Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Sankt Johann in Tirol past pistekleuren aan

Henri op 09 november 2023· 9 reacties

De piste 6 in St. Johann in Tirol is vanaf dit winterseizoen als een blauwe piste gemarkeerd
De piste 6 in St. Johann in Tirol is vanaf dit winterseizoen als een blauwe piste gemarkeerd

Nadat Rogier onlangs schreef over een verandering van de pistekleur in het Franse skigebied Le Grand Bornand, merkte ik ook in Oostenrijk een soortgelijk opvallend geval op. In het skigebied Sankt Johann in Tirol hebben twee pistes voor het aankomende winterseizoen een nieuwe kleur gekregen.

Van zwart naar rood en van rood naar blauw

Het lijkt een stap in de richting van een familieskigebied, want Sankt Johann in Tirol heeft de kleuren van twee skipistes zomaar aangepast. De zwarte Penzing-afdaling (nr. 7) wordt rood en de rode Bauernpenzing piste (nr. 6) wordt blauw. Beide pistes zijn hieronder te zien aan de rechterkant van het pistekaartje. Het besluit is opmerkelijk te noemen, want de Penzing-afdaling, vanaf dit seizoen gemarkeerd als de rode 7a, was de enige lange zwarte afdaling van het gebied. Hoewel er één steil stuk in zit, kan ik de keuze voor de nieuwe rode markering echter wel begrijpen. Nergens wordt de piste echt moeilijk en er zitten zelfs twee vrij vlakke stukken in.

afterbefore
Het oude (links) en nieuwe (rechts) pistekaartje van Sankt Johann in Tirol

Ook de Bauernpenzing afdaling (nu de blauwe 6) wordt bijgesteld. De zeer brede piste was eigenlijk al lichtrood en is in mijn ogen dan ook geschikt om als blauw te markeren. Beide veranderingen zijn dus niet heel vreemd te noemen.

Geen harde regels voor kleuren van pistes

Skigebieden hoeven zich voor het bepalen van de pistekleur niet te houden aan harde regels, want die zijn er niet. Dit levert eigenlijk nooit problemen op, al speur je soms wel verschillen tussen gebieden en tussen de individuele Alpenlanden. Soms krijgt een (donker)rode piste toch een zwarte markering als afschrikkende werking, of omdat het skigebied over weinig zwarte pistes beschikt en er toch enkele wil aanbieden. Aan de andere kant worden sommige pistekleuren ook naar beneden bijgesteld, omdat beginners zo bijvoorbeeld meer van het skigebied kunnen zien.

Pistekleuren kunnen dus afhangen van de marketingstrategie van een skigebied. Vorig jaar schreef ik al over de grootse plannen voor Sankt Johann in Tirol door de overname door drie nieuwe partijen. Het zou kunnen dat de nieuwe eigenaren van het Tiroolse skigebied met deze nieuwe pistekleuren zich nog meer willen profileren als een familieskigebied met eenvoudige pistes.

Kennen jullie nog meer pistes die in de afgelopen jaren van kleur zijn veranderd? Laat het weten in de reacties hieronder!

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Nog wel een voor mij bijzondere bij PDS. Bij de mossettes had je altijd rood en zwart terug naar Les Crosets. Afgelopen jaar was dat ineens blauw en rood. Nou was naar mijn idee het verloop van de pistes ook wat veranderd. Alleen als ik nu kijk in de app, zie ik weer rood en zwart? Raar.

Pistekaart afgelopen seizoen

null

Pistekaart nu:

null

En wat ik al in het andere topic aangaf: ben benieuwd waarom de Santons bij Tignes - Val D’Isère ineens van blauw naar rood is gegaan.

Ik herinner me dat ze vorig jaar ook een piste van kleur hebben gewijzigd in 3 Cime / Sesto.

Piste 40 is nu zwart en was rood. Waarom eerst rood? Omdat er geen alternatief was als connectie tss Stiergarten en Sexten. Zo leken de connecties gemakkelijker voor beginners/licht gevorderden, nu dat er een blauw alternatief is, is dit niet langer nodig en kan de piste de kleur krijgen die hij verdient? ;-)
https://www.wintersport.nl/forum/topic/528593?page=3…

Alle pistes zijn wit ;)

De dalafdaling van de Ahorn in Mayrhofen is volgens mij al een paar keer gewijzigd, van zwart naar rood en nu weer zwart.

Is pistekleurverandering een nieuwe trend ??

Is pistekleurverandering een nieuwe trend ??

Frank66 op 09 nov 2023 19:07

Het gebeurde al toen de dieren nog spraken.

Alle pistes zijn wit ;)

evbommel op 09 nov 2023 13:35

Was het maar zo ;-) Valmorel, 9 maart ‘23:

null

*bericht bewerkt door KrisWeer op 09 nov 2023 19:23

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Geel, da’s meestal een skiroute toch?

Om met Zappa te spreken: “don’t eat the yellow snow”

Totales Vollidiot

Plaats een reactie