Voornamelijk zon en vanaf woensdag 'alles open'

Roel op 13 januari 2012· 16 reacties

null
Dikke poederhellingen en een heerlijk uitzicht in Damüls gisteren (via Sneeuwhoogte+)

De titel van dit weerbericht slaat natuurlijk niet op de liften maar op het weer dat we in de tweede helft van de komende week kunnen verwachten. De onzekerheid vanaf woensdag is groot, maar dat neemt niet weg dat we na de sneeuw in Oostenrijk vandaag een aantal schitterende dagen krijgen.

Verse sneeuw in Oostenrijk
Vandaag trekt er vanuit het noordwesten een koufront over de Alpen met in Oostenrijk sneeuw. De wind blaast hard door dus de zon zal zich tussen de sneeuwbuien ook af en toe laten zien. Elders blijft het zo goed als droog met vrij veel zon, maar het wordt wel een stuk kouder. Zaterdag vallen in Oostenrijk de laatste vlokken, in Frankrijk, Zwitserland en Italië schijnt de zon dan alweer volop.

Het is de doorstart van een aantal heerlijke dagen, en omdat het ook overdag vrij koud is blijft de sneeuw van goede kwaliteit. Het mooie weer danken we aan een hogedrukgebied dat voor anker gaat boven Centraal-Europa. Zeker tot en met dinsdag houdt dit oceaanstoringen op afstand, een Oosteuropese storing kan de oostelijke helft van Oostenrijk misschien nog wel schampen met wat lichte sneeuw.

Sneeuw of nog langer zon?
Daarna neemt de spanning toe. Een warmtefront probeert woensdag door de hogedrukblokkade te breken. Of dat lukt is nog niet te zeggen. Als de poging slaagt zou er in de Noordalpen vanaf dan weer een serieus pak sneeuw kunnen vallen. Bij genoeg tegengas van het hogedrukgebied verpietert het front en wordt het zonnige weer nog een paar dagen voortgezet.

Ik kan op dit moment niet zeggen welke kant het uitgaat maar de modellen liggen op deze lange termijn weer als vanouds met elkaar overhoop. Een moment voor bescheidenheid dus laten we de ontwikkelingen maar weer afwachten, en vooral de dagen blijven plukken want die mogen er zijn.

null
‘Voorjaarsskiën’ in Espace Killy (F), vandaag wordt het er gevoelig frisser.

Frankrijk
In de ochtend lokaal wat meer bewolking maar verder veel zon. Gevoelig kouder dan de laatste twee dagen. De komende dagen aanhoudend zonnig. Woensdag mogelijk toenemende bewolking met aansluitend sneeuw, maar dit is nog erg onzeker.

Zwitserland
Vandaag wat meer bewolking dan de laatste dagen maar overwegend droog. Later op de dag en morgen breidt het zonnige weer zich weer over het hele land uit. Gevoelig kouder met vooral in de nachten strenge vorst. het zonnige weer houdt tot en met dinsdag aan, daarna neemt de onzekerheid flink toe.

Oostenrijk
Vandaag sneeuwbuien bij een harde noordwestenwind. Ik ga uit van gemiddeld 10 tot 20 centimeter in de Noordalpen, oost van Salzburg misschien iets meer. Tussendoor kan de zon af en toe tevoorschijn komen. Zaterdag verlaten de laatste sneeuwbuien de oostelijke landshelft, elders schijnt de zon al volop. Tot en met dinsdag koud maar zonnig weer. Dinsdag in het oosten misschien wat lichte sneeuw. Vanaf woensdag onzekere ontwikkeling door een naderend warmtefront, mogelijk gaat het dan weer harder sneeuwen maar dat moeten we afwachten.

Italië
Vandaag geleidelijk flink kouder dan we de afgelopen dagen gewend waren. Door een harde nordföhn blijft de zonneschijn wel domineren. De dagen daarna aanhoudend zonnig en vrij koud weer. Vanaf woensdag mogelijk meer bewolking maar nog wel droog.

null
Steeds groter wordende voetstappen in de sneeuw van Willingen.

Sauerland
Gisteren zette de temperatuurdaling net te laat in om voor een fatsoenlijk sneeuwdek te kunnen zorgen. Vandaag kunnen er nog wel enkele sneeuwbuien vallen maar het zal niet veel zijn. De komende dagen rustig en vrij koud hogedrukweer met in de lagergelegen gebieden soms hardnekkige mist. Vanaf woensdag zachter en mogelijk wat regen.

Zodadelijk ga ik de weg op naar Saalbach, daar vandaan komen mijn volgende weerberichten. Ik hoop net zulke lekkere beelden te gaan schieten als ik de laatste dagen op de app voorbij zag komen. Om te beginnen eentje met sneeuw morgenvroeg! Updates zoals altijd via twitter op @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fijn weer!
Dinsdag naar Nendaz, hetzelfde weertje zou mooi uit komen. Volg al weken je berichten, levert een hoop voorpret op! Tanks Roel

Bedant weer voor het weerbericht! Vandaag onze laatste skidag van een prachtige week! Met goede sneeuw en volop zon!

Hoi Roel!

Een goede reis! Mijn vader is vannacht naar Ischgl vertrokken voor een shortski. Ik zal eventueel als ik iets hoor hier wel een reactie plaatsen voor de mensen die ook zouden gaan :)

Go with the snow!

Kan niet beter Roel. Eerst nog een verse laag en daarna voorlopig zon @saalbach. Have fun!
Voor wat betreft de sneeuwkansen na woensdag volgende week. Gezien het front uit het oosten lijkt te komen zal het in de Franse Alpen wel meevallen met de sneeuwhoeveelheden toch? In het ensemble van de GFS00 voor prikpunt Geneve zie ik de hoofdrun plat op de bodem voor na volgend weekend.

Hoi Roel,
Wij vertrekken 27 januari naar Ischgl…Hopelijk blijven de vooruitzichten zoals je zegt…en dan volgende week misschien nog een mooie dump voor we vertrekken???Dat zou Super zijn!!thx

Roel, laat je wel iets liggen daar in Saalbach, want wij gaan 2 maart nog ! Veel plezier.

zondag vertrekken we naar ischgl!!!
zo te zien gaan we paar hele mooie dagen tegenmoed!!
misschien daarna wat sneeuw en hopen dan niet op zon grote hoeveelheden als vorige week(alhoewel me dat wel keer kicken lijkt, maar als alles dicht is heeft niemand daar wat aan).
tip…als het echt vet gedumpt heeft is in galtur…helemaal achteraan een super klein oud en traag liftje, maar als je daarna naar beneden gaat heb je echt een waar super poeder paradijs met veel bomen waar je mega hard door heen kan snoeien.keer met mijn nitro slash echt hele dag diepe poeder gereden.smorgens waren er locals die de toon zette, en daarna misschien totaal 10 personen gezien.
dus hele dag met ons 2en alleen…kon niet beter…mag nog wel keer gebeuren!
have a nice winter!!!

@ Mattz: Wij vertrekken de 21e naar Ischgl.
Zie al meerdere dagen dat lang niet alle pistes open zijn. Ben benieuwd of je daar iets van mee krijgt. Ik zie je update met hoge verwachting tegemoet.
Zelf ook nog naar de sneeuw?

@Pieter, nog niets van de papa gehoord. Zal deze avond wel iets horen verwacht ik. Hij is deze nacht vertrokken dus.
Ik weet het nog niet, veel te druk op school, nu in de examens … Erna niets van vakantie (geen lesvrije week) & misschien dat ik wel een weekend zou proberen vrij te maken in de krokus.

Go with the snow!

Wij gaan de 20e naar Hinterglemm. Ik zie verschillende vooruitzichten. De een veel sneeuw, de andere een beetje sneeuw en veel zon…We wachten in spanning af. Allen veel plezier

Joehoe, morgenochtend vroeg richting Nauders!! Zon, zon, zon :-)))) in ieder geval t/m dinsdag…

Voorstel aan Roel: nu het toch rustiger weer is zou ik zeggen: laat het weerbericht een ochtendje voor wat het is en ga lekker de piste op! Je verdient het!

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Pieter, net een smsje gehad van mijn vader.
Hij zegt dat "de sneeuw heel goed is! Er stond wel heel wat wind" (daarom waarschijnlijk de gesloten pistes)", maar de zon is er door gekomen."
Dus je hebt geluk!

Go with the snow!

Ben net gearriveerd in Saalbach-Viehhofen. Er ligt echt heel, heel veel sneeuw. Dit verdwijnt voorlopig echt niet meer!

Ik zag onderweg een heel groot verschil tussen de sneeuwhoogte op 600 en 800 meter. Boven 800m ligt ongelooflijk veel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel; kijk dat zijn goede vooruitzichten, ook wij gaan de 20e naar Hinterglemm :)

@joris; toevallig met de AlpenExpress?

@thijs. Nee wij gaan met de auto. Wel een paar jaar met de AlpenExpress geweest…erg gezellig, vond ik

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie