De winter komt

Roel op 24 december 2014· 66 reacties

null

Na een belachelijk warme dag is de kans op een onvervalste ‘wintereinbruch’ ineens flink gestegen! Als deze ochtendkaarten uitkomen zijn de geplaagde West- en Noordalpen in één klap gered met een pak sneeuw en het vervolg is bitterkoud.

Bizar
Eerst terug naar gisteren, 23 december. In de subtropische baklucht noteerden we in het Oostenrijkse Reutte maar liefst 17,8 graden! Geen gehucht bij Wenen ofzo, nee deze plaats ligt aan de Fernpass en heeft gewoon een skigebied. Adelboden in Zwitserland idem dito: 14,6 graden gisteren. Tegelijkertijd bleef het in Mellau overdag vriezen. Op twitter kreeg ik dit doorgestuurd:

null

Inversie
Dit betekent inversieweer. Door het hogedrukgebied daalt de lucht en warmt vanaf middelbare hoogte steeds verder op. In de lagere delen kan zich een koudere plaklaag handhaven en dan krijg je die gigantische verschillen. Hoe dan ook, het doet de condities geen goed. Deze foto is gisteren via Sneeuwhoogte+ geupload naar onze site en komt uit Saalbach-Hinterglemm. Als ik me niet vergis is dit de lange afdaling naar Vorderglemm.

null

Hitchcock
En er komen meer bizarre dingen aan. Morgen begint het in Zwitserland en Oostenrijk licht te sneeuwen en dat houdt tot vrijdagochtend aan. Hou rekening met 5 tot 20 centimeter boven 1000-1200 meter en dat is de inleiding voor een meteorologische Hitchcockfilm.

Het belangrijke lagedrukgebied waar ik gisteren op wees wordt door enkele modellen niet langer boven Frankrijk ingetekend maar zou nu pal over de Benelux in de richting van de Alpen trekken. Goed nieuws voor de Franse en Zwitserse Alpen want de westenwind wordt strakker waardoor meer stuwing optreedt.

Vorm en trekrichting
Volgens het Europese model duikt het lagedrukgebied nog wel Frankrijk in, maar de vorm van het systeem wordt in die zin anders ingetekend dat er alsnog meer sneeuw inzit dan de 10 tot 20 centimeter die ik gisteren voorzichtig aankondigde. Vorm en trekrichting van het lagedrukgebied, die zijn cruciaal voor de Alpen. En niet alleen voor de Alpen.

Het GFS-model tekent het lagedrukgebied precies boven NL in, met grote verschillen tussen noord en zuid
Het GFS-model tekent het lagedrukgebied precies boven NL in, met grote verschillen tussen noord en zuid

Als de storing inderdaad pal over de Benelux trekt gaan we ook in eigen land nog wat meemaken. Het noorden zit in de koude lucht terwijl België eerst wind van over zee krijgt. Dat wil zeggen sneeuw in het noorden, regen in het zuiden en een mengelmoesje daar tussenin. Waar de grens ligt? Ik zou het niet weten. Het verschil tussen een witte of groene wereld wordt bepaald door een koers 50km noordelijker of zuidelijker van een lagedrukgebied dat nu nog nieteens bestaat!

Sauerland ook beter
Uiteindelijk komen we aan de koude kant te zitten en dan kan de kou overal binnenstromen. Hopelijk met een sneeuwdek want dan kan het ook qua temperatuur nog leuk gaan worden 's nachts. Hoe dan ook, ook in het Sauerland gaan de condities verbeteren door het genoemde lagedrukgebied. En dat is nodig want de ene na de andere piste sloot daar de afgelopen dagen. Vooral zaterdag kan hier een goed pak gaan vallen.

Zo wordt op dit moment geskied in Winterberg
Zo wordt op dit moment geskied in Winterberg

Met de koerswijziging wordt het ook onderweg spannend. De neerslag komt er eerder in en als dat sneeuw is, vooral in de Franse en Zwitserse Alpen is die kans nu ineens een stuk groter, wordt het alsnog oppassen!

Nieuwe sneeuw voor Oostenrijk?
Zondag trekt het lagedrukgebied naar het oosten weg en draait de wind in de Alpen naar het noorden tot noordoosten en komt er echt koude lucht binnen. Op 2000 meter komt de temperatuur niet meer boven -12 uit en in de dalen vriest het ook overdag. Daarbij komt er in de loop van zondag of maandag een zwakke nordstau op gang.

In de koude lucht gaat in Oostenrijk mogelijk nog een 20 tot 30cm heerlijk lichte poedersneeuw vallen voordat een nieuw hogedrukgebied het deksel erop gooit. De kou wordt gevangen en er kunnen een paar hele koude dagen en nachten gaan volgen!

Fijne kerst
Zo, dit was het wel zo’n beetje. Ik denk dat er voor mij geen rustige kerst inzit dit jaar, daarvoor zijn de weersontwikkelingen nu veel te spannend. Ik zal dat natuurlijk met jullie delen op deze site en via twitter. Zeg niet vantevoren dat dit met een sisser afloopt, dat weten we niet. Vandaag precies 4 jaar geleden was het allemaal erger dan alle weermannen en -vrouwen voorspelden.

Witte kerst 2010: Bij mij viel 25 centimeter sneeuw op 24 december
Witte kerst 2010: Bij mij viel 25 centimeter sneeuw op 24 december

Iedereen hele fijne kerstdagen gewenst!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, dank en wat een spanning!

Ik hoop en duim :)
Fijne Kerst @Roel en @all!

“Vandaag precies 4 jaar geleden was het allemaal erger dan alle weermannen en -vrouwen voorspelden.” Erger?! De mooiste witte kerst die ik in Nederland heb kunnen vieren, ha!
Dreamin’ of a White Christmas for you all!
Volgend jaar maar eens kijken waar ik ga wintersporten… de berichten van weerman Roel zijn daarbij leidend… keep up the good work!

HarleySnowball

Goed nieuws zo voor de kerst!

We gaan 28 december naar het zillertal. Zó spannend om je weerbericht te volgen!

Roel het komt wel goed met de sneeuw, als ik afreis vrijdag naar Zillertal komt de Neuschnee…

En wat kunnen we onderweg verwachten a.s. Vrijdag van Oostenrijk terug naar Nederland ?

Wsv1975

@Roel: als ik het goed begrijp kan het dus geen lachertje worden om vrijdagavond te vertrekken? Wij vertrekken dan richting zillertal… Sneeuw regen ijzel, dat allemaal onderweg?

Als ik kijk naar de accumulaties die het Europese EC deze ochtend laat zien, dan ziet het er goed uit voor de Portes du Soleil! T/m de 30e tegen de 60mm.

King of the hill

@HarleySnowball, dat was het zeker, ook de mooiste uit mijn leven. Ik zal de foto straks omwisselen met een sfeervolle :-)
@Ws1234 's ochtends in de Alpen lichte sneeuw. Op weg richting Nederland zal het wel meevallen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een heerlijk nieuws Roel!! Laat die dump in Frankrijk maar komen!

Daar ben ik ook benieuwd naar Gerrit, @Roel, verwacht je vrijdag op zaterdag ellende onderweg richting Oostenrijk?

Het kom helemaal goed met de sneeuw in Zillertal Arena!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

@roel jij ook fijne feestdagen…de rest hier natuurlijk ook!!!..wij zijn alvast spullen aan het pakken om zondag avond de auto in te stappen naar de Zugspitz arena

Roel, svp géén 2010 fotoos weghalen! Alleen toevoegen, voor het lekkere gevoel!

HarleySnowball

@Roel; Als we zondag richting PdS vertrekken zijn dan sneeuwkettingen noodzakelijk??? Of beter zaterdag al die kant op? Wat is jouw advies??

@Roel, is het mogelijk om behalve Oostenrijk en Frankrijk ook Italië eens (wat vaker) mee te nemen in de weerberichten?
Verder natuurlijk fijne feestdagen @all!

Yes! Toch met een beter gevoel richting de Alpen nu!

Kaarten zien er op dit moment goed uit betreft sneeuw in eigen land :)

Not all who wander are lost

Net terug van een paar dagen Hochfugen Hochzillertal. Prima te doen!

@Userd idd…zit nu zelf ook weer te kijken voor italie in januari. deze site geeft een bak sneeuw aan voor val gardena zo en ma

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Jeroen6, ong 125cm komende week volgens de huidige berichten. Daar verdwijnt de helft wel weer van van de kaarten, blijft er toch een halve mtr+ over! Doe ik het ook voor ;)

@Userd idd…Wordt dus een serieuze optie om rekening mee te houden, we vertrekken pas 9 jan dus alle tijd ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Op het snowheads forum een hoop opwinding over de nieuwste berekeningen voor Arabba. Ze hebben daar een jaarlijks terugkerend even waar ze vorig jaar een week lang ingesneeuwd zaten. En wat wordt er nu berekend? Een nieuw “snow-mageddon” oftewel tegen de anderhalve meter sneeuw komend weekend.

Zal wel weer een uitschieter zijn, maar toch… als vochtige adria-lucht naar rechtsboven stroomt, dan kan het geen kant op en krijg je inderdaad enorme sneeuwval.

Groot verschil met vorig jaar is dat het toen 3 weken aan 1 stuk doorsneeuwde, en dat er iets van 5 meter (gecumuleerd) viel in Arabba… Met als gevolg toen die lawine die de lift tussen Arabba en de Pordoi pas ruineerde. Denk dat ze de sneeuw graag zien komen, maar dan niet zo belachelijk veel dat je er niets meer mee kunt en je er alleen maar last van hebt…

The older I get, the better I was

Jaa mooi en goed nieuws voor de west alpen. Een goede dump en iedereen is tevreden. Zou ik leuk zijn om weer eens in Nederland sneeuw te hebben. Pas na beelden uit de omgeving corbier / saint sorlin geloof ik het pas dus ik blijf het nauwgezet volgen! Happy holidays!

Dolomieten, plaatje van Bergfex (ja ik weet het, niet bepaald de meest betrouwbare bron)

null

The older I get, the better I was

Wel grappig, plaatje van meteoexploration legt het zwaartepunt van de sneeuwval weer heel anders (west ipv oost).

null

The older I get, the better I was

Plaatjes van “snowmageddon” - extreme sneeuwval in Arabba vorige winter

null

null

null

The older I get, the better I was

En dan nog 1 om het af te ronden, geaccumuleerde sneeuwval voorspelling. Kijk ook even goed wat er aan staat te komen in de hoek Macedonie en Griekenland, paarse kleur is echt nogal uitzonderlijk.
http://alpinforum.com/forum/download/file.php?id=103687&…
http://alpinforum.com/forum/download/file.php?id=103687&…

The older I get, the better I was

@Menno, je kan ook overdrijven ;) Je links hierboven (11.23) zijn niet toegankelijk trouwens.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie