Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Ongeluk met wintersportgondel in Laax

Edo op 06 januari 2022· 3 reacties

De verongelukte gondel werd ook tijdens het NK freestyle ingezet voor materiaaltransport.
De verongelukte gondel werd ook tijdens het NK freestyle ingezet voor materiaaltransport.

Een kabelbaangondel heeft woensdagmiddag een ongeval gehad in Laax in het Zwitserse Graubünden. Aan de onderzijde van de gondel hingen te zware lasten. Deze ladingen raakten tijdens de reis de grond en toen de gondelbediende remde, raakte een vrouw in de gondel lichtgewond.

Botsing met heuvel

Er zaten 35 passagiers in de kabelbaan toen deze woensdagmiddag van het dalstation in Laax naar de Crap Sogn Gion vertrok. In de bak aan de onderzijde werd materiaal ingeladen voor een event bovenop de berg. Dit is routinewerk, want er vinden veel evenementen plaats in dit Zwitserse snowparkparadijs. Veel Nederlandse freestylesnowboarders en -skiërs zullen de gondel nog kennen van de NK freestyle edities die hier jarenlang plaatsvonden. Ook voor dit event werd geregeld materiaal ingeladen. Blijkbaar woog de lading deze keer te veel en raakte hij na ongeveer driekwart van de klim een heuvel. Kort ervoor had de gondel al enkele boomtoppen geschampt.

Grote valpartij

De gondelbediende remde de gondel onmiddellijk af, waardoor enkele passagiers vielen. Een vrouw verwondde ook haar vinger. Meteen daarna werden de passagiers terug naar het dal vervoerd en verzorgd. De gondel zelf raakte niet beschadigd, omdat alleen de lading die aan de onderzijde hing de grond raakte. De verantwoordelijken hebben het incident onmiddellijk gemeld aan de Zwitserse veiligheidsonderzoeksraad (SUST).

Technisch defect of niet?

Sascha Kunz van de SUST vertelt dat op elke kabelbaan een belastingmeetsysteem moet worden geïnstalleerd. Dit is een technische beveiliging die een trip bij overbelasting eigenlijk zou moeten voorkomen. Hoe het kabelbaansysteem zich gedraagt bij een storing of uitval van het belastingmeetsysteem verschilt per fabrikant en systeem. "Of het systeem slaat alarm of voorkomt een trip helemaal. Welk systeem er op de Crap-Sogn-Gion-Bahn is geïnstalleerd en waarom het ongeval toch heeft plaatsgevonden, moet nu worden onderzocht”, zegt Kunz namens nieuwsmedium Blick.ch.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

De lading heeft de grond geraakt, dat hoeft geen technisch defect van de lift te zijn lijkt me (de lading wat te laag hangend?)

https://www.blick.ch/schweiz/graubuenden/beinahe-katastrophe…

Fout van personeel. Zie filmpje met de directeur van het lift bedrijf. Vanaf nu geen materiaal transport meer met bezoekers van de gondel.

https://www-blick-ch.translate.goog/news/filmaufnahmen-aus-d…

Hier kan je de video zien van het ongeval

Plaats een reactie