En dan nu de Noordstau (en af en toe de zon)

Morris op 04 maart 2015· 12 reacties

Heerlijke condities in Ischgl
Heerlijke condities in Ischgl

De dinsdag was zoals aangekondigd fantastisch. Ik kan er natuurlijk heel veel woorden aan vuil maken, maar soms zeggen beelden meer dan woorden en de dinsdag was zeker zo’n geval.

Nog wat bewolking in Val Thorens
Nog wat bewolking in Val Thorens

Maar de bewolking lost vaak rap op
Maar de bewolking lost vaak rap op

En dan werd het al snel strakblauw
En dan werd het al snel strakblauw

Wat de sattelietbeelden van dinsdagmiddag bevestigden
Wat de sattelietbeelden van dinsdagmiddag bevestigden

Maar in de nacht van dinsdag naar woensdag stroomde er zoals verwacht een nieuw front de Alpen binnen en op deze woensdagochtend sneeuwt het alweer in grote delen van de Franse Alpen en de Noordalpen. Later op de dag begint het dan ook te sneeuwen aan de zuidkant van de Alpen. Met name in de Piemonte en de Dolomieten leidt dit tot wat sneeuw.

Lagedruk ten zuiden van de Alpen
Lagedruk ten zuiden van de Alpen

Maar omdat het lagedrukgebied dat verantwoordelijk is voor de sneeuwval snel naar het midden van Italië doortrekt klaart het alweer snel op ten zuiden van de Alpen. Vanaf donderdag regeert de zon kortom weer in de Zuidalpen.

Geen zon in Noordalpen
Dat geldt daarentegen niet voor de Noordalpen. Over de oostelijke flanken van het hogedrukgebied Karin wordt koude en instabiele lucht vanuit het noorden naar de Noordalpen getransporteerd. Wanneer deze eenmaal op de Noordalpen botst wordt deze gedwongen leeg te sneeuwen. Daardoor sneeuwt het de gehele donderdag lekker door in de Noordalpen. Met name in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland sneeuwt het continue door. In de Franse Noordalpen is er daarbij ruimte voor de zon.

In de laatste runs start de vrijdag zonnig in zo’n beetje de gehele Alpen. Uitzondering vormen het oosten van Tirol, het Salzburgerland en Steiermark. Hier bepaalt een mix van sneeuw, wolken en zon het weerbeeld. In de nacht naar zaterdag volgt er dan nog eens een front vanuit het westen welke op zaterdag ook nog sneeuw brengt in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland. Daarna keert de zon terug in de gehele Alpen.

Ofwel:

  • woensdag sneeuw in grote delen van de Alpen
  • donderdag aanhoudende sneeuwval in de Noordalpen, ruimte voor de zon in de Franse Alpen
  • vrijdag bijna overal zon, met uitzondering van het oosten
  • nogmaals sneeuw van vrijdag op zaterdag
  • vanaf het weekend van 7 maart zon en blauwe luchten in de gehele Alpen

En per land
Nogmaals dat overzichtje per land, waarbij geldt dat er lokale verschillen kunnen zijn en de lange termijn altijd met een slag om de arm gelezen dient te worden en die zon er dus nog steeds kan gaan doorkomen in de Noordalpen.

Frankrijk: Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag nog sneeuw voor de uiterste noordalpen, in de rest van Frankrijk dal alweer zonnig. Daarna overal zon.
Zwitserland: Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag en vrijdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vrijdag droog en overal zon. In de nacht naar zaterdag nog eens sneeuw. Vanaf zaterdag heel veel zon.
Oostenrijk: Woensdag opnieuw onbestendig. Donderdag noordstau en veel sneeuw aan de noordkant, vrijdag zonnig met uitzondering van het oosten. In de nacht naar zaterdag nog eens sneeuw. Vanaf zaterdagmiddag heel veel zon.​
Italie: Woensdag onbestendig en vanaf donderdag weer overal zonnig.

Lange termijn: Z-O-N.
Heldere nachten, inversie, koudere lucht uit het oosten, strak blauw en een sterker wordende zon. Mochten de kaarten zo blijven dan blijft het vanaf komend weekend lange tijd droog en zonnig in de Alpen. Op de zuidhellingen wordt het overdag warm en pappig, terwijl de noordhellingen de sneeuw nog goed conserveren. Vergeet niet je zonnebrandcreme in te pakken ;).

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Hoi Morris
Mooie berichten .Wij willen vanavond gaan rijden ! Maakt niet uit waarheen als het maar diep is .
Wordt Engelberg diep of adviseer je een andere poederspot t/m zondag ?
Thnx

hmm, de warmte komt net wat te vroeg. Hopen dat de sneeuwkwaliteit nog goed is als wij 14 maart naar SFL gaan. Of dat het weer nog wat omslaat. Ach we zien wel.

7 maart vliegen richting Innsbruck :) perfecte timing !!
(nog 1 retourticket over :) ) grijp je kans
https://www.wintersport.nl/forum/topic/189600

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

@morris,
Eindelijk is hij er dan de nordstau;-)
Wij zijn vanaf 14 maart in kirchberg en er kan dus niet genoeg sneeuw vallen nu.
Als het maar niet te warm gaat worden en dan zeker geen warm water…

LA NORMA😍☃️

@bobje Engelberg is een prima optie. Vandaag meeste sneeuw in Zwitserland, morgen ligt het zwaartepunt boven Oostenrijk. Heb je de juiste kennis (http://www.wepowderacademy.com)? Heb je schep, pieper en sonde voor het geval het mis gaat?
@LOUD @Piefke, de lente komt er aan. Maar het is droge warmte en koude nachten. @Bobdeboarder veel plezier.

May the powder be with you!

.
Tnx Morris !
Ja zit goed , SSC 1 en2 ;-)
Misschien t/m vrijdag Engelberg daarna de Arlberg ?
Groet Powderdude .

13e naar Vorarlberg, mooie weer mag best even aanhouden, sneeuw is er voldoende ;)

ik kan nu helemaal niet meer wachten op volgende week wat een fantastisch weer komt er aan (als het zo blijft natuurlijk)

Dankjewel Morris!

This is the way

Vandaag in kitzbuhel geskied, en kan niet anders zeggen dan dat het een prima dagje was! Vanochtend verse sneeuw op de pistes, en rond 09:30 brak gewoon de zon door! na de middag flets zonnetje en hoge wolken maar zeker geen sneeuw, uitstekend zicht. Sneeuwkwaliteit is echt fantastisch tot in het dal, geen hopen om 16:00

@Atomic-,
Goed bericht over de piste condities aldaar.
Als ik jou zo begrijp ligt er in het dal ook voldoende sneeuw of niet?

LA NORMA😍☃️

Alles is nog wit! Alleen wat groene vlekjes op de zuidhellingen maar die zullen morgen gaan verdwijnen. In het dal 20-30cm en op de pistes veeeel en veeeeel meer.

Goed bericht Atomic-
Wij moeten dus nog 1week geduld hebben maar ook dan moet het goed komen.

LA NORMA😍☃️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie