Door het zachte weer heenbijten

Roel op 23 februari 2012· 42 reacties

null
Zo’n uitzicht als gisteren heb je vandaag niet in Serfaus-Fiss-Ladis, via Sneeuwhoogte+.

We kunnen er wel omheen draaien maar dat doe ik niet, we gaan een paar hele zachte dagen krijgen. Van nu tot zaterdag (zondag wat sneeuw) en waarschijnlijk ook volgende week, al kan het na het weekend nog een aantal kanten op. Het hogedrukgebied dat dan boven Midden-Europa ligt is bepalend voor de sneeuwkansen.

Vijfentwintig graden warmer
Als er één les getrokken kan worden uit deze winter dan is het dat hogedrukgebieden niet automatisch mooi weer betekenen. Vaak wel maar het is geen garantie. Veel sneeuw in december en januari hebben we te danken aan warmtefronten die dwars door hogedrukblokkades braken en een bak sneeuw losten. Dat kon en kan echter net zo goed regen zijn en ik vraag me dus af of we er volgende week weer zo mee wegkomen.

We zien het vandaag al een beetje. Hoewel de barometers naar het zonnetje wijzen (luchtdruk 1025 hectopascal of meer) overheerst de bewolking. In de loop van de dag gaat het in Oostenrijk wat spetteren. Gelukkig niet veel en morgen is het alweer voorbij, de zon keert terug en in wat drogere lucht klimt het kwik pijlsnel de hoogte in.

null
Vanochtend een bewolkt plaatje in het Zwitserse Bellwald.

Nog geen twee weken geleden stond Sneeuwhoogte+ vol met klachten over koude tenen en handen bij meer dan tien graden vorst overdag. Morgen is het vijfentwintig graden warmer! De nulgradengrens stijgt tot 3000 meter. Deze eerste warmtegolf wordt in de loop van zaterdag gebroken met wat regen in Oostenrijk die zondag overgaat in verse sneeuw. Niet veel, 10-15 centimeter maar toch. Elders houdt het redelijk zonnige weer aan maar koelt het ook af.

Vorm hogedrukgebied bepalend
Volgende week ligt er een nieuw hogedrukgebied boven Midden-Europa. De vorm van het systeem bepaalt hoe lang de koude lucht die zondag over de Alpen uitstroomt blijft hangen. Volgens het Europese model ECMWF houdt het hoog de koude lucht boven het oostelijk Alpengebied lang vast en kan het dus lang blijven sneeuwen. GFS ziet nog altijd meer in de regenachtige variant. (Let wel dit gaat nog steeds vooral over Oostenrijk, niks ten nadele van de andere landen maar die houden het grotendeels droog.)

Spannend dus, regen of sneeuw! Uiteindelijk lijkt de zachte lucht die vanuit Frankrijk opdringt niet af te stoppen en winnaar te worden. Als dit uiteindelijk gelukt is neemt de kans op zon meteen toe, zonliefhebbers zijn dus het meest gebaat bij snelle duidelijkheid (koud of warm, geen gevecht).

Frankrijk
Vandaag vrij veel hoge bewolking maar nauwelijks regen. Morgen meer zon en erg zacht. Zorg dus dat je vroeg boven bent! In het weekend wisselend bewolkt en droog, vooral zondag een stukje frisser. Volgende week wordt het geleidelijk weer warmer met vrij veel zon, omdat het droog blijft zit je in Frankrijk nog helemaal niet verkeerd.

Zwitserland
Vandaag veel wolken en plaatselijk een spat regen, boven 1500 meter ook een vlok sneeuw. Morgen veel zon en extreem zacht. Zaterdag miezerig en in de loop van de dag afkoeling gevolgd door wat lichte sneeuw in Graubünden. Daarna weer meer zon, maar vooral in het oosten kans op wat regen of sneeuw.

Oostenrijk
Vandaag in de loop van de dag of steeds meer plaatsen wat lichte regen. Vanaf 1500 meter een paar vlokken sneeuw. Morgen erg zacht maar meer zon. Zaterdag druilerig maar omdat het langzaam kouder wordt gaat de regen geleidelijk over in sneeuw, vooral in de nacht. Volgende week gevecht tussen koude en warme lucht met mogelijk flink wat sneeuw. Andere modellen laten het vanaf het begin regenen. Waarschijnlijk wint uiteindelijk de zachte lucht waarna de zon terugkeert.

null
Ondanks het dunne laagje sneeuw kun je in Canazei (Dolomieten) nog goed vooruit op kunstsneeuw, via Sneeuwhoogte+.

Italië
Vandaag meer bewolking dan de laatste dagen maar droog. Morgen en zondag veel zon. Zaterdag weer wat meer wolken maar droog. Volgende week weinig verandering, het zonnige weer houdt de overhand en het blijft zo goed als droog. Alleen tegen de Oostenrijkse grens is er kans op wat regen of sneeuw.

Sauerland
Dooiweer. Tot en met zaterdag is het regenachtig en zacht. Daarna klaart het op maar maandag valt er opnieuw regen. Waarschijnlijk is het spoedig gedaan met de wintersportmogelijkheden, ook door het gebrek aan vorst in de nacht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat worden/zijn de minima temperaturen in Oostenrijk als ze daar tegen morgen/zaterdag 15° tijdens de dag geven?

minima snachts dan bedoel ik!

Al dat geklaag en gezaag over te warme temperaturen. . Wie in maart gaat skien in pakweg Mayerhofen, kirchberg of saalbach kan toch moeilijk verwachten dat hij krakende sneeuw onder de latten krijgt? Natuurlijk is het altijd mogelijk maar normaal gezien zijn de temperaturen toch iets hoger deze periode. Ik ga skiën van 17/03 tot 24/03 maar heb wel gekozen voor sölden. Je kan daar bijna de volledige dag boven de 2000 m skïen. Mensen moeten eens leren nadenken voor ze iets boeken. Daar geven ze enkel het weekend positieve temperaturen daarna terug kouder. Indien het 's nachts nog vriest is er eigenlijk al helemaal geen enkel probleem.

Maarten, ooit eens bij stilgestaan dat anderen niet anders kunnen dan in maart boeken? Overigens wordt er niet gezeurd (ik weet niet waar je dat vandaan haalt), maar wordt er gewoon verteld wat we kunnen verwachten. Verder is een temperatuur van 15 graden wel érg warm, ook voor in maart.

Wederom dank voor het duidelijke bericht Roel. Wij gaan zaterdag naar Berwang toe. Iemand enige idee hoe het daar zal zijn qua sneeuwcondities?

Stiekem heb ik wel weer zin in zo’n overdreven zonnige/warme wintersport.
Lekker met een trui naar beneden toe of bakken op een terrasje. Iets wat ik afgelopen jaren wel een beetje gemist heb (maar dat krijg je als je in dec/jan gaat)

oh jee… 15 garden en regen… ik vrees voor de dalafdalingen… Die zijn in skiwelt toch het leukste…

@Maarten

Praat niet zo dom jongen. Het record begin maart ligt op veel plaatsen in Oostenrijk rond de 8 graden. Plus 15 is absurd voor deze tijd.
Daarnaast is historisch gezien begin maart de meest sneeuwrijke periode en is het dan vaak zat nog volop winter.
Het is gewoon enorm balen deze weersverandering.

De enige die er blij mee zijn dat zijn de posers die 90% van de tijd op het terras zitten.
Hopen is dat de koude lucht toch weer steviger doorzet.

Hmm. Zondag naar Feldberg in het Zwarte Woud. Zal wel papperig worden. Maar hopen dat de regen meevalt.

ben nu blij met mijn koude tenen van afgelopen weken, liever dat al om 2 uur waterskiën ;-)

Seriously snow addicted family!

Mensen laten we het wel gezellig houden. Op zich zijn hoge temperaturen van 15 graden niks vreemds in maart en zelfs februari. De zon heeft veel meer kracht dan in januari, zelfs als de luchttemperatuur in maart onder nul ligt worden zuidhellingen al papperig. Van de andere kant kunnen we volgende week ook sneeuw ipv regen krijgen dus laten we niet voorbarig zijn.

@Gerrit, in de hogere dalen liggen de minima gewoon onder het vriespunt. Het moet wel helder zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Anoniem, ik weet niet hoe jij aan de wijsheid komt dat het record begin maart op 8 graden ligt maar dat is dus absoluut niet waar, begin maart (2 of 3 maart) 2010 was het in Skiwelt Wilder Kaiser rond de 23 graden om 13.00!!!

@Roel, wat gaat het worden voor Koningsleiten volgende week? Dorp ligt op 1600 meter. Is dit hoog genoeg om sneeuw te krijgen ipv regen?

@Roel, nog een vraag. Als ik de weersvoorspelling google en ik kijk op verschillende sites (bergfex, snowforecast, weer.nl ect…) liggende voorspelling erg uiteen. Wat is nu een goede voorspelling?

http://www.winterberg.de/winter/News/Bergeweise-Schnee-siche…

Ze durven in Winterberg een sneeuwgarantie af te geven tot midden maart!

@Cornelis, dat durf ik ook wel hoor geen probleem, sneeuw zal er ook vast nog wel liggen maar of erop geskied kan worden…???

Intussen is het in het dal van Solden lichtjes beginnen regenen. De temperatuur hier nu ook positief, maar bovenop de berg is het nog altijd super. Wel beperkt zicht en wat opkomende wind.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

de duitse weerdienst meldt vanaf zondag duidelijk kouder weer met sneeuwval boven de 600-800m en daarna een beetje kwakkelen. De oostenrijkse weerdienst doet dit ook en meldt bovendien vanaf volgende week woensdag erg mooi weer,dit in tegenstelling tot hierboven en bv weeronline die duidelijk meer warmte en regen voorspellen.

Hallo, ik was gisteren in Canazei(Italie), Roel spreekt over kunstsneeuw maar ik heb geen kunstsneeuw gezien! Zelfs de Sellaronda gedaan. Alleen maar perfecte omstandigheden, blauwe luchten in een prachtig gebied. Vandaag best warm en bewolkt, morgen weer zon. Perfecte week gehad.

teun,

Weeronline ben ik zelf niet over te spreken gaat van het ene uiterste naar het andere.
oostenrijkse en duitse sites weten wel denk ik waar ze het over hebben en Roel natuurlijk.

Jeroen, last van een haperend keyboard?

maar is nou je punt Jeroen?:)

Ja sorry jongens,mijn punt is dat elke site die je bezoekt andere dingen zeggen beetje raar vind ik dat maar we kunnen er toch niets aan doen we maken er een 2e gezellige krokusweek van.

Beetje jammer dat er nu iemand met "mijn" naam gaat reageren…

Ik heb even wat doublures opgeruimd :)

@Dennis, voor de korte termijn (drie dagen vooruit) vind ik Bergfex heel goed. Alle sites hebben echter als manko dat ze een vertaling geven van één model. Op langere termijn geeft dat problemen.

@teun, ik schets in feite twee scenario’s met regen of sneeuw. Alles daartussen is op die termijn nog mogelijk. Het wordt in ieder geval buitengewoon spannend met misschien grote regionale verschillen. Die weersverbetering daarna zie ik ook komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Weet
Iemand of er in samoens grand massif nog verse sneeuw ligt of piste

K

In flachau was het vandaag
Top:) max 7 graden aangetikt, en dat voor
Slechts 1,5 uur
daarna koelde het weer af.
De Sneeuwcondities zijn geweldig ook in de dalen.
Ik zou me maar niet te druk maken!
ps via iPhone gepost. Excuus voor eventuele spelfouten en een belachelijke opmaak!

wij gaan naar garmisch partenkirchen zuid duitsland
dat ligt tegen oostenrijk aan we kunnen altijd naar de zugspitze maar het classic gebied is veel mooier nou lijkt het weer niet zo goed zouden wij sneeuw of dooi en regen of zon en dooi krijgen ik hoop dat jullie zo spoedig mogelijk reageren

Zijn juist terug van Samoens. In het dorpje zelf moet je niet veel sneeuw meer verwachten maar op de berg meer als genoeg. Vorige week woensdag is er nog 30cm bijgevallen, de volgende dagen was het altijd schitterend weer.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie