Poederbeelden houden niet op

Roel op 23 mei 2016· 12 reacties

Kleine Scheidegg, Grindelwald (via Hans de Mul / [Fb
Kleine Scheidegg, Grindelwald (via Hans de Mul / [Fb
)](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/39452-w800.jpg)

Zoals je in de latere reacties op het vorige blog hebt kunnen lezen was het afgelopen week weer raak in de Alpen, en vandaag al helemaal. Een dikke 30 centimeter is er sinds gisteren in delen van Zwitserland gevallen door een spectaculaire winterinval. Gisteren was het in Altenrhein aan de Bodensee nog 28,4 graden.

Gisteren in Oostenrijk nog 32,5 graden
Niet voor het eerst deze lente is koude zeelucht die warme föhnlucht verdrijft de veroorzaker. Die föhn zorgde in Oostenrijk zondag voor verschillende 30-ers op de thermometer. Topper was Salzburg-Freisaal, een echte föhnregio, met maar liefst 32,5 graden. Sinds gistermiddag 14.00 uur begon het echter af te koelen, en dat doet het nog steeds.

Luchtsoorten botsen
Dit is wat er gebeurt. Koude zeelucht stroomt vandaag vanuit het noordwesten de Alpen binnen, botst tegen de lichtere warme lucht uit het zuiden (föhn) en kruipt hier vervolgens onderdoor. Daardoor wordt de warme lucht gedwongen op te stijgen. Gevolg: veel neerslag in de Noord- én Zuidalpen en dus ook sneeuw. Je zag dit heel mooi op de satellietanimatie.

null

Dit hele zaakje schuift langzaam naar het oosten waardoor uiteindelijk ook heel Oostenrijk, waar het nu nog plaatselijk 20 graden is, in de koude lucht terecht komt.

Temperatuurverloop Brandnertal
​Dit was het temperatuurverloop in de wintersportplaats Brand in Vorarlberg waar het vanmiddag zo’n 20 graden kouder is dan gisteren.

null

Webcam Panoramabahn, Brand
Webcam Panoramabahn, Brand

Sneeuw vanaf 1000 meter
De webcam boven Brand laat dit ook zien met sneeuw, maar het is nog weinig in vergelijking met Zwitserland. Kijk maar eens hier in Lenk, Engelberg en Zermatt. Zelfs Gstaad op 1050m heeft sneeuw.

Lenk (CH)
Lenk (CH)

Engelberg (CH)
Engelberg (CH)

Zermatt (CH)
Zermatt (CH)

Sneeuw tot in het dal in Gstaad (1050m)
Sneeuw tot in het dal in Gstaad (1050m)

Korte maar hevige speldenprikken
Het is allemaal van korte duur. Morgen houdt het op met sneeuwen en klimt de temperatuur om tegen het weekend weer boven ‘normaal’ uit te komen. Het lijkt misschien alsof de Alpenwinter maar niet wil wijken, maar in werkelijkheid zijn dit vele, relatief korte winterse speldenprikken tussen periodes waarin de temperatuur boven normaal ligt. Lentesneeuw is nu eenmaal een heftiger verschijnsel dan warm zomerweer.

Gletsjers nu het dikste sneeuwdek
Niettemin zijn de gletsjers goed op peil voordat de zomer begint. Zowel het meetpunt op de Säntis (2502m) als de Zugspitze (ca. 2700m) had afgelopen week met respectievelijk 444 cm en 430 cm het dikste sneeuwdek van de hele winter. Daar gaat nu dus nog wat bijkomen.

Sneeuwhoogte ontwikkeling op de Säntis, Zwitserland (2502m). (Meteoschweiz)
Sneeuwhoogte ontwikkeling op de Säntis, Zwitserland (2502m). (Meteoschweiz)

Of het voldoende gaat zijn om de gletsjers tegen verdere afsmelting te beschermen komende zomer is de vraag. Daarvoor hebben we een koele, onbestendige zomer nodig.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

buiten de gletsjers om hebben we hier niet veel meer aan helaas, nu hopen dat volgend seizoen eens goed begint voor de kerstvakantie en dan houden zo :)

Geweldig om te zien , word hier toch telkens weer even gelukkig van .bedankt voor de foto’s Roel

We waren van plan volgende week te gaan wandelen in Oostenrijk, ik denk dat de winteruitrusting mee kan…

null

Wow… wat is het weer toch fascinerend!

Ik kreeg een berichtje dat het mountainbike park in Val d’anniviers deze week nog niet opengaat

null

Click. Click. Peace

Wat een heerlijke beelden zeg, ik zou nu graag ook op wintersport willen.

Helaas zit ik nu nog met mijn enquête van mijn afstudeeronderzoek.
Voor mijn afstudeeronderzoek - -verwijderd- - ben ik namelijk op zoek naar wintersporters of toekomstige wintersporters! Ga je op wintersport of ben je weleens op wintersport geweest, vul dan de enquête in! Het invullen van de enquête duurt ongeveer 14 minuten.
Alvast bedankt!

-verwijderd-

Admin comment: Oproepen voor enquêtes staan wij niet toe op de site (het zijn er gewoon veel te veel) zonder toestemming.

@jeffz ik denk dat je linkjes hier zonder toestemming ook niet worden geduld (even toestemming vragen aan Wintersporters.nl, scheelt een hoop frustratie).

@jeffz ik ben bezig met invullen, maar de enquette lijkt er geen rekening mee te houden dat je ook meerdere keren per seizoen op wintersport gaat ;) zo kan ik niet meerdere periodes aankruisen dat ik verwacht weg te gaan. Ook de maand dat ik boek is meer dan 1 maand.

Born to Ride

Ja had ik ook. En wat betekenen die sterretjes (*)? ik denk dan steeds dat er een voetnoot is die ik nergens kan vinden…

een * betekent vaak dat het een verplichte vraag is. Totaal off-topic dit trouwens… ;p

Is het al winter?

Wat een mooie beelden en inderdaad goed voor de voorraad op de gletsjers.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ze gaan iets kunnen klagen op de gletsjers, sneeuw voor de zomer door te komen

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie