Waaghalzen vliegen door Bad Gastein

ChristopheJ op 14 februari 2023· geen reacties

Stunt- en vliegwerk na de 'big air' in Bad Gastein
Stunt- en vliegwerk na de 'big air' in Bad Gastein

Zoals je in dit verslag kon lezen waren we onlangs te gast in Gastein. Het figuurlijke hoogtepunt van mijn verblijf speelde zich 's avonds af in de steile en smalle steegjes van Bad Gastein: het Red Bull PlayStreets Festival. Het werd een memorabele avond.

Wat is Red Bull PlayStreets?

Een wintersportoord in het Salzburgerland, sneeuw, quarterpipes, jumps, flatrails, een trampoline, een kritische jury en een heleboel waaghalzen. Dat zijn de ingrediënten voor dit freestyle-event dat voor de 9e keer plaats vond in Bad Gastein. Geen funpark temidden van de pistes, geen afgesloten gebied ergens buiten het dorp maar pal in het centrum tussen de hotels en kleine straatjes. Gratis voor alle toeschouwers (en dat waren er maar liefst 13.000!) en als je er niet live bij kon zijn ook live te volgen op ‘Red Bull TV’ waar je de wedstrijd of hoogtepunten ook nog kan herbekijken. Bij toeval leerde ik een Oostenrijkse professioneel fotograaf kennen: Christoph Gütl. Hij is samen met een Nederlandse dame, en na een fijne avond samen op stap meldde hij dat we zijn foto’s gerust mochten gebruiken voor dit artikel, waarvoor dank!

Hoe gaat dit praktisch?

Reeds weken is de organisatie bezig met de opbouw van het parcours. De ingrediënten? Zo’n 20.000 m³ aangevoerde sneeuw, 200 m³ hout en 20.000 schroeven. Het resultaat is een 400 meter lang parcours dat vertrekt aan de hoofdbaan bovenaan het dorp en eindigt beneden vlakbij de bekende watervallen. Omdat onmiddellijke startsnelheid een rol speelt worden de skiërs bij vertrek op snelheid getrokken door een ‘rewinch’: een lange kabel die men kan vastnemen en die zichzelf met een hoge snelheid terug oprolt. Slechts 50 meter verder vind je de eerste van vele hindernissen terug: een ‘quarterpipe’ onmiddelijk gevolgd door een ‘big air’. Eender waar je staat, de passage duurt slechts een handvol seconden. Maar ook daaraan is gedacht. Overal langs het parcours staan reusachtige schermen waarop je de rest van de ‘run’ kan bekijken alsook het resultaat van de jury. Hierbij enkele foto’s genomen op de eerste hindernis. Let op de springhoogte, de massa, de nabijheid van het dorpje maar zeker ook de machtige bergen op de achtergrond.

Gek, gekker, gekst

En die hindernissen zijn een rode draad door de dolle rit. Van een steile onbesneeuwde trap met een leuning tot een trampoline. Je kan het zo gek niet bedenken of de atleten vindt een gepaste ‘trick’ voor één van de acht obstakels onderweg. De jury kijkt aandachtig toe en geeft punten op de sprongen al naargelang het risico, de moeilijkheidsgraad en de kwaliteit van uitvoering. De finale bestaat uit een ‘knock-out’ van 16 deelnemers die zich eerder op de dag kwalificeerden. Het event zélf vindt 's avonds plaats vergezeld van een magnifieke lichtshow en sfeermakende dancebeats. Ook de afterparty in het dorp is berucht, vermoedelijk zal niet iedereen de eerste lift gehaald hebben de volgende ochtend. We gingen verder op ontdekking door de massa, blijvend verbaasd over de kunsten van deze waaghalzen:

En de winnaar is …

De grote finale ging tussen de Zweed Jasper Tjäder en de Zwitser Andri Raggetli. Dit duel was trouwens een heruitgave van de finale in 2017. En het werd een enorm spannende finale. Beide atleten scoorden hoge punten door complexe sprongen te wagen zonder al te veel fouten. De driekoppige jury kroonde uiteindelijk Tjäder tot winnaar van 2023 met amper 3 punten voorsprong op zijn opponent. Voor de 28-jarige Zweed is dit de tweede overwinning en dus zijn tweede ster op de ‘PlayStreets Wall of Fame’. In de ‘kleine finale’ wist de Zwitser Kim Gubser (die in Zell am See woont) de Oostenrijkse lieveling Matej Svancer achter zich te houden, de top-4 ziet er dus zo uit:

  1. Jesper Tjäder (SWE) 285 points
  2. Andri Ragettli (SUI) 282
  3. Kim Gubser (SUI) 261
  4. Matej Svancer (AUT) 259

Tot slot nog een foto van het podium alsook de ‘Wall of Fame’ waar dus binnenkort een tweede ster voor Tjäder zal verschijnen. Het was een knotsgekke avond in Bad Gastein, best aan te raden om eens zelf te beleven.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie