De gletsjers van Tirol

Kristy op 05 maart 2015· 4 reacties

Pitztaler Gletscher (c) Tirolwerbung
Pitztaler Gletscher (c) Tirolwerbung

Tirol kent een behoorlijk aantal gletsjers. Aan het einde van een aantal dalen die haaks op het bekende Inntal staan liggen de gletsjers midden in de Alpenhoofdkam. Zeer sneeuwzeker in het hoogseizoen, maar ook in het voorseizoen kan je het echte wintersportgevoel al vinden op de gletsjers. Verse sneeuw is ook helemaal geen uitzondering in de maanden september en oktober wanneer de meeste skiërs en snowboarders nog überhaupt niet met de winter bezig zijn. Ook vormen de gletsjers aan het begin van het seizoen een meer dan uitstekende back-up. Zo konden we in december 2014 toch prima skiën terwijl de lager gelegen dalen nog helemaal groen waren. We hebben de gletsjers van Tirol even voor je op een rij gezet:

Stubaier Gletscher
De Stubaier Gletscher ligt op drie kwartier rijden vanaf Innsbruck en staat bekend als een van de grootste gletsjers van Europa. De gletsjer telt 62 km aan pistes. Er is voor elk niveau een afdaling te vinden.
Ook is er in het Stubaital een levendige après-ski.

  • Seizoensduur: Oktober t/m juli
  • Aandachtspuntje: Het kan er erg druk zijn in de vakantieperiode en het weekend.

null

Kaunertaler Gletscher
De Kaunertaler Gletscher heeft 40 km aan vooral blauwe en rode pistes. Je waant je in een winterwonderland tussen de bevroren watervallen en een prachtige gletsjerwand, bergschrund. Het gebied ligt in een kom. Hierdoor is het overzichtelijk en heb je niet zoveel last van de wind.

  • Seizoensduur: Oktober t/m juni
  • Aandachtspuntje: Je moet altijd minimaal 25 km rijden om bij dit gebied te komen, Verder zijn er in sommige periodes veel pistes afgesloten omdat er dan door wedstrijdteams getraind wordt.

Rettenbach en Tiefenbach Gletscher
Sölden is een bekend gebied voor heel veel wintersporters. Het gebied telt twee gletsjers: de Rettenbach en de Tiefenbach. In de winter is het complete gebied goed voor 150 kilometer aan pistes, wanneer alleen de gletsjers geopend zijn is dat uiteraard een stuk minder. Je kunt dus wanneer de sneeuw nog niet goed genoeg is in het normale skigebied de gletsjer op en wanneer het te koud is op de gletsjer is het mogelijk om uit te wijken naar de lager gelegen afdalingen.

  • Seizoensduur: oktober t/m mei
  • Aandachtspuntje: Het kan erg druk zijn maar dat betekend ook gelijk gezelligheid!

null

Pitztaler Gletscher
De Pitztaler Gletscher is overzichtelijk en heeft 68 km aan pistes. Dit is wel in combinatie met de pistes van Rifflsee, zonder dit lager gelegen gebied kom je ongeveer op 45 kilometer aan pistes uit. Er zijn veel makkelijke en brede pistes te vinden. De Pitztaler Gletscher is een van de rustigste gletsjers van Oostenrijk en hier vind je dan ook vaak de minste wachttijden.

  • Seizoensduur: oktober t/m juni​
  • Aandachtspuntje: Er zijn weinig uitdagende pistes te vinden op deze gletsjer

Hintertuxer Gletsjer
De Hintertuxer Gletscher maakt deel uit van Zillertal 3000 en telt 60 km aan pistes. Het gebied is behoorlijk uitdagend, maar er is ook genoeg te vinden voor de beginnende skiër. Samen met de Stubaier Gletsjer is dit een van de grotere gletsjers van Oostenrijk. Ook zijn er veel skiroutes te vinden in het gebied.

  • Seizoensduur: gehele jaar geopend!
  • Aandachtspuntje Het kan er erg druk zijn, zeker in het voor en naseizoen.
Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Aandachtspunt voor Pitz: je moet eerst een treintje nemen dat 's ochtends, ook buiten het seizoen, bijna altijd volzet is. Dus, tenzij je als eerste aan de parking bent, reken je best wat extra tijd in om boven te geraken. Eens boven is het meestal rustig(er).

De Stubai heeft helemaal geen 100 kilometer aan piste, dit mag zeker gehalveerd worden.

❄️

@David23 @Kristy, stubai zegt zelf 62 km en daarin zit ook de mega afdaling naar Mutterberg (10km), maar toen ik er was, was die niet open (dan heb je dus nog 52km over).
Stubai heeft overigens als voordeel dat je in een sympathieke hut (Dresdnerhütte) kunt slapen net onder de gletscher (en dus niet iedere ochtend met de lift omhoog moet).

Tip, als je een keer wilt gaan skiën vroeg in het seizoen: Hou de condities goed in de gaten en probeer eind september te gaan! Dit seizoen gedaan en het was ons erg goed bevallen. Er zijn geen wachttijden omdat de echte drukte pas het eerste weekend van oktober begint. We hebben 3 heerlijke dagen geskied met een heerlijk laagje verse sneeuw en een mooie blauwe lucht.

Vanaf het eerste weekend van oktober is het echt erg vol. Bijvoorbeeld wat @Lars3 aangeeft, moet je rekening houden met soms wel tot 2 uur wachttijd onder aan het treintje bij de Pitztaler Gletscher.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie