Het blijft sneeuwen, maar tijdelijk zachter

Roel op 01 november 2012· 3 reacties

null

De Alpen hoeven voorlopig nog geen stabiel weer te verwachten. De kans op neerslag blijft groot, zeker aan de zuidkant, maar omdat het dit weekend opwarmt trekt de sneeuwval zich tijdelijk terug tot boven 2000 meter. Oostenrijk en Zwitserland hebben last van föhn.

Vooral de zuidkant
Een kleine depressie trok afgelopen nacht via Zuid-Frankrijk naar Italië waarbij het eerst in de Franse Alpen en daarna in Italië is begonnen met sneeuwen. Piemonte en aangrenzende Franse regio’s waren het eerst aan de beurt, en vandaag staat de Italiaanse zuidkant, Osttirol en Karinthië op het programma. Gemiddeld valt er boven 1500 meter toch weer 20 tot 40 centimeter sneeuw. Waarschijnlijk zwiept een deel van de sneeuw de Alpenhoofdkam over tot over grote delen van Oostenrijk en Zwitserland maar de meeste fut gaat er daar wel uit.

Föhn
Dit weekend draait de wind op grote hoogte naar zuidwest en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. De neerslag die dan valt gaat steeds vaker over in regen. Tot op zo’n 2000 tot 2500 meter kan het af en toe regenen. Zondag trekt in de stroming bovendien een actieve storing mee die aan de zuidkant opnieuw voor veel neerslag zorgt. Spannend is waar de sneeuwgrens dan komt te liggen! De noordkant blijft het hele weekend gevoelig voor föhn zoals we gisteren ook gezien hebben.

null
Gisteren zagen we deze prachtige föhnmuur vanaf de Stubaier Gletscher.

Begin volgende week koelt het vanuit het westen af en dan zouden vooral de Franse en Zwitserse Alpen weer verse sneeuw kunnen verwachten. Het blijft dus erg wisselvallig, langer dan een enkele dag zon zit er voorlopig niet in.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Verwachting in Chamonix e.o voor komende nacht is : PRECIPITATION : light and continuous - moderate at times - becoming scattered later - rain-snow limit dropping probably towards 1100 m - expected snowfall towards 1800 m : 10-20 cm, windblown

Not all who wander are lost

'k moet zeggen … 1 november en tamelijk breed verspreid sneeuw (zelfs een lift open op de Hochzeiger)… da’s al een tijdje geleden :)

Val Tho
berg 50
dal 20

En dat op 2 nov…

Flaine - Val Thorens - Gerlos - Alpe d'Huez
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie