Regionaal meer dan een halve meter sneeuw

Roel op 12 oktober 2015· 24 reacties

null

We zijn inmiddels een paar dagen verder, en sinds mijn vorige weerbericht zijn de ontwikkelingen niet slechter geworden. Wat heet, de eerste rode kleuren verschenen gisteren op onze sneeuwverwachtingskaart dus tijd om wat dieper de details in te duiken. Wat gebeurt er de komende vijf dagen?

Extreem winterse setting
Ik haal het nog maar een keer aan. Veel mensen beseffen het niet, maar met deze weerkaarten hadden we in december op de schaats gestaan. Koude oostenwinden hadden de temperatuur in een groot deel van Europa niet boven nul laten komen, met 's nachts op veel plaatsen matige tot strenge vorst. Nu is alles anders, de zon is simpelweg nog te sterk zodat de aangevoerde lucht te veel wordt opgewarmd.

Storingen maken het winters
Maar, als die zon niet schijnt en er komen storingen in het spel kan het wel degelijk winters worden. Dat gebeurt vanaf woensdag ook. Vandaag wordt dit ingeleid door een bel koude lucht die zich afsnoert in de buurt van Schotland. Bijna ongemerkt trekt die bel naar het zuiden om vanaf woensdag samen te smelten met een lagedrukgebied boven Italië. Tja en dat gaat niet goed, de combinatie warm zeewater - koude bovenlucht staat garant voor neerslag!

Dinsdag al sijpelt er vochtige lucht binnen en vanuit het zuiden gaat het op steeds meer plaatsen regenen, vanaf zo’n 2200 meter sneeuwen. De dagen daarna zet de storing zich als het ware ‘vast’ boven Noord-Italië en gaat er (bijna) elke dag sneeuw vallen vanaf een wisselende hoogte.

Dit is waar ons model de meeste sneeuw verwacht
Dit is waar ons model de meeste sneeuw verwacht

Meeste sneeuw voor de Zuidalpen en de gletsjers
Woensdag valt de eerste serieuze sneeuw tot in de hogere dalen van Oostenrijk. Donderdag stijgt de sneeuwgrens daar weer maar kan er boven 2000m in de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk wel veel sneeuw vallen. Vrijdag koelt het dan weer af, en breidt de sneeuw zich over een groot deel van de Alpen uit, inclusief delen van de Franse Alpen.

Toch denk ik dat de meeste sneeuw (meer dan een halve meter) voor de Zuidalpen en de gebieden langs de Alpenhoofdkam is. Denk aan de Dolomieten, Saas-Fee, het Pitztal, Hintertux en Kaprun. Misschien zit er lokaal wel een meter in.

Laat dat net de gebieden zijn die dankzij de gletsjers ook echt iets aan deze sneeuw gaan hebben. Want stijgt de temperatuur straks weer - waar het voorlopig trouwens niet naar uitziet - dan smelt alles beneden 2000m weer rap weg. Daar laten we de pret echter niet om bederven, dit wordt een weekje webcams kijken!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Laat dit nou het beeld voor de winter worden dan zit ik eind Januari goed in selva(Dolomiten) :)

Dat belooft wat! Nog 4 weken en dan op naar de Kitzsteinhorn in Kaprun :)

heeerlijk!

Seriously snow addicted family!

Binnen 14dagen naar Hintertux :)
Dat gaat leuk worden

Yiehaaa, en maar hopen dat niet al het kruit verschoten is…

Heerlijke vooruitzichten…Helaas kijk ik naar mooie plaatjes deze winter…:-D

Lekker hoor die winterse speldenprikken! Dit is er eentje die er toe doet! Nog 6 weekjes dan mogen we weer

"respect the mountains"

geweldig!! alleen nog even wachten tot februari :(

Sauerland krijgt morgen ook de eerste vlokken. Woensdag is het in Winterberg waarschijnlijk wit!

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

7 november naar Solden (smile)

kijk eens op weeweeweepuntboerteunpuntcom :)

Komende zaterdag voor een week naar Kaprun… )nog grotere smile!) :)

Hopen dat het blijft aanhouden!

Aftellen… 31 oktober naar Hintertux! Zal de sneeuwkettingen maar nog eens oefenen :)

null

Als ik deze berekeningen zie (weet het: veel onzekerheid), ga ik met mijn neus in 147 cm poeder vallen in Kaprun… (geaccumuleerde neeslaghoeveelheid tot zaterdag a.s.). Hopen mag. Toch?

Some guys have all the luck! Have fun!!!

Piste riderrrrr

Bij ons wordt het ook verschrikkelijk spannend. Het onwaarschijnlijke scenario dat ik vorige week schetste wordt misschien wel waarheid. MeteoVista-MOS geeft voor morgen 20-40% kans op (natte) sneeuw langs de zuidoostgrens.

null

Ons eigen model geeft een dun sneeuwdekje voor de Vaalserberg…

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Aankomende vrijdag naar Stubai Gletscher, dit pak kan er nog net even voor zorgen dat er nog wat meer pistes open gaan:) Zou helemaal mooi zijn als het vervolgens een weekje zonnig (met vries) is.

Volgende week Hintertux :)
Mooie vooruitzichten

Laat ik nou net nog een weekendje in Nederland moeten zijn! Week daarop maar dan…

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Op de Kahler Asten sneeuwt het momenteel

Not all who wander are lost

Westerwald, Bad Marienberg

null

Not all who wander are lost

Alles begint mooi wit te zien :)

Vrijdag zetten we koers naar Kaprun
Hopen op verse sneeuw en redelijk weer

In Alpe d’Huez staan de sneeuwkanonnen aan:

null

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie