sneeuwde. Tot zover alles volgens plan, maar vannacht kwam dan toch de zachte lucht door. Inmiddels is het ochtend en is dit het beeld:

Regen op 2000 meter in Franse Alpen [Chamrousse](/skigebieden/chamrousse)
Regen op 2000 meter in Franse Alpen Chamrousse

Wat verse sneeuw maar alweer regen voor Skiwelt
Wat verse sneeuw maar alweer regen voor Skiwelt

Gisteren sneeuw, nu regen in Mittelberg
Gisteren sneeuw, nu regen in Mittelberg

Maar goed veel sneeuw in hogere (Franse) gebieden ([Val Thorens](/dorpen/val_thorens))
Maar goed veel sneeuw in hogere (Franse) gebieden (Val Thorens)

Ook in Les Deux Alpes wat verse sneeuw erbij
Ook in Les Deux Alpes wat verse sneeuw erbij

Zoals vaker is [Bettmeralp](/dorpen/bettmeralp) weer een echt winters plaatje
Zoals vaker is Bettmeralp weer een echt winters plaatje

Vandaag trekt de regen via Zwitserland naar Oostenrijk. Vooral vanmiddag kan het even plenzen waarbij de sneeuwgrens geleidelijk naar 2200m stijgt. Tenzij je echt hoog zit kun je dan misschien beter even je ogen sluiten.

Zondag weer wit?
En dan is het wachten op het volgende koufront. Dat passeert in de nacht naar zaterdag de Noordalpen met eerst regen en daarna wat sneeuw. De fut lijkt er echter uit te gaan voordat het bezit neemt van de Alpen (waar hebben we dat eerder gezien?). Al te grote problemen verwacht ik zaterdag onderweg dus niet.

Meer sneeuw zou er in de nacht naar zondag kunnen vallen, maar dan hoofdzakelijk in Oostenrijk. Een zwakke nordstau drukt in de koude lucht sneeuwbuien tegen de Alpen die mogelijk gaan samenklonteren. De meeste sneeuw (zo’n 20 centimeter) verwacht ik in het Salzburgerland en ten oosten daarvan, maar ook elders aan de Oostenrijkse noordkant valt een laagje.

Hoge Franse gebieden voorlopig voorzien
Zekerheid over wat je dit weekend aantreft kunnen we verder alleen voor Frankrijk en Italië geven. Daar valt namelijk nog maar weinig regen of sneeuw. Het is er vandaag en morgen alleen erg zacht met een vorstgrens rond 2500 meter. De noordelijke Franse gebieden boven de 2200m zingen het voorlopig wel uit. De verse sneeuw zal zich eerst gaan zetten en in de koudere lucht dit weekend kunnen de sneeuwkanonnen weer aan.

De lagere Franse gebieden en de Zuidalpen is een ander verhaal, vooral in de Dolomieten is weinig meer gevallen en daar zijn ze vanaf nu helemaal aangewezen op sneeuwkanonnen. Die zullen hun werk na het weekend alweer moeten staken omdat de Alpen wederom in zachte lucht terecht komen. De zon schijnt volop.

Voorlopig blijft het groen in de Dolomieten (Alta Badia, via de app Sneeuwhoogte+)
Voorlopig blijft het groen in de Dolomieten (Alta Badia, via de app Sneeuwhoogte+)

Sneeuw met kerst?
Tja en dan laten de computerberekeningen rond kerst weer koude lucht richting de Alpen uitstromen maar het is veel te vroeg om ons daarmee al rijk te rekenen. De kans op sneeuw neemt toe en ook in de grootschalige luchtdrukverdeling verandert het een en ander, maar vooralsnog niet meer dan dat. Anders gezegd, de kaarten hebben er specifiek voor de Alpen weleens overtuigender uitgezien de laatste weken. Maar we laten ons graag verrassen. Morgen een video weerbericht. Voor tussentijdse berichten ben ik ook te volgen op Twitter via @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel bedankt voor de foto’s en je bericht ik ben blij dat er wat is gevallen al is het helaas niet in hoeveelheden en voor elk gebied genoeg het is altijd beter dan niets zeggen we maar!
Ik zet mijn oven in ieder geval alvast aan en pak mijn kookgerei met suiker om de zure appel straks lekkerder te gaan maken en op te smullen :P
En als ie op is dan hoef ik er verlopig geen meer dan is het wel genoeg geweest :)

Ik keek net op de webcam van Bichelbach en is nog wit. Duimen en nog eens duimen. Roel weer bedankt.

Hopelijk valt de regenschade mee… Voor mij nog ruim een week wachten, met hopelijk meer positieve berichten…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Mss kunnen we de dalafdalingen in Sölden toch ng doen met kerst. Ik vertrek de 23ste

Pray every day for snow

Roel ik vind hem er mooi op staan voor de kerst ik teken ervoor! Ik word er wel blij van afwachten maar weer!

null

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey: die temperatuur bv op 850hPa en 500hPa heeft dat te maken met hoogteverschillen, want ik lees temperaturen van 5gr voor het één en-20 voor het andere. Op welke hoogten speelt zich dit af? Valt er ook iets van neerslag uit af te leiden uit bovenstaande grafieken?

@Gerrit, de 850hPa is rond de 1500m.

@Gerrit, was iets te snel, maar de 850hPa is dus rond de 1500m, de 500hPa zit in zo verre ik het weet rond de 5500m.

De onderste lijnen (Précipitations) is de kans op neerslag, daarweer onder de winterse neerslag.

(correct me if i’m wrong).

@Michelr ok dank je en bv in dit geval heb je voor de 850hPa meer lijnen die onder de 0gr liggen, dat is dus ook de grootste kans dat het daadwerkelijk zo gaat zijn… En die Précipitations, hoe hoog moeten de pieken zijn om enige betekenis te hebben?

tnx,
heb je ook een link waar ik die grafieken kan volgen. tnx!

@Gerrit @michelr heeft gelijk!

Zit de 850 hpa lijn onder 0 en een piek op de Précipitations is er een kans dat het gaat sneeuwen.

Let wel:

Als de lijnen uit elkaar waaien (spreiding) is de verwachting onzeker. (zie links heel dicht bij elkaar en rechts ver uit elkaar)
Dit is slechts 1 model (GFS)
Dit is slechts 1 prikpunt in de buurt van Pitztal dus geenzins representatief voor de gehele noordalpen.
De kerst is nog ver alles kan nog run na run verdwijnen er zijn er 4 per dag. Dit hebben we helaas vaker gezien.

Wat kun je er dan uit halen?

Er zitten meet leden (ieder lijntje is een lid) onder de 0 lijn op 850Hpa dus de tendens is neerwaarts in de GFS pluim.

Hij staat er nu mooi op maar zoals Roel al meld overtuigend is het nog niet. Daarvoor zijn er nog teveel variabelen!

Seriously snow addicted family!

@Gerrit die neerslaghoeveelheden (terug te vinden in in de onderste lijn en de waarden in de verticale as rechts) in aantallen mm per 6 uur, dacht ik. Het piekje van de rode lijn op de datumgrens van 20 op 21 december zou dus zeggen: 2 mm neerslag per 6 uur (als ik het goed interpreteer).
@Roel of anderen die het weten: hoeveel cm sneeuw geeft 1 mm neerslag? Dat hangt uiterwaard van de temperatuur af. Maar kan je dat 1 op 1 vertalen als het sneeuw betreft (bij temperaturen onder 0 dus)? Of zit daar nog een bepaalde factor in?

@Jeffrey @michelr tnx allebei. En is er een link waar ik die grafiek zelf kan oproepen eventueel met een prikpunt naar mijn eigen keuze?

@Gerrit hier de link: http://meteociel.fr/modeles/gefs.php?carte=1

Wel even checken onderaan de kaart of de coördinaten die je hebt geprikt overeenkomen met de locatie die je wil zien. Je zit er zo 0,1 graad naast en dan zit je in de Alpen al snel een dal verderop, wat veel kan uitmaken in sommige gevallen.

@GiGi, tnx GiGI

@Gigi

Er zijn vele soorten sneeuw:

https://www.wintersport.nl/wiki/sneeuwsoorten

Quote van Roel uit 2011

Het meeste is al gezegd, voor het gemak kun je aanhouden: 1mm neerslag = 1 cm sneeuw.

Seriously snow addicted family!

@GiGi Als standaard regel kun je 1 mm regen is 1cm sneeuw aanhouden. Dan zal het eerder mevallen dan tegenvallen. Zeker als het kouder is.

Click. Click. Peace

@GiGi, ik kom niet onmiddellijk tot die grafieken hier bovenaan als ik jouw link selecteer. Ook is het mij niet duidelijk waar of hoe mijn locatie in te geven. Kan je wat stappen voorzien vertrekkende van je link? tnx

Klik met je muis in de kaart (coördinaten ingeven kan niet echt). Je krijgt dan een pop-up met zo’n pluimgrafiek. Onderin de grafiek staat dik omkaderd “Diagramme des ensembles GFS sur 384h : 47.2N 10.8E” Dit zijn de coördinaten van hierboven getoonde grafiek.

@Gerrit gewoon op de kaart klikken op de locatie waar je de grafiek van wilt hebben. Dan verschijnt er een pop-up met de grafiek.

Don`t eat yellow snow

Gigi was net sneller. Mocht je de grafiek van Frankrijk, Zwitserland, of West-Oostenrijk willen hebben dan is de onderstaande link wat nauwkeuriger qua kaart: http://meteociel.fr/modeles/gefs.php

Don`t eat yellow snow

@GiGi and @jaapm idd
tnx

@Gerrit

dat is wel een klusje maar het kan wel…

Gebruik deze link:

http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y…

En ipv de 47.2N 10.8E coordinaten van jou bestemming die kun je hier opzoeken:

http://www.gpscoordinaten.nl/bepaal-gps-coordinaten.php…

Dan zou de grafiek aan moeten geven voor het door jou gewenste prikpunt, let wel ongeveer is goed genoeg GFS rekent niet voor ieder coordinaat opnieuw.

Geef anders even je bestemming dan kijk ik wel even wat ik ervan kan maken! Hang er niet teveel waarde aan!

Seriously snow addicted family!

Leuke update vanuit Kirchberg-Kitzbühel op 17-12. Geeft de skiburger moed;).

Je kunt van een ezel geen renpaard maken

@Jeffrey, ok dikke merci.
ik heb alvast de linken opgeslagen in mijn favorieten. Ga er ook eens mee aan de slag. In tussentijd mag je ook proberen (altijd welkom)! Ik vertrek op tweede kerstdag naar Westendorf… (Brixen Im Thale)!

Filmpje hierboven is alvast voor Kirchberg en op een tripje met de skibus is Brixen Im Thale nu één gebied geworden met Kirchberg.

@verdi we zitten nu aan de keuken tafel te genieten van je film, we hadden op de skies moeten staan, maar helaas. Hopelijk heeft febr meer in petto…voor ons, zodat we dan toch nog kunnen genieten van een witte wereld.

Bedankt voor de hulp aan elkaar mensen, ik hoef er niet eens meer tussen te springen :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Net mail gehad van ski-morzine dat mijn reeds gekochte skipas voor Portes du Soleil (kerstweek) wordt teruggestort. Slecht teken dus.

Vanmorgen Zell am Ziller dal helemaal groen maar boven echt perfecte sneeuw. Nu Gerlos/Konigsleiten hier wel her en der wat stenen ontwijken maar verder zeker goed te doen. Wel beetje te warm met 5 graden boven op de berg helaas…

@marie-louise, is niet zijn film maar van Eric, maar inderdaad genieten.

@Firstski :dalafdaling Gigijach was afgelopen weekend goed skibaar, zorg wel dat je rechts aanhoud. Anders zal een stukje moeten lopen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie