Het is tijd voor het derde en laatste deel van onze videoreeks over duurzame ontwikkelingen in Oostenrijk. Vorige week heb je alles ontdekt over hoe kunstsneeuw wordt geproduceerd en hoe skigebieden tot in de puntjes meten om zo efficiënt mogelijk te werken. Je kreeg een kijkje achter de schermen bij de pistedienst en de energievoorziening die de dorpen duurzaam draaiende houden.

In deze laatste aflevering ligt de focus vooral op dier en natuur. Kristy, Ruben en ik onderzoeken hoe skigebieden omgaan met biodiversiteit en wat er in de zomer op de pistes gebeurt. We gaan ook op onderzoek uit naar wat we op de pistes op ons bord krijgen. Waar komt al dit eten vandaan en welke opties heb je om lokale bedrijven te steunen?

Tijdens het maken van deze video’s zijn we tot veel verrassende inzichten gekomen. Er gebeurt zoveel meer op het gebied van duurzaamheid dan wat zichtbaar is op het eerste gezicht, en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Het is duidelijk dat de locals die wij hebben gesproken ontzettend betrokken zijn bij dit onderwerp en zich willen inzetten voor een schonere toekomst in balans met dier en natuur.

Hopelijk heb je genoten van de video’s over dit onderwerp en laat vooral een reactie achter als je iets wilt delen.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Super bedankt voor deze leuke reportage!

Het blijft opmerkelijk dat het bijzonder is dat het eten lokaal wordt geproduceerd. Ik sta nog steeds te kijken dat uien in de supermarkt uit Nieuw Zeeland komen en sinaasappel uit Zuid Afrika. Echt absurd! En dat is echt niet alleen omdat de consument dat wil, nee het is omdat daarop de marge het hoogste is voor de supermarkt.

De sleutel ligt bij de supermarkten die lokaal zouden kunnen inkopen.

En al helemaal mooi als alle producten te volgen zijn via de blockchain. Dit gebeurt al voor wat producten waar het belangrijk voor is qua certificering maar je zou het voor alle producten kunnen doen!

Lokale producten kopen/serveren zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn.
Laatst zag ik Nederlandse tomaten in Italië… tsja dan weet je dat de wereld naar de kl***** is.

Bla, bla, bla.

Eindelijk een artikel over echte duurzaamheid. Lokaal geproduceerd eten en drinken ipv dingen de hele wereld over slepen. Koop producten van lokale boeren ipv er tegen te protesteren en ze het leven moeilijk te maken. Of zorg voor een eigen moestuin waar je (bijna) het hele jaar door zelfvoorzienend bent en eet met de seizoenen mee.

Drink een lekkere lokaal biertje of wijntje (steeds meer Alpendorpen hebben tegenwoordig een eigen brouwerijtje met heerlijke bieren) en laat de bieren van de grootgrutter lekker in het schap staan. En wat is daar lekkerder bij dan lokale kazen en gedroogde worsten… kortom eet lokale producten, zowel op wintersport als thuis. Goed voor de lokale economie en een stuk smaakvoller dan van de grootgrutter.

Born to Ride

Er is nog voorlopig voldoende steak zie ik.

(en hoezo gaat het eindelijk over echte duurzaamheid, heb ik de verkeerde afleveringen 1 en 2 gezien ofzo?)

Eindelijk een artikel over echte duurzaamheid. Lokaal geproduceerd eten en drinken ipv dingen de hele wereld over slepen. Koop producten van lokale boeren ipv er tegen te protesteren en ze het leven moeilijk te maken. Of zorg voor een eigen moestuin waar je (bijna) het hele jaar door zelfvoorzienend bent en eet met de seizoenen mee.

Matthias123 op 10 dec 2023 17:23

Je spreekt jezelf tegen. Wel lokaal geproduceerd eten en drinken, maar tegelijkertijd niet protesteren tegen het feit dat de Nederlandse (intensieve) veehouderij grotendeels produceert voor… jawel, de export. Dat gaat toch helemaal niet samen?

En een moestuin is wellicht een leuk idee wanneer je een stukje grond hebt, maar ook dat is lang niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. En zal alleen maar minder vanzelfsprekend worden.

*bericht bewerkt door Quick op 10 dec 2023 18:12

Mr. Slow

Eindelijk een artikel over echte duurzaamheid. Lokaal geproduceerd eten en drinken ipv dingen de hele wereld over slepen. Koop producten van lokale boeren ipv er tegen te protesteren en ze het leven moeilijk te maken. Of zorg voor een eigen moestuin waar je (bijna) het hele jaar door zelfvoorzienend bent en eet met de seizoenen mee.

Matthias123 op 10 dec 2023 17:23

Je spreekt jezelf tegen. Wel lokaal geproduceerd eten en drinken, maar tegelijkertijd niet protesteren tegen het feit dat de Nederlandse (intensieve) veehouderij grotendeels produceert voor… jawel, de export. Dat gaat toch helemaal niet samen?

En een moestuin is wellicht een leuk idee wanneer je een stukje grond hebt, maar ook dat is lang niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. En zal alleen maar minder vanzelfsprekend worden.

Quick op 10 dec 2023 18:11

Het grootste deel van het “Nederlandse” export vlees is vlees dat eerst word geïmporteerd, in Nederland bewerkt, en daarna word geëxporteerd. In veel Nederlandse supermarkten ligt Iers en Argentijns rundvlees, koop lekker lokaal vlees bij de boer om de hoek die zelf wat vleeskoeien voor dit doel hebben. Maar we zullen er ook niet aan ontkomen dat vruchtbare landen zoals NL moeten exporteren naar landen waar voedselproductie zeer lastig is. We kunnen moeilijk het hele midden oosten en centraal Afrika laten verhongeren op hun arme bodem. Maar we moeten gewoon stoppen met hier nieuw Zeelandse uien te hebben en vice versa.

Je hebt trouwens maar heel weinig grond nodig om best wat zelf te kunnen kweken. Een simpel balkonnetje met wat plantenbakken kan al veel groente opleveren. Het is vooral een kwestie van gemak en naar de supermarkt rijden. Als je zelf kweekt word je gelijk een stuk bewuster van de seizoenen en ga je niet mid winter sperziebonen eten…

Wat dat betreft kunnen veel Nederlanders ook veel van de bewoners in de bergen leren, die leven nog veel meer bij de seizoenen en eten seizoensproducten, wat je ook veel in de lokale restaurants ziet.
@DSvier aflevering 1 en 2 vond ik verre van duurzaam, veel klimaatduurzame dingen zijn juist op milieugebied verre van duurzaam en vind ik daarmee persoonlijk niet duurzaam. En skigebieden zijn natuurlijk per definitie niet duurzaam.

Born to Ride

@DSvier aflevering 1 en 2 vond ik verre van duurzaam, veel klimaatduurzame dingen zijn juist op milieugebied verre van duurzaam en vind ik daarmee persoonlijk niet duurzaam. En skigebieden zijn natuurlijk per definitie niet duurzaam.

Matthias123 op 10 dec 2023 18:23

Ik laat aflevering 1 maar even voor wat het is, ik ken jouw mening ter zake (en jij waarschijnlijk de mijne) en dat leidt alleen maar tot verhitte discussies waar @Rogier niet op zit te wachten.

Maar aflevering 2 ging voor een groot deel over lokaal opgewekte energie. Ik zie bepaald niet hoe dat niet duurzaam is, laat staan hoe dat anders is dan lokaal koetjes fokken (er zijn overigens genoeg mensen die beweren dat die arme beestjes met hun boeren (niet de eigenaar/verzorger, maar de voorwaardse gasuitstoot) het klimaat verneuken (dat ligt in de praktijk heel genuanceerd, want methaan is wel een krachtig broeikasgas, het breekt ook weer snel af)).

Lokaal geproduceerd eten natuurlijk voor, mooi om te zien hoe ze daar mee bezig zijn!

Maar zolang ik bij sommige authentieke hutten geen fatsoenlijke vegetarische/veganistische opties kan kiezen is ook daar nog wel wat te winnen. Bij de modernere/grote gebieden is dit meestal wel goed op orde, maar juist in de kleinschalige (en dus vaak leukere) gebieden is het soms oprecht lastig. Volgens mij (niet ge-fact-checked!) kun je CO2-technisch gezien nog steeds beter een paprika uit Peru eten dan een biefstuk uit Oostenrijk. Maar helemaal mooi is natuurlijk lokaal geproduceerde seizoensgroenten, doe mij dat maar!

@DSvier aflevering 1 en 2 vond ik verre van duurzaam, veel klimaatduurzame dingen zijn juist op milieugebied verre van duurzaam en vind ik daarmee persoonlijk niet duurzaam. En skigebieden zijn natuurlijk per definitie niet duurzaam.

Matthias123 op 10 dec 2023 18:23

Ik laat aflevering 1 maar even voor wat het is, ik ken jouw mening ter zake (en jij waarschijnlijk de mijne) en dat leidt alleen maar tot verhitte discussies waar @Rogier niet op zit te wachten.

Maar aflevering 2 ging voor een groot deel over lokaal opgewekte energie. Ik zie bepaald niet hoe dat niet duurzaam is, laat staan hoe dat anders is dan lokaal koetjes fokken (er zijn overigens genoeg mensen die beweren dat die arme beestjes met hun boeren (niet de eigenaar/verzorger, maar de voorwaardse gasuitstoot) het klimaat verneuken (dat ligt in de praktijk heel genuanceerd, want methaan is wel een krachtig broeikasgas, het breekt ook weer snel af)).

DSvier op 10 dec 2023 18:35

In mijn opzicht maakt het het gebruik van de besneeuwingsinstallies iets minder belastend, feit blijft natuurlijk dat die installaties grote impact hebben op de omgeving, spaarbekkens op de berg, leidingen aanleggen in de rots ondergrond. Zoals eerder aangegeven is wintersport gewoon alles behalve duurzaam, dit maakt het iets minder belastend, maar in mijn ogen nog altijd verre van duurzaam. Maar het is inderdaad goed om het niet op eindeloze discussies over duurzaamheid van vervoer etc uit te laten draaien, daarom benoemde ik het ook bewust niet en heb ik het op deze manier verwoord en geprobeerd mijn visie op en definitie van duurzaamheid goed te onderbouwen.
@JelleK de lokale biefstuk heeft voor bemesting en bijhouden van de Alpenweides gezorgd, dit is een noodzakelijk iets om de diversiteit in het Alpenlandschap te behouden en is daarmee gewoon erg duurzaam. De Alpen kunnen simpelweg niet zonder het vee. En het vee zet daarnaast ook veel reststromen uit de voedselproductie weer om in eiwitten. Iets dat met het vliegtuig uit peru komt kan nooit duurzaam zijn aangezien er lokale alternatieven (lees andere groentes) zijn. Daarnaast zijn groenten en vlees 2 totaal verschillende producten en daarmee ook totaal niet te vergelijken.

Born to Ride

Allemaal prima, maar je gaat mij niet vertellen dat dat relatief kleine aantal koeien wat in de Alpen graast toereikend is om alle vleesconsumptie in die hutten te bedienen, natuurlijk zit daar een gigantisch aandeel import in.

Ik wil ook helemaal niemand iets opleggen of wat dan ook, maar ik zou wel graag voor mezelf de keuze kunnen maken om smakelijk vegetarisch te eten, dat was mijn enige punt

Allemaal prima, maar je gaat mij niet vertellen dat dat relatief kleine aantal koeien wat in de Alpen graast toereikend is om alle vleesconsumptie in die hutten te bedienen, natuurlijk zit daar een gigantisch aandeel import in.

Ik wil ook helemaal niemand iets opleggen of wat dan ook, maar ik zou wel graag voor mezelf de keuze kunnen maken om smakelijk vegetarisch te eten, dat was mijn enige punt

JelleK op 10 dec 2023 19:05

Ik denk dat je niet half weet hoeveel koeien er in de Alpen grazen. Alle hoogdalen lopen in de zomerperiode vol met koeien. Het oppervlakte is heel groot en de periode dat alles begraast kan worden is kort dus zijn er ook veel koeien nodig. Bijna ieder dorp heeft z’n eigen almabtrieb en het aantal koeien dat je dan ziet is immens.

Born to Ride

In mijn opzicht maakt het het gebruik van de besneeuwingsinstallies iets minder belastend, feit blijft natuurlijk dat die installaties grote impact hebben op de omgeving, spaarbekkens op de berg, leidingen aanleggen in de rots ondergrond. Zoals eerder aangegeven is wintersport gewoon alles behalve duurzaam, dit maakt het iets minder belastend, maar in mijn ogen nog altijd verre van duurzaam. Maar het is inderdaad goed om het niet op eindeloze discussies over duurzaamheid van vervoer etc uit te laten draaien, daarom benoemde ik het ook bewust niet en heb ik het op deze manier verwoord en geprobeerd mijn visie op en definitie van duurzaamheid goed te onderbouwen.

Matthias123 op 10 dec 2023 18:50

Toch eens de definitie van duurzaam opgezocht: Bedoeld om lang mee te gaan, relatief milieuvriendelijk, grondstofbesparend. ;)

In mijn opzicht maakt het het gebruik van de besneeuwingsinstallies iets minder belastend, feit blijft natuurlijk dat die installaties grote impact hebben op de omgeving, spaarbekkens op de berg, leidingen aanleggen in de rots ondergrond. Zoals eerder aangegeven is wintersport gewoon alles behalve duurzaam, dit maakt het iets minder belastend, maar in mijn ogen nog altijd verre van duurzaam. Maar het is inderdaad goed om het niet op eindeloze discussies over duurzaamheid van vervoer etc uit te laten draaien, daarom benoemde ik het ook bewust niet en heb ik het op deze manier verwoord en geprobeerd mijn visie op en definitie van duurzaamheid goed te onderbouwen.

Matthias123 op 10 dec 2023 18:50

Toch eens de definitie van duurzaam opgezocht: Bedoeld om lang mee te gaan, relatief milieuvriendelijk, grondstofbesparend. ;)

DSvier op 10 dec 2023 19:21

En relatief milieuvriendelijk gaat niet samen met wintersport in mijn ogen.

Born to Ride

En hoe worden die koeien de rest van het jaar gevoed dan? Zelfs als het al lokaal geproduceerd graan is kun je daar naar mijn mening nog altijd beter broodjes van bakken en met wat minder koeien de Alpen bemesten.

Maar goed, bijzonder hoe een verzoek tot vegetarische opties bij pisterestaurants uitmondt in een argument voor het eten van vlees “for the sake of the planet”.

Wij gaan het wederom toch niet eens worden, dus ik hou er wel weer mee op

En relatief milieuvriendelijk gaat niet samen met wintersport in mijn ogen.

Matthias123 op 10 dec 2023 19:30

Dan zijn wij het ook daar niet over eens. :)

En hoe worden die koeien de rest van het jaar gevoed dan? Zelfs als het al lokaal geproduceerd graan is kun je daar naar mijn mening nog altijd beter broodjes van bakken en met wat minder koeien de Alpen bemesten.

Maar goed, bijzonder hoe een verzoek tot vegetarische opties bij pisterestaurants uitmondt in een argument voor het eten van vlees “for the sake of the planet”.

Wij gaan het wederom toch niet eens worden, dus ik hou er wel weer mee op

JelleK op 10 dec 2023 19:40

Ik zeg nergens eet zoveel mogelijk vlees of iets dat daar ook maar in de buurt komt. Ik zeg alleen dat je prima duurzaam vlees kan eten. In de winter krijgen de koeien veel reststromen uit de voedingsindustrie, welke niet voor menselijke consumptie geschikt zijn, maar wel nog veel eiwitten bevatten welke anders verloren zouden gaan en daarnaast veel hooi en ingekuild gras wat in de zomer verzameld is, een mooi voorbeeld van circulaire landbouw/veeteelt, de mest uit de winterstal wordt namelijk weer gebruikt om groenten te laten groeien. Zonder mest kan jij je groentes ook niet eten. Dit is hoe het vee al eeuwenlang gevoed word in de Alpen, waar het er allemaal nog veel tradioneler toegaat dan in NL. En daarom zie je in de Alpen ook veel kazen en gedroogde vleesproducten omdat die makkelijk te bewaren zijn en zo jaarrond gecensureerd kunnen worden.

Prima dat jij vegetarisch wilt eten, voor mij hoort vlees bij een gevarieerd en voedzaam dieet met alle benodigde eiwtten, mineralen en vitamines zoals vit. B12 welke van nature alleen in dierlijke producten voorkomen.

Born to Ride

Maar voordat die paprika uit peru hier is met de zeilboot is die ook niet meer te eten, of mag die paprika wel vliegen?
Voedsel hebben we hard nodig met de groeiende wereldbevolking. Ik zou me meer druk maken om de industrie en maakindustrie. We produceren en kopen maar naar hartelust. Maar dat tornt natuurlijk wel aan de luxe.
Over luxe gesproke… iedere vakantie beweging is een luxe en in mijn ogen en dus niet duurzaam. Wil je het duurzaam? Pak dan de koets naar de alpen, slaap in een hooiopslag, jaag je eigen hertje en pak dan voldaan je houten skies om een afdaling te maken.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Geweldige reeks @Arjen en @Kristy !

Goed om bewust te worden dat er veel te winnen valt in locale en schone energie en verbruik van water en voedsel. Ik denk dat er veel wintersporters wel willen en kunnen! Nu nog een invasie van duurzaamheid in de rest van de alpen, als dat niet al gebeurt. Hopelijk zijn er meer gebieden al deze weg ingeslagen. Ik heb echt geen idee, maar dat kan vast zichtbaar worden gemaakt.

Het zou een mooie toevoeging zijn, de duurzaamheidfilter(s), bij het zoeken naar een duurzaam skigebied hier op wintersporters.nl

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie