Oostenrijk vrijdag alweer sneeuw

Roel op 09 januari 2012· 23 reacties

null
Sneeuw van de daken in Serfaus-Fiss-Ladis, via Sneeuwhoogte+.

Zo kondig je de langverwachte weersverbetering aan, en zo zie je hem alweer ten einde lopen. Althans voor de oostelijke helft van de Alpen. Een sterk hogedrukgebied dat vanaf morgen boven de Alpen komt te liggen verhindert niet dat er vanaf vrijdag alweer sneeuw aankomt voor Oostenrijk. De andere Alpenlanden kunnen langer genieten van zon.

Twee sneeuwdagen
Sinds zaterdag heeft het in Oostenrijk en Zwitserland weer bijna onafgebroken gesneeuwd. Opnieuw vielen er tientallen centimeters sneeuw, vaak tot in de dalen en het sneeuwt nog steeds. Wel beperkt de neerslag zich steeds meer tot Oostenrijk, zeker morgen. In Zwitserland klaart het langzaam op en Frankrijk heeft het ergste echt wel gehad, daar breekt de zonnige tijd nu al aan.

De komende dagen dus steeds meer zon met morgen de laatste sneeuw in Oostenrijk. Een hogedrukgebied komt pal boven de Alpen te liggen. Vooral in Frankrijk wordt het daardoor iets zachter, naar het oosten toe blijft de lucht wat kouder.

null
In Meribel-Mottaret (F) wordt het een prachtige dag, maar ook een prachtige week.

Vrijdag noordweststroming
Vanaf vrijdag gebeuren er weer interessante dingen. Het hogedrukgebied richt zich op en krijgt een uitloper naar IJsland. Daarmee kantelt de stroming vooral boven Oostenrijk weer naar noordwest. Het wordt dan niet alleen kouder maar er valt weer sneeuw. Hoeveelheden zijn nog niet in te schatten omdat dit helemaal van de positie van het hogedrukgebied afhangt maar de oostelijke provincies van Oostenrijk liggen er duidelijk het gunstigst bij. Zwitserland, Frankrijk en Italië merken er maar weinig van, daar houdt de zon de overmacht.

En daarna?
Wat daarna gebeurt kan ik eigenlijk niet zeggen. Hogedruk lijkt zich terug in de strijd te worstelen en voorkomt dat de noordwestroming doorzet. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we in een soort niemandsland terechtkomen waar de zon een prominente rol krijgt. Maar ja, er hoeft maar weinig te gebeuren en die leemte wordt opgevuld door een (zuidkant?)depressie. Kortom onzekerheid. Morgen hopelijk meer duidelijkheid als ik mijn video weerbericht opneem!

Frankrijk
Vandaag al vrij zonnig. Vanaf morgen steeds meer zon, waarschijnlijk tot het einde van de week. Fantastische condities waarmee het waarschijnlijk de mooiste week van dit seizoen wordt. Het wordt wel zachter, nulgradengrens stijgt ongeveer naar 2000 meter.

Zwitserland
Vandaag in het westen al vrij zonnig, in het oosten valt nog wat sneeuw. Daarna overal geleidelijk zonnig en schitterende condities. Langzaam iets zachter. Vrijdag vanuit het noordwesten meer bewolking en in Graubünden misschien wat sneeuw. Zaterdag vanuit het westen weer opklarend.

Oostenrijk
Vandaag en morgen veel bewolking en nog steeds sneeuw al wordt het langzaam iets minder. Morgen vooral ten oosten van Innsbruck nog sneeuw, hier valt in totaal nog 20-40 centimeter bij. Sneeuwgrens stijgt naar circa 800 meter. De dagen daarna overal zonnig. Vrijdag en zaterdag vanuit het noordwesten opkomende sneeuwval, het meeste lijkt te zijn weggelegd voor Salzburg en de Steiermark. Daarna weer meer zon maar toenemende onzekerheid.

null
Die band onderaan is geen storing maar sneeuw. Kijk maar. Ik volg deze webcam uit het Kleinwalsertal (O) toch al 3-4 jaar en dit heb ik nog nooit gezien!

Italië
Veel zon. Vandaag en morgen langs de grens met Oostenrijk wel meer bewolking en misschien wat lichte sneeuw. Tot het einde van de week houdt het zonnige weer aan, de sneeuw die Oostenrijk vrijdag/zaterdag aandoet bereikt Italië waarschijnlijk niet.

Sauerland
De komende dagen hangt er vrij veel bewolking en het wordt zachter. Sneeuw valt er alleen vandaag een beetje hogerop, daarna valt er af en toe wat regen. De condities zullen dus verslechteren. Vrijdag kouder met grotere kans op sneeuwbuien, hoeveelheden nog onzeker.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik had met volgende week geen betere periode kunnen kiezen voor een reportage vanuit Zell am See!

I even pee standing sideways...

Wij vertrekken zaterdag naar het kleinwalsertal. Hopelijk zijn de condities daar dan een beetje goed

Zo te zien is de webcam in Kleinwalsertal volgende week zelf ook ingesneeuwd!

Update in Gerlos vandaag : vanmorgen om 08u05 200 cm sneeuw en om 9u30 215 cm, let it snow…

Hoi Roel,
Volgens mij ben jij met de neus in de sneeuw gevallen op je vakantie!
Even een vraagje. Ik ga over drie weekjes naar de Dolomieten, nu weet ik dat er genoeg sneeuw ligt en dat de condities er erg goed zijn. Maar als ik op onderstaande website kijk lijkt het of er nog een hele bulk sneeuw aan gaat komen. Zie ik dat goed of kijk ik op de verkeerde websites?
http://meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?ext=1&la…
Alvast heel erg bedankt voor je reactie!
groeten,
wouter

hallo roel
nu vrijdag gaan we na saalbach
gaat het nog sneeuwen in die tijd ??
groeten

hielde

Wij gaan volgende week richting Obergurgl.
Zou dat daar problemen geven ivm nieuwe sneeuw? Of is dat gunstig gelegen.

Tine

Hallo Roel,

Wij gaan volgende week naar St. Anton am Arlberg. Tot mijn schrik geeft de oostenrijkse weersite voor de 19de en 20ste nogal hoge temperaturen aan met zelf kans op regen. Ik lees dit echter niet terug in andere weervoorspelligen. Is die kans op regen/ natte sneeuw inderdaad mogelijk? Alvast enorm bedankt voor je reactie.

groet,

Mark

nog 2.5 week en dan los naar Oberstdorf e.o!

Seriously snow addicted family!

Roel, op jullie sneeuhoogte+ pagina staan vaak sneeuwhoogtes in de dalen die volgens mij wat aan de lage kant zijn. bijvoorbeeld deze: http://sneeuwhoogte.net/hochzillertal. kloppen deze wel altijd of is dit moeilijker te meten?

Rijden vrijdag tot net voorbij Munchen waar we overnachten. Zaterdagochtend verder naar Westendorf. Hopelijk onderweg niet teveel regen/sneeuw. Mag niet klagen over sneeuw maar ik hoop wel dat het na vrijdag stopt en dat we dan een zonnige week krijgen. Roel, kijk eens in je glazen bol/weerkaarten ;-)

@Roel Zaterdag naar Ellmau.Sneeuw genoeg gelukkig maar hoe zit het met de wegen ? Zijn ze open of sneeuwvrij ? Het wordt in ieder geval spannend.

"Het meest waarschijnlijke scenario is dat we in een soort niemandsland terechtkomen waar de zon een prominente rol krijgt." Ik zie toch in de laatste GFS forse neerslagsignalen voor de Franse Alpen vanaf de 16e. Kijk ik verkeerd?

@hielde, tine en Daddy, over de weersomstandigheden tijdens het vertrek hou ik je op de hoogte. Ik ga vrijdag trouwens ook naar Saalbach.

@mark, 19/20 januari is nog veel te ver weg, geen zinnig woord over te zeggen dus. Laat je niet gek maken door 14-daagse voorspellingen.

@Herbert, binnenkort ga ik een blog wijden aan sneeuwhoogtes. Volgens mij is er behoefte aan duidelijkheid.

@Izaak, klopt maar je hebt het over de nieuwste GFS-run van 12u. Vanmorgen liet GFS (en ECMWF) iets anders zien. Het gezwabber toont de grote onzekerheid aan. Vandaar mijn terughoudendheid.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel ben meestal een stille lezer. Ik waardeer je posts hier. En ga as vrijdag tevens ook naar saalbach., Hopelijk is de weg goed te berijden.Keep posting!!

Roel,

morgen tot zaterdag zitten we in Lermoos? Hopelijk veel zon en goede sneeuw?

Saalbach is nu alleen nog te bereiken via(de weg) Fieberbrunn.

Goed idee Roel, een blog over sneeuwhoogtes!

Zag net een leuke update van de app+ langskomen, men heeft de webcam van Kleinwalsertal weer sneeuwvrij gemaakt, met de tekst Rol we maken je webcam weer vrij!, leuk!

Hallo Roel,
weet je wat Pitztal doet de komende dagen?

live uit les sybelles vandaag volop zon en ook hier zeggen ze dat het de rest van de week zonnig blijft… Droom condities hier!!

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Wij vertrekken a.s. zaterdag richting Konigsleiten… Hopelijk kunnen wij het gebied wel bereiken. succes voor de mensen die erin staan!

@Cees haha zouden we internationale lezers hebben :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie