Speed skiing, extreem hard!

Rogier op 20 januari 2009· 2 reacties

Is snelheid je ding? Probeer dan eens Speed Skiing. Deze sport is na parachutistisme de snelste niet gemotoriseerde sport die er bestaat. Top atleten suizen met snelheden van meer dan 200 kilometer per uur over een piste naar beneden

Het begin
Speedskiën is ontstaan in Noorwegen waar telemarkers wedstrijdjes met elkaar aangingen: wie het snelst in een rechte lijn naar beneden kon skiën. Met de opkomst van Alpiene ski’s raakte het speed skiën zijn populariteit kwijt. Pas in 1930 kwam deze sport in Oostenrijk weer een beetje in de schijnwerpers te staan. In 1930 stond het record reeds op 105 km per uur!

Drama’s
Na de tweede wereldoorlog kwam het Speed skiën pas echt op gang. In de zeventiger jaren klokte de coureurs in Cervinia, het toenmalige speed-ski mekka, reeds snelheden van rond de 180 km per uur. Maar na twee dramatische ongelukken besloot de Internationale ski unie zich helemaal terug te trekken uit deze spectaculaire sport.

200 km per uur
In 1978 werd de 200 k per uur limiet verbroken door de Amerikaan Steve McKinny. Vanaf dat moment gingen de snelheden hard omhoog, ondanks de terugtrekking van de FIS werkte de atleten hard aan regelgeving en veiligheid. In 1987 kwam de sport weer onder de hoede van de Internationale ski unie.

Records
Het huidige record staat op naam van Simone Origone met 251,400 km per uur. Bij de vrouwen is het Sanna Tidstrand met 242,590 per uur. Ongelofelijke snelheden!

Materiaal
De ski’s voor dit soort absurde records zijn tussen de 2 meter 20 en 2 meter 40 en mogen maximaal 15 kilo wegen. De skistokken moeten minimaal een meter zijn en mogen niet meer wegen dan 2 kilo. De skischoenen mogen niet meer wegen dan 6 kilo. Verder gebruiken de racers een soort vleugels over het kuitbeen om de aerodynamiek te bevorderen.

Piste
Een typische speed ski piste is steil, en tussen de 400 en 1000 meter lang. Hoe hoger de piste zich boven zeeniveau bevind hoe minder luchtweerstand de atleten voelen: topsnelheden gegarandeerd. Beroemde pistes zijn te vinden in Les Arcs, Vars, Cervina en in Verbier.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie