Steeds meer signalen voor zon

Roel op 11 januari 2012· 26 reacties

null
Wat een vervelende ochtend in het Silbertal, Montafon (O) :-).

Na de sneeuw in Oostenrijk op vrijdag komen er steeds meer aanwijzingen voor een zonnig weertype dat de eerste helft van de nieuwe week het beeld gaat bepalen. Dat zou geweldig nieuws zijn voor de mensen die dit weekend vertrekken, maar de vertrekdag vormt misschien nog een probleem.

Veel wind
Gisteren was het opvallend winderig in Oostenrijk, sommige gebieden moesten zelfs weer liften sluiten. Het hing samen met de sterk oplopende luchtdruk als gevolg van een hogedrukgebied dat vanuit het westen binnenschoof. Vandaag neemt de wind af en breidt het zonnige weer zich over het hele Alpengebied uit, alleen ten oosten van Kufstein blijft de bewolking nog wat langer hangen. Heerlijke condities dus, net als morgen.

Vrijdag trekt vanuit het noordwesten een koufront over met vooral in Oostenrijk sneeuw. Geen grote hoeveelheden maar 10 tot 20 centimeter zit er wel weer in, naar het oosten toe misschien nog iets meer. De rest van de Alpen merkt daar weinig van behalve dat het een stuk kouder wordt. Vooral in de nachten wordt het ijzig koud met temperaturen lokaal tot -20 graden.

null
Fraai winterlandschap in Westendorf (O) ingestuurd via Sneeuwhoogte+.

Na de laatste sneeuw in Oostenrijk op zaterdag verloopt het weekend zonnig. Begin volgende week zitten we in een soort niemandsland. Het Europese model ECMWF blijft stug de eerder ingezette lijn volgen van rustig hogedrukweer. Het Amerikaanse GFS moddert voort met steeds wisselende scenario’s. In die zin ben ik meer geneigd het ECMWF te volgen wat een voortzetting zou betekenen van het zonnige weertype. Ook andere modellen volgen die lijn.

Frankrijk
Heel veel zon maar wel vrij zacht, vrijdag in de omgeving van Chamonix wat meer bewolking maar wel droog. Daarna terugkerende zon en kouder. Een voortzetting van het machtige winterweer dus.

Zwitserland
Veel zon en vooral morgen zachter, de nulgradengrens stijgt naar circa 2000 meter. Vrijdag meer bewolking en in Graubünden misschien wat lichte sneeuw, geen grote hoeveelheden. Vanaf zaterdag weer meer zon en droog, wel een stuk kouder.

Oostenrijk
Vandaag naar het oosten wegtrekkende bewolking, verder veel zon en ook morgen zonnig. Vrijdag een aantrekkende koude noordwestenwind met sneeuw, ten oosten van de Kitzbüheler Alpen 10 tot 20 centimeter of nog iets meer. Let op voor gladde wegen! Zaterdag vanuit het westen afnemende sneeuwval en steeds meer zon. Vanaf zondag een aantal dagen zonnig maar koud weer. De nulgradengrens ligt tot in de dalen.

null
In Breuil-Cervinia (I) gisteren veel zon maar wel een harde wind.

Italië
Zonnig en de eerste dagen vrij zacht. Vrijdag vanuit het noorden kouder maar wel overwegend droog. Zaterdag keert de zon overal terug, vooral in de Dolomieten blijft het aan de koude kant met ook overdag temperaturen in de dalen maar iets boven nul.

Sauerland
Veel bewolking en vrij zacht, morgen vanuit het noordwesten lichte regen overgaand in sneeuw. Vrijdag koud en nog een paar sneeuwbuien, in totaal is zo’n 10-15 centimeter mogelijk. Vanaf zaterdag meer zon maar aanhoudend koud, 's nachts kunnen de sneeuwkanonnen eindelijk fatsoenlijk hun werk doen.

Tweede lawinewinter na 1999?
Gisteren werd in de reacties en op het form de vergelijking gemaakt met de lawinewinter 1998/1999. Die vergelijking mag best getrokken worden, ik focus dan even op Oostenrijk. Tussen eind januari en eind februari 1999 viel er in de Noordalpen lokaal 5 meter sneeuw. Dit jaar viel er in Hochfilzen tussen 5 en 9 januari alleen al 216 centimeter sneeuw. Door het ‘zetten’ blijft hier natuurlijk minder van over maar het is ronduit indrukwekkend.

Niet minder indrukwekkend is het pak sneeuw in het inneralpiene en dus drogere Nauders. Daar lag eergisteren in het dal 120 centimeter. De laatste keer dat daar in januari meer lag was 61 jaar geleden. Deze gegevens komen van de ZAMG, zeg maar het Oostenrijkse KNMI en komen dus niet van de skigebieden! Daarover later in een apart blog meer.

Er zijn ook belangrijke verschillen. Er ligt nu meer sneeuw dan in januari 1999 maar de meest beruchte dumps (lees: Galtür) moesten toen nog vallen (februari). Bovendien was het toen een stuk kouder met een gemiddeld veel lagere sneeuwgrens. De eerste week van januari is dit jaar in Oostenrijk zelfs flink warmer uitgevallen dan normaal met beneden 700 meter relatief veel regen. Boven de sneeuwgrens maakt het echter weinig uit, sneeuw is sneeuw zullen we maar zeggen.

Met dit in het achterhoofd ben ik wel erg benieuwd wat februari gaat brengen! Voor updates over de minder lange termijn kun je me volgen op twitter via @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ben ook benieuwd want dan gaan we weg ;-) Helder bericht weer roel toppie!

Seriously snow addicted family!

Weer mooi uitgelegd roel helemal top

Mag ik intekenen voor jouw vervelende ochtenden:-)

Niets mooiers dan de zon op de sneeuw en een perfect beeld van het verloop van de piste kunne zien… HEERLIJK!
Mijn broer zit nu in Gerlos en heeft de hele week zon in het vooruitzicht!

Mooi! zaterdag vertrekken we naar Konigsleiten, komende week ziet er top uit!.

Nice… @roel… ik mis het duitsland/sauerland stukje… ;-)

@Roel: Wat bedoel je precies met de zin: "Dat zou geweldig nieuws zijn voor de mensen die dit weekend vertrekken, maar de vertrekdag vormt misschien nog een probleem."

Ik kan namelijk in je verslag niks vinden over naderend onheil, behalve dat het op de wegen glad kan zijn!?

@roel! TNX

@Marnix, klopt ik heb hem toegevoegd.
@Henk, onheil vind ik een groot woord. Het is alleen oppassen omdat het in Oostenrijk sneeuwt van vrijdag op zaterdag. Omdat het kouder wordt blijft de sneeuw ook op de aanrijroutes in de lagere dalen liggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Joehoew! Eigenlijk was ik dit jaar niet van plan om te gaan skiën, dus bekeek ik tot vorige week ook geen weerbericht, om me niet nodeloos te doen watertanden… Vorig weekend dan toch maar in extremis een shortski in Flaine geboekt voor het komende weekend, blijkt hier nu dat het één van de prachtigste weekends tot nu toe gaat worden! Ik kijk er al naar uit… Bedankt voor het duidelijke weerbericht weer Roel !

@Roel, ok bedankt voor je info. Ik dacht al zoiets, maar laat ik nou zaterdag op weg gaan ;-) .

Mooi, wij vertrekken as vrijdag met 50 personen richting Berwang (oostenrijk) lekker een week genieten!

Kan er iemand een schatting maken van de zichtbaarheid op de pistes vrijdag in West-Oostenrijk (Kleinwaltsertal). Als het zicht goed is, wil ik donderdagavond vertrekken, maar als het pure mist is, heeft dat niet vele zin… thx! :)

Hee Roel voorspeld zowel GFS als ECMWF nu hogedruk voor volgende week (inclusief het volgende weekend)? Ik weet dat het nog zwabberd maar echte sneeuwdumps dus voorlopig niet te verwachten voor de Franse alpen?

Zaterdag in Konigsleiten!! de vooruitzichten zijn goed!!! zin in het mooie winterse weer!!!

Nice! Wij vertrekken zaterdag om een weekje te knallen in Flachau! De vooruitzichten zijn goed!
Ben benieuwd hoe de reis gaat verlopen… Ik denk dat de winterbanden (en wellicht zelfs sneeuwkettingen) geen overbodige luxe zijn!
veel wintersportplezier allemaal!

Jesse

Izaak ja rustig hogedrukweer wordt steeds waarschijnlijker. Wel koud, vooral in Oostenrijk. Het kon weleens een heerlijk weekje gaan worden net als deze week al in Zwitserland en Frankrijk.

Intussen neemt de kans op winter in eigen land toe. Een heus gevecht volgende week tussen Russische kou en zachte oceaanlucht. De kans op een sisser is nog altijd groter dan schaatsweer maar ik ben benieuwd hoe het eindigt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Saalbach here we come! Heb er zin in!

Bedankt Roel vandaag in Regio Flachau mooi zonnetje en temperaturen rond het vriespunt in het dal lichte dooi tussen 11u en 14u. Gisteren hier ook serieus winderig maar al de liften zijn open gebleven. Groeten

RoCo

top!!

as weekend richting galtut…de weg is weer open en hebben zin in een hele mooie week.
hopelijk op heel veel zon, maare dump in midden van de week is dan weer zeer welkom om dag lekker poeder te kunnen rijden

Super weerbericht! wij vertrekken vrijdag op zaterdag naar Serfaus!

Vrijdagnacht naar Fiss, zoals het er nu uitziet mooie vooruitzichten zeg!! Ik heb er zin in, hou jullie op de hoogte !!

Hinterglemm dit weekend ziet er top uit.

@Roel: Je kon geen mooiere foto kiezen om het aftellen tot ons tripje naar Silvretta Montafon(!) volgende week op te leuken! Hoop dat het van woensdag t/m zaterdag ook zo uit ziet!

Ik zal waar mogelijk zeker een paar kiekjes via de Sneeuwhoogte+ App uploaden!

vrijdagavond stappen wij met 4 vrienden in de auto naar saalbach, om 4 dgn te kunnen genieten van ongetwijfeld de uitstekende condities, voor een ieder die ook gaat veel sneeuwplezier!!

eindelijk weer lekker weer !:D

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie