Wellness op wintersport: zalig of overroepen?

ChristopheJ op 01 december 2022· 37 reacties

wellness-ski

Een intense en koude dag in de sneeuw gevolgd door een lekker warme sauna of een duik in het zwembad? Voor sommigen een vereiste, voor een ander zonde geld. Hoeveel meerwaarde geeft een wellness in de accommodatie?

Het leuke deel

Als we de reclame voor sauna’s mogen geloven, dan hebben ze tal van gezondheidsvoordelen. Het is niet aan mij om deze te beoordelen maar ik kan wel getuigen dat het ‘deugd’ doet om met benen en spieren die moe en koud zijn een sauna te nemen. Als je de tijd hebt om de totaalbeleving te laten gebeuren door te douchen, een hete sauna te nemen, een koudebad en eventueel nog wat relaxatie dan lijkt me dit een zalig onderdeel van de vakantie. Als ik voor mezelf spreek, ik heb daar het geduld niet voor, maar dat is zeer persoonlijk.

Het zwembad is een ander verhaal, zeker voor een gezin met kinderen. In de jonge kinderjaren is het voor velen een lichtpunt op het einde van de koude dag. Wat gespetter met mama, papa en de nieuwe vriendjes van de skiklas. Zeker de zwembaden met een buitenbad (wie duikt er het eerste in de sneeuw?) of de dakzwembaden zijn een hele belevenis. Als ouder heb je daar mogelijks wat minder aan, het hangt er al vanaf of je zelf graag zwemt of liever in de après-ski had gezeten.

De keerzijde

Gratis bestaat niet. Zo kost een accomodatie met zwembad of welness doorgaans meer dan zonder. Aan elkieder om te bepalen hoeveel je hiervoor over hebt. Verder kan ik ook nog getuigen over het moment rond 17h00 waarop je denkt “wat zijn de kinderen leuk aan het sleeën buiten, nemen wij nog een biertje?”. Nog geen 5 minuten later staan ze dan binnen: “Papa, gaan we zwemmen?”. Kan je dan weigeren zonder slechte punten te scoren bij de volgende generatie? Al zou je misschien liever nog even in het zonnetje of in de bar blijven zitten.

Verder is het ook heel wat gedoe. In je badjas door de gangen en na het zwemmen onvermijdelijk uit het warme water de koude gang in en bijna onderkoeld hunkeren naar de douche. Daar kom je dan uit met een chloorhoofd waardoor het eerstvolgende drankje meer naar zwembad smaakt dan wat anders. Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat de plons ook heel wat energie kost, en je was al zo moe. Hoe staan jullie tegenover zwemmen of wellness op (winter)vakantie?

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Geen ‘wellness’’ nodig ook al hebben alle hotels die ik ooit geboekt heb (en boek) wel alle voorzieningen. Ik heb voldoende aan een goede douche.
De Grote Baas is er wel blij mee, ze maakt er veel gebruik van.
Behalve dan het zwembad, daar blijven we allebei wel uit, zwembaden vinden we bah. (dat ligt aan alle rotzooi die men gebruikt om dat water dood en steriel te houden) ;-)

*bericht bewerkt door bartvwg op 01 dec 2022 08:35

Bla, bla, bla.

Na het skien even lekker zwemmen! Daarna klaarmaken voor het diner, ik kan nu al niet wachten….

Mmmhhh zalig!

Ik krijg mijn kinderen niet mee op vakantie als er geen zwembad is, en vind het zelf ook lekker om te dobberen in warm water om de skispieren een beetje te ontspannen. De hotels waar we afgelopen jaren waren hadden naast een familiesauna bij het zwembad vaak ook een adult-only gedeelte, maar daar hebben we nauwelijks gebruik van gemaakt. Een mogelijkheid om buiten te zwemmen vind ik welf altijd erg fijn.
Ook fijn als het een dag echt heel slecht weer is om toch iets te doen te hebben. Wij boeken dus altijd accomodaties met zwembad.

Eigenlijk nooit gebruik van gemaakt. Heb er nooit zo’n behoefte aan tijdens de wintersport.

Liefst zou ik iedere dag in de sauna gaan, normaal al.
In de vakantie zit er welness in mn hotel 🥳
Mentaal en lichamelijk weer helemaal opgeladen na die week verwacht ik

Wat mij betreft is dat Wintersport! Eerst even lekker skien, daarna klein biertje drinken en dan helemaal tot rust komen in de sauna, afgetopt met een lekker diner! Ik mis het al jaren (wegens jonge kinderen…) helaas.
Zonder die welness zou ik toch echt iets missen.

Indien mogelijk boek ik een hotel met zwembad. Sowieso heerlijk ontspannend na een dag skiën, en erg goed om mijn beenspieren snel te laten herstellen.

Best lekker natuurlijk, maar de accomodaties zijn vaak niet te betalen en ik mis het ook niet. We zoeken vaak iets low budget, zodat we met ons gezin vaker per jaar kunnen. Dat is me meer waard dan bv 1 luxe week met wellness.

Geen behoefte aan zwembaden of grote wellness. Vooral niet met anderen.
Maar ooit een chalet gehad met een jacuzzi buiten en dat was echt zalig! Na het skiën de haard aan, buiten in de sneeuw in de jacuzzi, daarna rozig bij de haard aan tafel. Oef wat heerlijk was dat.

❄️

Wat skiën betreft geef ik de voorkeur aan Frankrijk, maar daar is de wellness vaak maar pover. Ook is het daar bijna altijd gekleed (in badpak), terwijl echte wellness toch naakt is. Dus als ik naar Frankrijk ga, wat ik meestal doe, dan heeft wellness weinig meerwaarde voor mij.
Ga ik naar Oostenrijk, bijvoorbeeld, dan kan ik een wellness wel appreciëren. Ook zijn daar nogal eens Duitsers, die veel minder preuts zijn. Het is meestal het authentieke wellness-gebeuren en geen flauw afkooksel.

Dirk - LIVE unITed

Ik denk dat het met name belangrijk is om in elk prijssegment voldoende aanbod te hebben. Zo is er voor ieders voorkeur en portemonnee wat wils.

Wij gaan met kerst en oud en nieuw naar een luxer hotel met alles erop en eraan (sauna, adults only infinity pool, binnen- en buitenzwembad, elke avond luxe diner etc.) omdat we het leuk en fijn vinden om tijdens de feestdagen echt iets speciaals te doen. Er is met kerst een dansavond met live muziek en met oud&nieuw een DJ met vuurwerk. Ze maken er echt iets bijzonders van.

In de voorjaarsvakantie zitten we in een eenvoudig pension met alleen ontbijt wat voor dezelfde duur in totaal misschien maar 1/3e kost van de andere vakantie en in die week genieten we ook met net zoveel plezier.

Wat mij betreft is dat Wintersport! Eerst even lekker skien, daarna klein biertje drinken en dan helemaal tot rust komen in de sauna, afgetopt met een lekker diner! Ik mis het al jaren (wegens jonge kinderen…) helaas.
Zonder die welness zou ik toch echt iets missen.

Erik11 op 01 dec 2022 09:46

Daar hebben ze in Oostenrijk een hele keten Kinderhotels voor.
De jonge kinderen (vanaf 3 maanden)kun je naar de kinderopvang brengen overdag en zelfs daar laten eten, of van het kinderbuffet terwijl je zelf geniet van je diner. Het is wel prijzig, zeker als je vastzit aan de schoolvakanties, maar je hoeft het geen jaren te missen.

Leuk als het er bij zit, maar ik ga er geen luxe accommodatie voor boeken. Een skivakantie is op zich al ‘speciaal’ genoeg.

Life is what happens while you were checking your phone

Sauna na het skiën is lekker net als even de spieren ontspannen in het zwembad. Hoeft voor mij niet iedere dag. De zogenaamde wellness experience (al die bombarie eromheen dus) hoeft voor mij niet. Normaal, en vooral netjes, is voor mij genoeg. Maar mijn vriendin is blij dat het meestal toch wellness incl. is.
Voor (kleine) kinderen ook heerlijk. Het warmt lekker op na de koudste dagen.

Onze zoon vraagt er nu zelf om. Hotels zonder zwembaden vallen in principe dus af. Het is immers niet alleen mijn vakantie maar ook zijn vakantie.

@Suuski, daar ben ik mee bekend, maar daar doe je ons (en zeker onze zoon met licht autistische trekjes) geen plezier mee.

Warm genoeg in de après-ski.

Ja. Hoort er wel bij vind ik. Hoeft niet elke dag. Meestal bepaalt het de keuze van de accommodatie maar aankomende winter kunnen we ook tegen een schappelijke vergoeding terecht in een dichtbij gelegen hotel.

Aftellen maar!

Hallo,
ja heerlijk een sauna. Na het skiën ga ik graag de sauna in, terwijl de anderen aan de bar zitten. Ik hou helemaal niet van après-ski, na 10 min heb ik het wel gezien. Daarna gezellig met elkaar eten. Zwembad is ook wel prettig als het weer wat minder is. Bij het boeken kijken we altijd of er een sauna bij zit. Kost wel wat meer, maar dat hebben we er graag voor over.

“Wellness”, leuk als het er is maar ik wil er niet extra voor betalen en vaak gebruik ik het zeer beperkt omdat het mij teveel tijd kost (ik ga er niet eerder voor stoppen met skiën), lekker een korte warme douche is voor mij voldoende.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Niet echt nodig ,ik vind een sauna na het skiën wel lekker. Als het er is maak ik er af en toe gebruik van. Maar wat we boeken zijn meestal appartementen ,in ons vorige zat wel een kleine sauna en jacuzzi .Maar dat moest je van te voren aangeven, of je er gebruik van wou maken zodat het op temperatuur kon komen (was gratis) . Ik kan me nu voorstellen dat er een vergoeding voor wordt gevraagd.En vind ik nog terecht ook,het prijspeil van het appartement rechtvaardig dat .
Zo niet, ik denk dat ik me dan met de huidige energie prijzen bezwaard zou voelen om alleen voor ons het aan te zetten.
Dan is zoals eerder gezegd een goede douche ook prima.

Daar geven wij dus helemaal niks om, hebben er eerder een hekel aan zelfs.

Er zijn maar weinig aspecten van wintersport waar ik totaal onverschillig over ben, maar welness is er daar 1 van. Als het er is maak ik er incidenteel wel gebruik van maar het is geen enkele factor in mijn zoektocht naar accomodaties. Gezien de meerprijs heb ik het dus vaker niet dan wel en dat vind ik geen enkel probleem.

Vaak zorgen we ( groep vrienden ) er wel voor dat er een sauna bij zit. Laatste jaar wat luxer geboekt in Italië. rooftoppool, jacuzzi, sauna’s etc etc. Daarna 5 gangen menu. Heerlijk!!
Echter, om dit elk jaar te doen is financieel niet te doen.
Dit jaar in Oostenrijk, simpel ontbijt erbij en sauna. We gaan ons net zo goed vermaken, alleen minder luxe en per dag 100e p p over voor andere leuke dingen ;)

Heb er over nagedacht om een hout gestookte hottub neer te zetten, of en jacuzzi.
De eerste is te bewerkelijk, duurt ruim 2 u voordat hij warm is, dan je water elke week verschonen, de 2 e vreet stroom, want wil dan wel een grote aangezien we 10/11 gasten kunnen hebben. Buiten dat staan wij in een rode zone van de beek.
Ook over sauna nagedacht, binnen geen ruimte en buiten mogen wij die niet bouwen. Op die plek staat nu onze eigen apres ski hut, beetje illegaal.Was eerst oude vervallen schuur die we iets groter opgebouwd hebben.
Zonder al die luxe hebben wij ook een leuke verhuur prijs, zeker voor gezinnen.
Zelf heb ik geen behoefte aan welness of zwembad, onze gasten gaan wel eens naar Gasteiner Alpentherme.
De kinderen spelen altijd nog lang in de tuin en gaan daarna gelijk in een warm bad voordat we gaan eten.
Voor het geld wat ik gespaard had voor hottub oid, heb ik nu een schoenverwarming gekocht voor 20 paar schoenen, hebben we heerlijk droge warme skischoenen.

Dienten Die Alte schule

Ik vindt een zwembad wel lekker als het erbij zit (ook al werk ik in een zwembad)
Dit jaar geen zwembad bij onze accommodatie.
Après ski hou ik niet van, dat sla ik altijd over.

Een bezoek aan de Finse sauna maakt me rozig als een balletje voor gegarandeerde nachtrust en verlichting van spierpijn. Als er geen sauna is ga ik voor een flink warm ligbad.

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Ik trakteer mijzelf bijna wekelijks op 1 van de vele sauna-oorden hier en in België.
Op wintersport is het geen must maar een leuke bijkomstigheid als het er is.

Indien ik een nachtje/weekendje weg boek heb ik het liefst wel een hotel met deze faciliteiten.
Op de wintersport is het toch altijd wat klein of al snel te vol/druk. De echt grote oorden zijn duur en dan gun ik mijzelf toch de rust niet. Leuk als het er bij zit maar zeker geen must.

Klinkt wellicht raar maar een sauna hoort wat mij betreft in adams kostuum en veelal zijn de internationale sauna’s in van die hotels dan ineens gekleed. Zoals bij sommige zwembaden ineens een badmuts op gezet dient te worden.

Geen idee hoe jullie daarover denken maar ik haak direct af.

Ik kom in het zwembad van het hotel zelden iemand tegen. In de sauna is het meestal ook heel rustig.

Ik kom in het zwembad van het hotel zelden iemand tegen. In de sauna is het meestal ook heel rustig.

DrPhil op 01 dec 2022 21:45

Valt mij ook op hoor en in een verleden veel op pad geweest voor Bilderberg hotels. Nam altijd spullen mee om te kunnen genieten maar het was het in veel gevallen toch… net niet. Vanzelfsprekend lekker en prima als je zelf wel kan genieten.

Even een uurtje na een dagje skiën is sowieso leuk en lekker. Zeker geen must. Standaard een tas met enorm badlaken, slippers en badjas in de auto. Als ik gaar ben na een dag rijd ik veelal even voor een avondtarief naar 1 van de velen in NL. Zit enorm veel op de weg en af en toe even nix is simpelweg heerlijk.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie