De Piste des Cascades is misschien wel de beroemdste piste in het Le Grand Massif skigebied, deze piste is zo’n 14 kilometer lang en je daalt zo’n 1800 meter af. Lees je de reacties op ons forum, dan lopen de meningen over deze piste nogal uiteen. De één vindt het een absolute aanrader terwijl andere wintersporters het absoluut niets vinden vanwege de vlakke stukken en het omslachtige terugreizen. In deze video neem ik je mee over deze beroemde piste. Zo kan iedereen die de piste nog nooit gedaan heeft een mening vormen.

Wie van jullie heeft deze piste geskied of geboard, en wat vinden jullie ervan? Laat het me hieronder weten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Landschappelijk is hij geweldig, als boarder krijg je er wel brandende kuiten van doordat je veel vlakke stukken hebt. Het geeft je een soort haat liefde verhouding.

Vroeger gaf hij toegang tot het skigebiedje van Sixt, wat echt een paar waanzinnig mooie pistes had. Dat was toen nog wel echt een extra pluspunt van de Cascades, zo zonde dat 90% van de mensen gelijk de skibus naar Samoens instapte.

Bij goede sneeuw moet je nu nog altijd niet vergeten even de combe de Gers mee te pakken en daar minimaal 1 afdaling te maken, bij voorkeur met verse poedersneeuw. En natuurlijk even wat eten en/of drinken bij het restaurantje onderaan de Pepiniere.

Wanneer je via de Gers en Pepiniere de Cascades neemt heb je landschappelijk zeker een gelijkwaardige afdaling als dat je volledig de Cascades doet, enkel heb je veel minder vlakke stukken.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 19 feb 2023 08:34

Born to Ride

De alternatieve aanvliegroute via de Combe de Gers is voor gevorderde skiërs een must!

Bijkomend voordeel is dat je langs een hele leuke hut komt, bij het Lac de Gers.

Verder is de Cascades natuurlijk een piste die je absoluut gedaan moet hebben. Ja, er zitten wat prikstukken in. Als duursporter heb ik daar persoonlijk geen enkele moeite mee 😆

null

*bericht bewerkt door havana op 19 feb 2023 08:59

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Heb deze piste niet kunnen doen, was afgesloten. Weet nog wel dat ik het stuk bovenin van de serpentine echt bloedirritant vond, dat was echt stukken lopen/steppen als je de pistes wat meer aan de buitenkant van de kom wilde pakken.
Zo op het beeld ziet het uitzicht er inderdaad wel mooi uit.
Goede tip ook van de Combe de Gers.

Prachtige piste inderdaad. Prikken valt best mee als je ski’s goed gewaxt zijn en je geen bochtjes maakt. De piste is wel vaak dicht, dus neem hem zodra je de kans hebt.

Wellicht een tip voor snowboarders: regel/huur een paar skistokken. Jaren geleden in Val Gardena ook veel aan gehad. Wij gingen vaak op tourtocht met skieers, vandaar!

Wellicht een tip voor snowboarders: regel/huur een paar skistokken. Jaren geleden in Val Gardena ook veel aan gehad. Wij gingen vaak op tourtocht met skieers, vandaar!

mstuip op 19 feb 2023 12:01

Dat helpt inderdaad, maar moet je op dat moment wel wat skiërs in je groepje hebben. Voelde het wel in m’n armen de volgende dag (was trouwens wel een andere piste).

Vorig jaar kunnen doen in de toen warme krokusvakantie. Leuk avontuur. Boven mooi landschap en lekkere brede pistes. Zoveel mogelijk snelheid proberen te behouden om het prikken te beperken. Onderin werden de haarspeldbochten voor ons een uitdaging. Slechte (of geen) sneeuw met stenen. Daarna nog een laatste stuk met papsneeuw. Toch een mooie avontuur en de moeite waard. Met betere sneeuw zal het comfortabeler zijn. De rit met de bus en de gondel omhoog met Samoëns vielen me wel mee. En we zaten gelijk weer in de buurt van ins thuisdorp Morillon. Goede ronde dus door Le Grand Massif.

Enthousiast en fanatiek, blijven oefenen op techniek...

Vorig jaar kunnen doen in de toen warme krokusvakantie. Leuk avontuur. Boven mooi landschap en lekkere brede pistes. Zoveel mogelijk snelheid proberen te behouden om het prikken te beperken. Onderin werden de haarspeldbochten voor ons een uitdaging. Slechte (of geen) sneeuw met stenen. Daarna nog een laatste stuk met papsneeuw. Toch een mooie avontuur en de moeite waard. Met betere sneeuw zal het comfortabeler zijn. De rit met de bus en de gondel omhoog met Samoëns vielen me wel mee. En we zaten gelijk weer in de buurt van ins thuisdorp Morillon. Goede ronde dus door Le Grand Massif.

Nick_Lobé op 19 feb 2023 13:03

Heel herkenbaar inderdaad. Deze afdaling vorig jaar ook in de voorjaarsvakantie gedaan. Zeker leuk om een keer gedaan te hebben, maar wat een stenen onderin. Zelfs een stuk de ski’s uitgedaan om erge schade te voorkomen. Daarna wel heerlijk in het zonnetje gezeten op het terras aan het einde bij de piste en daarna met de bus terug.

De piste zelf vond ik mooi, maar ik hou dan ook van wat Rogier wandelingen noemt.
Maar het was wel een tegenvaller dat er aan het einde niets anders te beleven viel dan (lang) wachten op de bus en dan nog een flinke rit terug.
Toen wij er waren mocht je er na 15u niet meer aan beginnen.
Gezien de busverbindingen kwam het er op neer dat na de Cascades de ski dag gedaan was.
Dat Sixt gezien de ligging op 800m het voor bekeken houdt is jammer maar begrijpelijk. Het vroege sluitingsuur vind ik dan weer vloeken met het feit dat de Cascades als het hoogtepunt van het skigebied gemarket worden.

Je moet hem wel een keertje gedaan hebben, vind ik. Landschappelijk fantastisch, qua ski-ervaring niet zo bijzonder. Vooral het tentje Refuge Lac du Gers (opbellen om met de sneeuwscooter opgehaald te worden) was een superervaring.

Voor wie het leuk vindt schreef ik er dit artikel ooit over: https://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/europa/frank…

Prachtige tocht inderdaad. Vele jaren geleden eens gedaan met sneeuw die wel ok was, pas geleden gedaan met inderdaad slush en stenen onderin. Tjonge, wat heb ik pijn in mijn benen gehad op dat laatste stuk. Medeskiers met iets minder techniek hebben stukken gelopen omdat er tussen de sneeuwhopen, de stenen, de modder niet echt meer een lekker paadje te vinden was. Ik zou hem overigens zo weer doen (mede omdat je in een paar dagen de rest van het gebied dan wel gezien hebt natuurlijk….) !

Paulr

Ik doe m vaak als het kan, liefst in de ochtend omdat met name het stuk beneden dan nog te doen is. Laatste stuk is een smalle weg met haarspeldbochten. In de middag is daar vaak ijs en stenen. In de ochtend zijn er ook minder mensen om de bus terug te pakken. Ga ik in Samoens weer naar boven en ski ik verder.
Hoe dan ook, mooie afdaling en best wel een goede kans om chamoix te zien (steenbokken?).

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier

Wij hebben afgelopen wintersportvakantie (28 jan - 4 feb) in Le Grand Massif de Cascade Piste ook gedaan. Van te voren heb je er natuurlijk al over gelezen en wil je hem graag meemaken! We hadden al bedacht dat dit waarschijnlijk niet zou lukken, omdat hij lang niet altijd geopend is. Maar we hadden geluk, want die week was hij dit seizoen voor het eerst geopend. Ook in het skigebied zelf wordt de piste des Cascade flink gepromoot. Hierdoor worden je verwachtingen wel erg hoog. Dat maakt de belevenis zelf misschien wel tot een lichte tegenvaller…

  • Natuurlijk, het uitzicht is prachtig! Maar dat is vooral aan het begin van de tocht en lang niet de hele 14 km
  • Het prikken hield niet na een of twee stukken op. Ik denk dat er zeker 4 a 5 keer serieus geprikt / gelopen moet worden
  • In het lagere gedeelte was een stuk eigenlijk niet begaanbaar. Nauwelijks sneeuw, geen kunstsneeuwinstallaties in de buurt, ik verwacht niet dat dit nog beter geprepareerd kon worden. @Rogier , was dat bij jou niet zo? Een recht stuk (geen bochten) waar stenen lagen en je moet lopen als er meerdere mensen tegelijk zijn. Je bent er later geweest dan wij.
  • Voor een groot deel geen lekker brede pistes, maar meer een pad wat je volgt.
  • De bus naar Samoëns wordt stampvol geladen, de rij van wachtenden is langer dan het aantal mensen dat in de bus past. En dat terwijl wij er in een rustige week waren.

Maar… Rogier zegt het goed: Als je een week in Le Grand Massif bent, en hij is open, dan moet je hem zeker een keer doen!

  • Je komt hele mooie uitzichten tegen
  • Er is een mooi stuk door de bossen en langs een watertje
  • Het drankje bij de skihut aan het eind van de piste smaakt extra lekker na deze inspanning
  • Sixt is een prachtig authentiek dorp! De busrit is een soort sight-seeing- sixt
  • Waar je ook in Le Grand Massif verblijft; voordat je weer terug bent, heb je echt een flinke tocht gemaakt. Dat gevoel heb je lang niet in elk skigebied en dat maakt de Cascadepiste uniek!

Maar… wil je een paar dagen knallen / carven / aan je techniek werken / wil je geen steentjes onder je materiaal door laten gaan, dan is dit niet wat je wilt.

*bericht bewerkt door Sander82 op 20 feb 2023 19:32

null

Prachtig uitzicht vanaf het begin van de Cascades

null

Mooi stuk onderin door de bossen langs een watertje

null

Haarspeldbochtjes helemaal onderin waren eigenlijk prima te doen

null

Luid de klok bij de finish…!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie