Vanaf morgen tijdelijk heel erg zacht

Roel op 28 februari 2012· 22 reacties

null
Ten oosten van de Kitzbüheler Alpen zoals in Filzmoos (O) valt vandaag sneeuw die overgaat in regen.

Vandaag en morgen zijn echte overgangsdagen van fris naar warm weer. Dat gaat niet zonder slag of stoot, in de oostelijke helft van Oostenrijk valt vandaag sneeuw die overgaat in regen. Het is nodig om de zachte lucht terrein te laten winnen en dat gebeurt vanaf morgen. Tot en met zaterdag wordt het puur lenteweer met veel zon en hoge temperaturen.

Tweedeling
Vandaag en morgen zitten we met een grote tweedeling tussen oost en west. Oostenrijk zit in de wolken, Zwitserland en vooral Frankrijk hebben volop zon. Het is nu al te zien via de satelliet.

null
De grens van wolken en zon ligt op de grens van Oostenrijk en Zwitserland (bron: sat24.nl)

In de loop van vandaag begint het ten oosten van de Kitzbüheler Alpen steeds meer te sneeuwen waarbij de sneeuwgrens langzaam stijgt naar zo’n 1100 meter. Vannacht en morgenochtend wordt het beneden 1800 meter geleidelijk overal regen waardoor het er vooral morgenvroeg even behoorlijk deprimerend kan uitzien. Toch houdt de regen morgen overdag vrij snel op en komt vanuit het westen de zon erdoor.

Wat gebeurt er na het lenteweer?
Het zonnige Franse weer breidt zich vervolgens over het hele Alpengebied uit met van donderdag tot en met zaterdag lenteweer. Het wordt 15 tot lokaal 20 graden, in de Zuidalpen door nordföhn misschien nog wat meer!

Vanaf zondag lijkt het wat wisselvalliger te worden en gaan de scherpste kantjes van de warmte af. Een hogedrukgebied bouwt zich op boven Scandinavië en storingen proberen vat te krijgen op de Alpen. Maar het is nog niet zeker of dit lukt.

GFS gooit de deur via een opdringerig Azorenhoog snel dicht waardoor het zonnige weer een vervolg krijgt, zij het minder ‘heet’. Wat mij betreft het ideale scenario als ik volgende week in Schladming zit. Andere modellen waaronder ECMWF laten de deur vanaf maandag openstaan voor actieve oceaandepressies met veel sneeuw. Deze bijna tegengestelde scenario’s maken een verwachting voor volgende week nog ondoenlijk. De zondag, die waarschijnlijk nog zonnig verloopt, is wat dat betreft een sleuteldag. Het kan nog alle kanten op!

Frankrijk
Veel zon en droog. Tot en met zaterdag erg warm met overdag temperaturen op 1500 meter van zo’n 10 graden boven nul. Vanaf zondag waarschijnlijk minder warm en later kans op wat neerslag maar of dit veel is kan ik nu nog niet zeggen.

null
In Le Grand Bornand in de Franse Alpen blijft het deze week zonnig (via Sneeuwhoogte+).

Zwitserland
Vandaag en morgen in het uiterste oosten richting Davos wat meer bewolking maar droog. Verder veel zon en steeds zachter. De nulgradengrens stijgt naar 3000 meter en in de dalen dooit het 's middags flink. Vanaf zondag wat minder warm en volgende week misschien sneeuw maar dit is nog erg onzeker.

Oostenrijk
Met uitzondering van het uiterste westen, Osttirol en Karinthië vandaag en morgen veel bewolking. Vanmiddag ten oosten van de Kitzbüheler Alpen geleidelijk sneeuwval, vanavond en vannacht beneden 1800 meter overgaand in regen wat morgen een wat triest aanzicht geeft. Vanuit het westen klaart het echter op en de komende dagen schijnt de zon volop met hoge temperaturen. Pas zondag wat minder zacht, ontwikkelingen daarna onzeker.

Italië
Veel zon en erg zacht. De temperaturen komen lokaal boven 20 graden uit door nordföhn. Het mooie maar warme weer houdt tot en met zaterdag aan. Daarna wat koeler en misschien wat sneeuw maar zeker is dit niet.

Sauerland
Zowel 's nachts als overdag flinke dooi en grijs wat de productie van kunstsneeuw stillegt. Vrijdag wat meer zon maar het blijft voorlopig erg zacht. Volgende week misschien kouder maar dit is niet zeker.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik ga zondag naar Chatel. Laten we hopen dat het niet gaat sneeuwen die week (of alleen 's nachts). Ik wil namelijk lekker in de zon skien die week. Hoe zijn de sneeuwcondities overigens daar nu?

dan is de vraag welke model in deze zeer waarschijnlijk de strijd zal gaan winnen!
Ga zelf naar frankrijk dus het GFS geniet in deze mijn voorkeur!
is er iets te zeggen over de waarschijnlijkheid van het GFS model vs ECWMF???
dat is een mooie uitdaging Roel!

@Roel
Voor mij ook het ideale scenario: GFS gooit de deur via een opdringerig Azorenhoog snel dicht waardoor het zonnige weer een vervolg krijgt, zij het minder ‘heet’. Wat mij betreft het ideale scenario als ik volgende week in Schladming zit.

Wij zitten in Hinterglemm volgende week en een zonnetje met lagere temperaturen zou dus helemaal prima zijn.

Duimen maar !

@Anoniem, leuke vraag. Ik heb een prestatievergelijker en daaruit blijkt dat de meeste modellen sinds vorige week vrij belabberd scoren 6 dagen vooruit. ECMWF is wel wat constanter (=niet constant slecht :))

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel,

De sneeuw die gaat vallen volgens het ECMWF model, waar gaat die vallen, aan de Noord of Zuid kant? Wij vertrekken vrijdag naar Val Gardena, hopelijk gaat daar nog wat sneeuw vallen vanaf zondag. Ik duim ervoor!

In hoeverre blijft het 's nachts ook dooien de komende dagen? Het lijkt me dat dat wel relevant is voor de sneeuwkwaliteit.

Wij gaan zaterdag. Ik ben een beetje bang voor allemaal ijsplaten als alles deze week flink dooit en het dan zondag kouder wordt…

Roel,

bijna bedankt!komt er vanavond of morgne al meer duidelijkheid over welke scenario de meeste kans van slagen heeft?? Het azorenhoog gaat zich neem ik aan wel ontwikkelen op basis waarvan de waarschijnlijkheid gaat toe of afnemen??

Volgende week in Gargellen , doe mij maar het GFS scenario. Straks even de GFS06 checken!

Roel,

Wij vertrekken komende zaterdag voor een weekje naar Valmorel.
Ik zie dat de temperaturen nogal aan de hoge kant zijn met veel zonneschijn. Heeft dit een invloed op de kwaliteit van de pistes? (Zal het 's ochtends ijzig zijn en in de namiddag waterskieën?)

Ik zit nog steeds te wachten op die ene flinke dump sneeuw in het Adamello-Brenta gebied (Italië). De webcam foto van Passo Tonale is erbarmelijk wat hoevelheid sneeuw betreft. We vertrekken pas op 31 maart dus hopelijk valt er nog wat…

Ik ga komende week met een vriend naar Grindelwald. Wat kunnen we verwachten? Smelt de sneeuw onder onze ski’s uit of zal het zo’n vaart niet lopen?

Heb ook gemerkt dat de informatie op deze site wat betreft sneeuwhoogte in het Adamello gebied niet correct lijkt. Er staat dat er vorige week +100cm is gevallen terwijl er daar al 3 weken geen sneeuw van betekenis is gevallen. Misschien 100cm in de lengte ;-)

Nu al dagenperfecte condities in les arcs. Hopen dat het tm zondag houdt in de warmte.

Hoi Hoi,
Ik vertrek eind Maart naar Briancon (zuid alpen) en maak me toch wel wat zorgen dat de sneeuw reeds verdwenen zal zijn :-(
Waarschijnlijk nog te vroeg om over te piekeren?

Over de sneeuwcondities met dit weer heeft Rogier vandaag een blog geschreven. 's Nachts zal het nog wel licht vriezen deze week, 's middags is de sneeuw natuurlijk wel zacht. Ik hoop morgen of overmorgen meer te kunnen zeggen over wat het na het weekend gaat worden met eventuele gevolgen voor sneeuwval. Een bizarre winter vind ik het voor wat betreft weer voorspellen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Geen centje pijn hier in Ehrwald. Gewoon droog en het lijkt ook wat op te klaren. Af en toe piept het zonnetje er doorheen. Temperaturen zijn enkele graden boven nul geweest vandaag, maar dat had geen invloed op de dikke laag sneeuw die hier ligt. Ik denk dat hier in de Zugspitzarena vrijwel geen neerslag valt de komende 24 uur. Ik hoop dat het nu snel gaat opklaren.

Grr hoe moet ik mijn board nou waxen?
Warm weer wax of wax voor alle temperaturen?
En heb geen zin om stijkijzer mee te nemen.
Nog maar weer twee dagen af wachten of de weer modellen dan weer op één lijn zitten.

Nieuwe GFS toch wel erg nat hoor… M.n. voor de zuid-flank. Gesamt niederschlag +192uur = 50-70mm (=cm sneeuw)

@Maarten, en ECMWF ook weer. Als de kaarten morgenvroeg nog zo zijn ga ik voor een onstuimig begin van de week.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In Biberwier vandaag een graad of 6. Natte en zware sneeuw maar zeer goed te skiën. Geen druppel regen gezien tot nu, 21.00uur. Ben wel benieuwd hoe de pistes zich gaan houden de komende dagen. Maar zoals gezegd, er ligt veel sneeuw en dat nog wel eens de redding zijn voor velen.

Haha, o ik hoop zo dat die natte/onstuimige variant geen doorgang vindt…
Had in januari al veel sneeuw, en wil ook wel eens genieten van de sneeuw tesamen met een zonnetje! Nou ja, morgen meer duidelijkheid begrijp ik. Afwachten maar weer. Zaterdag 2 maart richting Val Thorens.

Wintersport wordt onbetaalbaar!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie