Zwitserland erg veel sneeuw

Roel op 09 oktober 2011· 11 reacties

null
Elm, Glarner Alpen (CH) vanochtend.

Het is me het weekendje wel, na een zomerse donderdag sloeg het weer op vrijdag compleet om. Aan de noordkant van de Alpen viel sinds vrijdag veel sneeuw. In Zwitserland heeft het tot vanochtend zelfs bijna continu gesneeuwd, plaatselijk leverde het 80cm sneeuw op (Glarner Alpen)! Een echte webcamochtend dus. Vandaag hebben we tijdelijk een rustpauze voordat de regen er vanavond in komt. In hoeverre maakt die een eind aan het sprookje?

Sneeuwbuientrein
De vrijdag stond in het teken van het koufront dat de sneeuwgrens razendsnel omlaag drukte. Het sneeuwde op het front flink maar niet al te lang. De meeste sneeuw viel achter het front waar zich forse buien ontwikkelden die met een noordwestenwind tegen de Alpen samenklonterden. Dat proces hield bijna twee dagen aan waardoor juist aan de noordkant van de Alpen veel sneeuw viel: Nordstau.

null
Schoolvoorbeeld van een nordstau (zaterdagmiddag). Let ook op het onbewolkte Noord-Italië dat van nordföhn profiteerde. (Bron: Eurac)

Waar die buien vandaan kwamen zien we mooi op dit radarbeeld van gistermiddag. We zien de buien vanuit Nederland en Duitsland zich in een noordwestelijke stroming op de Alpen stuklopen. Diezelfde buien die bij ons regen brachten lieten boven de Alpen dus sneeuw los.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

In Zwitserland was de stuwing het meest optimaal, met als gevolg dat daar de meeste sneeuw viel. Maar ook in Oostenrijk en iets mindere mate de noordelijke Franse Alpen vielen vanaf 1500m enkele decimeters sneeuw. Vanochtend lag de sneeuwgrens zelfs even op 700m.

Uitstel geeft geen afstel
In mijn vorige weerpraatje haalde ik het gevaar van de zondag aan: een warmtefront met kans op veel regen. Dat gevaar is niet geweken maar wordt wel opgeschoven naar de maandag. Het gevolg is een vrij rustige zondag met vooral deze ochtend aan de noordkant nog kans op een sneeuwbui. Verder blijft het merendeels droog met tussen de wolken kans op een bescheiden zonnetje.

Het wachten is op het warmtefront dat in de nacht naar maandag passeert. Vanuit het westen neemt de kans op sneeuw weer toe maar met het instromen van zachte lucht stijgt de sneeuwgrens snel tot ongeveer 3000m. Op 2000m stijgt het kwik tot zo’n 5 graden boven nul.

Er kan veel regen vallen, opnieuw vooral aan de noordkant. Boven 3000-3200m komt er echter nog een halve meter sneeuw bij. Het verschil tussen dal en berg wordt dus steeds groter!

null
Veel neerslag en een hoge nulgradengrens maandagochtend (3000 tot 3500m).

Zon keert terug
Als de sneeuw in de gletsjerskigebieden het maandag houdt beloven de dagen erna fantastisch te worden! Dinsdag hangt er vooral in Oostenrijk nog wat restbewolking. Elders komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn, dat hangt samen met een nieuw hogedrukgebied dat bezit neemt van Midden-Europa.

Waarschijnlijk gaat dit systeem het weer in de Alpen de hele rest van de week bepalen. Dat betekent steeds meer zon, droog weer en normale tot iets bovennormale temperaturen. Perfecte omstandigheden voor een mooie shortbreak, bijvoorbeeld aankomend weekend!

Voor tussentijdse updates kun je me volgen op @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi verhaal! Ik hoop deze prik de voorbode is van een mooie winter!

Seriously snow addicted family!

Hopelijk valt de regen op de gletsjers mee. Donderdagnacht in de auto naar Oostenrijk!

Op naar de dolemieten dan maar a.s. Zaterdag.

Prachtige webcam beelden uit Zwitserland. Voor het weekend zag het nog helemaal groen, nu op alle toppen een flink pak sneeuw.

http://panorama.simwatch.ch/index.php?id_webcam=14

Go big or go home.

Gister hier in Samoëns gehiked van 1600 naar 2150m. Startend in 10 cm natte sneeuw en op de top eindigend in 30 cm droge poeder. hoewel wat stenen en gras, toch een heerlijk eerste afdalinkje van het seizoen in de snowboardbroekzak. check: http://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.1015035012733374…

Dit soort dagen is een kwestie van timing en geluk (op deze hoogte); wij hadden nog goeie sneeuw en mooi zicht, een uur later waren we al te laat geweest. Nu is het wachten op de eerste echte winterprik, die doorgaans vanaf november pas echt blijft liggen…

Ik krijg wat reacties op twitter dat in Zwitserland gisteren meer dan een meter zou zijn gevallen. Dit zijn echter geautomatiseerde metingen die ik niet altijd vertrouw, o.a. door windinvloed.

Het sneeuwt op dit moment aan de hele noordkant trouwens zwaar vanaf 3000-3200m. In het oosten van Oostenrijk nog vanaf 1000m. Elders helaas regen!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dus de Gletsjer gebieden hebben nog net natte sneeuw of ook pech? Wat doet z’n regenbui met de sneeuw? (op die hoogte / na een verse dump). Een normaal goed pak kan wel tegen een regenbui… Dit weekend naar de Gletsjer(s), benieuwd wat de sneeuw kwaliteit is.

@Thomas, vers gevallen sneeuw is inderdaad kwetsbaarder voor regen en plustemperaturen dan oude sneeuw. Helaas regende het vandaag tot op diverse gletsjers, maar niet overal heeft het evenveel en -lang geregend. Ik zou de webcams dus goed in de gaten houden. Vooral morgen als het zicht beter is kun je de ‘schade’ beter opnemen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Potver dat ziet er allemaal goed uit. Is het de moeite om een weekendje op en neer te rijden naar een gebied of is dat te onzeker?

zwitserland is mooi

@ Kees dat kun nu echt wel in de gebieden die reeds open zijn…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie