Veel sneeuw na föhnachtig weekend

Roel op 03 november 2012· 2 reacties

null
Slalompoortjes staan klaar op de Hauser Kaibling (O).

Gisterochtend sneeuwval, vandaag en morgen 17 tot 20 graden en maandag weer sneeuw. Het is typisch herfst. Dit weekend waait er bovendien een harde föhn die de lente voor heel even terugbrengt aan de noordkant van de Alpen.

Tijdelijk sneeuwknagen
De niet-gletsjerskigebieden die dit weekend open zijn zullen moeten aanpoten en merken dat het nog maar herfst is. Het is natuurlijk verleidelijk wat pistes open te gooien en ik moet zeggen ik heb dit weekend ook genoten van de eerste skikilometers. Ga er alleen niet vanuit dat deze sneeuw zomaar overal blijft liggen. Dit weekend wordt er flink geknaagd aan de mix van natuur- en kunstsneeuw, om maandag weer aangevuld te worden met een pak verse sneeuw.

Zuiden meeste sneeuw, noorden laagste sneeuwgrens
Morgen betrekt de lucht in de Franse en Italiaanse Alpen steeds meer en aansluitend valt er regen tot op 2800 meter. We zitten dan nog in de warme lucht. In de avond begint het vanuit het westen af te koelen en valt in Frankrijk de eerste sneeuw beneden 2000 meter. Dat zet door en maandag ligt een groot deel van de Alpen onder de bewolking waarbij het vooral aan de zuidkant flink sneeuwt, voorafgegaan door regen. Er kan in de Zuidfranse Alpen, Italië en het zuiden van Oostenrijk vanaf 1800 meter makkelijk weer een halve meter bijkomen. Aan de noordkant valt minder maar ligt de sneeuwgrens ook een stuk lager. Maandag zal het daar in veel dalen vanaf 1200 meter weer wit worden.

Basislaag
Dinsdag als het lagedrukgebied is weggetrokken draait de wind naar noordwest en kan het juist vooral aan de noordkant gaan sneeuwen, wederom tot in de dalen. De dagen daarna brengt een hogedrukgebied wat rust in de tent en kunnen we even bekomen van de wisselvalligheid.

null
Kunstlicht kan ook mooi zijn, het stadje Lienz (O) onder de nevel.

Ja de winter komt steeds dichterbij en de basislaag voor de winter kan zich boven 1500-2000 meter nu langzaam gaan vormen. Voor updates of fraaie beelden die ik zie langskomen ben ik natuurlijk weer te volgen op twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Ik ben benieuwd ik hoop dat het goed hard gaat sneeuwen, ik ga december naar Serre Chevalier dus laat het maar flink los gaan in het zuiden (daar ligt Serre Che toch)?

Ja, hopelijk houdt de neerslag lang genoeg aan als de koude lucht erin komt want daarvoor valt er nog veel regen tot op 2500 meter. De Italiaanse Alpen liggen morgen wat gunstiger.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie