Skigebiedsreview: Grossglockner Resort Kals-Matrei

Redactie op 25 oktober 2022· 1 reactie

Grossglockner Resort Kals-Matrei
Grossglockner Resort Kals-Matrei

Grossglockner Resort: ooit bestempeld als één van de grote leugenaars onder de skigebieden qua pistekilometers. De 110 kilometer aan pistes is tegenwoordig bijgesteld naar dik 40 kilometer. Ook werd het hoogste punt met bijna 200m opgeklopt, maar dit ligt toch echt op 2400 en een beetje. Geen recept waar ik veel van verwacht, maar toch ben ik die kant op gegaan. Ik ben de lift van Großglockner Resort Kals - Matrei namelijk al zo vaak gepasseerd op weg naar het zuiden. Vanuit Mittersill sta je met een goed half uur rijden in Matrei waar het dalstation staat. De Felbertauernstrasse en bijbehorende tunnel zijn namelijk goed ingericht op de snelheden die je mag rijden en bevatten geen haarspeldbochten. Een route waar je dus niet met samengeknepen billen overheen hoeft te rijden.

Dit artikel is geschreven door forumlid Bennie. Met Bennie’s goedvinden zullen we een aantal van zijn reviews als weblog publiceren zonder deze inhoudelijk te wijzigen. Wil jij ook een review uitgelicht hebben? Stuur ons een mailtje.

De dorpen

Het gebied wordt ontsloten door de plaatsen Matrei en Kals. Kals is een klein dorpje diep verscholen in de bergen, dat zich meer en meer ontpopt als een chique hoteldorp met zelfs een klein beetje ski-in ski-out. Matrei is de belangrijkste plaats in dit deel van Osttirol. De lift bevindt zich aan de rand van het dorp, maar maakt de reis er naartoe eenvoudig en biedt zo ook voldoende parkeergelegenheid.

null

Wisselende sneeuwcondities

Wat als eerste opvalt, is dat je niet skiënd in de buurt van de lift in Matrei kan komen. Beginners gaan dus aan het eind van de dag met de lift terug. De dalafdaling ligt wat ongunstig op het zuidwesten, waardoor het veel sneeuwkanonnenkracht kost om deze open te houden/te openen gedurende het seizoen. De Zuid-Alpen, waar Osttirol onder valt, hebben al jaren magere winters gehad en zijn dus in grotere mate afhankelijk van sneeuwkanonnen. Tijdens mijn bezoek in januari viel het wel op dat deze regio nog steeds (profi)teerde op de dump van november. Hier lag veel meer sneeuw tot in het dal dan aan noordkant van de Tauern/Alpenhoofdkam. Mooi, want daardoor waren alle pistes open.

Weinig opties voor beginners

Nu ter zake: Het was een opvallend leuk skigebied. Gevarieerd met behoorlijk wat sportieve afdalingen. Veel afdalingen die mooi de glooiing van de berg volgen ook. Beginners komen er wel wat bekaaid vanaf. Bovenaan de Goldried I gondel zijn wat eenvoudige varianten van de blauwe 2. Onder de sleepliften wordt het alweer wat lastiger. Waarom? De blauwe 2a is een smal pad waar alle klasjes over moeten. Druk, met veel stilstaand verkeer. Een vrij steile rode kruist de piste ook nog eens op verschillende punten. Kals is wat dat betreft niet veel beter, met een mooi blauw glijpad (15a) vanaf het middenstation van de Kals I gondel, uitkomend op een heerlijke flauwe en brede oefenhelling tussen de sleepliften in het oefengebied.

De rest boven Kals is echter rood tot donkerrood en zwart. Serieus dus. Boven Kals liggen ook meteen de best toegankelijke off-pistelijnen, deels als skiroute, deels als ongezekerde variant. Boven Matrei zijn er niet zoveel mogelijkheden, maar de Cimaross ontsluit wel een hele serie snelle afdalingen. Om terug naar het dal te komen moet je een vrij vlak pad onder de kam volgen, wat met veel wind – die daar vaak aanwezig is – flink wat geprik/en of gewandel oplevert. Als je daar eenmaal weer langs bent zijn pistes 5 en 6 zeker de moeite. Steek dan ook een keer door naar het dal. Moeilijk is de dalafdaling niet, maar je hebt onderin slechte sneeuw en moet daarna ook nog eens naar de bus zoeken. Die staat niet bij het einde van de piste, maar net iets lager om het hoekje.

Uren skiplezier

In Kals zijn de afdalingen rond de oude Figollift, nagenoeg allemaal genummerd met 17, zeer de moeite. Steil, maar niet te moeilijk, met allerlei varianten die elkaar op meerdere plekken kruisen. Goed voor uren skiplezier. Al met al dus een prima skigebied, met als pluspunt dat het groter lijkt dan het is. Iets minder is de verbinding tussen Kals en Matrei, die toch eigenlijk niet voor beginners is. Je kunt eventueel met de lift, maar Kals biedt een beginner ook niet zo veel. Verder is de horeca op de berg niet erg uitgebreid. Het loopt niet over van de hutten, maar de meeste zijn wel zeer gangbaar.

Een gevorderde wintersporter die geen behoefte heeft aan veel pistekilometers, maar kwaliteit van pistes belangrijk vindt komt in dit gebied helemaal aan zijn trekken. Eventueel kun je je skipas voor een klein bedrag upgraden naar de Skihit Osttirol Skipas. Dan liggen onder andere Lienz en het Defereggental (lees mijn review van dat gebied) ineens binnen bereik. Beiden zijn namelijk met 25 minuten rijden vanaf Matrei aan te rijden (of met de bus te bezoeken).

Redactie

Is Glocknerblick de beste lift van de Alpen?
676 hoogtemeters in 3 minuten 57 seconden en 7-8 verschillende, sportieve varianten.

Misschien wel een artikeltje op zich waard? ;)
Wat is de beste lift van de alpen?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie