Hoeveel sneeuw mogen we verwachten?

Roel op 26 november 2012· 28 reacties

null
Sestrière, al goed voorzien, ligt weer op ramkoers.

Op het moment van schrijven zijn we zo’n 10 uur verwijderd van de dump die gaat vallen in de Franse Zuidalpen en later Italië en Zwitserland. Hoeveel er precies valt is altijd nowcasten maar dat er skigebieden zijn die een meter sneeuw ontvangen staat wel vast. Welke gebieden zijn het meest kansrijk, en vooral ook welke niet?

Sneeuw al in aantocht
Als we vanochtend de radarbeelden bekijken zien we het neerslaggebied al naderen boven Frankrijk. Nu strijkt het grotendeels langs Zwitserland af, maar vanmiddag begint het te kantelen en klapt het vol op de Franse Alpen, met name het zuidelijke gedeelte. Er vormt zich morgen een klassieke Genuadepressie.

null
De sneeuw komt eraan (bron: meteox.com)

Vanaf vanavond regent en sneeuwt het daar, in Piemonte en in het zuiden van Zwitserland bijna onophoudelijk en dat duurt tot en met woensdag. Vanavond valt er eerst boven 2000 meter sneeuw, morgen gebeurt dat al vanaf 1200-1500 meter. Ik reken voor een gebied als Sestrière (I), Saas Fee (CH) en Isola 2000 (F) op zeker 70 tot 100 centimeter maar waarschijnlijk meer. Plaatsen als Val Thorens en Les Arcs liggen op de grens met het serieuze werk, ik verwacht daar wat minder.

Tijdelijk regen in Südtirol
Morgen begint het ook in Südtirol en langs de Oostenrijkse Alpenhoofdkam te sneeuwen vanaf 1800 meter. De echte dump daar verwacht ik in de loop van woensdag. Zachte lucht zorgt woensdag eventjes voor een flinke stijging van de sneeuwgrens tot 2200 meter maar later daalt die weer. Richting Frankrijk blijft de sneeuwgrens laag dus Rogier zijn verjaardag woensdag lijkt me op voorhand geslaagd!

null
Isola 2000 (F), een van de potentiële dumpregio’s.

Donderdag D-day voor Oostenrijk
Komende donderdag moet het eindelijk in de Noordalpen gebeuren. Een soort D-Day voor de Oostenrijkse skigebieden die ongetwijfeld jaloers naar het zuiden zitten te kijken. De Genuadepressie splitst zich in twee kernen waarvan er eentje richting Polen trekt. De wind draait naar het noorden zodat er een zwakke nordstau op gang komt. 10 tot 30 centimeter zit er op dit moment in het vat voor Oostenrijk en het noorden van Zwitserland. Lang niet zoveel als in het zuiden maar ze moeten het hier dan ook van één dag hebben.

Vanaf vrijdag is het wisselend bewolkt met verspreid over de Alpen sneeuwbuien maar ook ruimte voor de zon. Lagedrukgebiedjes circuleren dan rond de Alpen en door de geringe stroming is de sneeuwval moeilijk te bepalen maar blijft het aan de koude kant, met vorst vanaf zo’n 1000 meter en koude nachten. Dus ook al krijgt Oostenrijk misschien niet de volle laag, met kunstsneeuw en een wit landschap kunnen ze de seizoensstart nu wel gaan veiligstellen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Opening winterseizoen Ski Arlberg: 29 November…
Gaat spannend worden zo te horen.

Mijn maandagochtend is alweer goed begonnen… dank je Roel :-)

Hier ‘druppelt’ het nu op 900 meter maar toppen zie ik al wat wittig worden… En wat en fantastisch verjaardagskado zeg…

Click. Click. Peace

kijk dat zijn berichten we gaan ervoor!

Seriously snow addicted family!

Hopelijk krijgt het Zillertal ook wat mee van de dump

waar zouden jullie het skigebied alpe d’huez situeren qua ligging? in de west-franse alpen?

Gaaf!!! Ligt Laax op de grens van de sneeuwval of verwacht je daar ook een leuke hoeveelheid??? :-) dank je!!

In de Isère wordt 150 mm in 3 dagen verwacht: http://www.ledauphine.com/france-monde/2012/11/25/rhone-alpe…

Vanaf 1december in zuid-tirol te vinden, dus dat gaat helemaal goedkomen… ;-)

Trouwens op het eerste webcambeeld van Sestriere is de berg waar we dit filmpje hebben opgenomen goed te zien: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/2937/LIve-video-To… (De linker ‘rotsige’ berg op de foto)

Click. Click. Peace

Keurig!! :D

Bedankt Roel Livigno verwacht ook sneeuw ze spreken daar van een 70cm woensdag.

RoCo

toussiere in welk gebied bevindt zich dat zuiden oosten westen? en gaar er daar dan ook een pak sneeuw vallen

Hoi allemaal. Ik kan niet voor ieder skigebied aparte verwachtingen maken dan ben ik nog wel even zoet :-) maar we hebben een speciale sneeuwkaart waar je kunt zien hoeveel sneeuw ons model voor jouw skigebied verwacht. Bijvoorbeeld als je kijkt bij Laax, kom je via “sneeuwverwachting” uit op deze pagina:
https://www.wintersport.nl/dorpen/laax/sneeuwverwachting…

Met een stip en de legenda erbij zie je hoeveel sneeuw er voor Laax berekend wordt.

Als je wil weten of jouw plaats in de noord-, zuid- of westalpen ligt kun je nog de linkjes in het weerbericht aanklikken. Ik hoop dat het duidelijk is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vet!!
We zitten hier met z’n vieren in Cervinia.
Dat lijkt op een voltreffer.
Nu hopen dat niet alles dicht gaat. Op dit moment is de verbinding met Zermatt al 2 dagen gesloten. Maar alles voor een goede bak poeder.
We zullen een update geven!

Grz Jeroen / Wilbert / Jeroen / Xander.

Posted by Jeroen

@Gast166, kijk op de webcam van; http://www.residencecervino2.com/Residence_Cervino_2/Webcam… deze cam zit op de afdaling naar Valtournenche.

@gast060 wat ik heb gezien gaat er ongeveer 30cm vallen in het zillertal niet heel veel maar een mooi begin

@Roel, thanks ;)

Ondanks de iets mindere verwachting voor valtho hoop ik op een mooi pak! Dan kan oud en nieuw niet meer stuk

liever 2 weken in de sneeuw dan 1 in de zon!!

Hoeveel wordt er verwacht voor Osttirol? 40cm op de top?

@Gast391

Dit is meer zuid-alpen

let it snow let it snow let it snow( harder ) :)

Waar ik benieuwd naar ben… Als in Nederland zo’n verwachting voor de deur staat krijg je het ene weeralarm na het andere om de oren… Hoe bereiden de Franse zich voor op deze dump. Ik bedoel ook voor locals lijkt me 100cm in 48u niet niks? Rogier?

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Een groot gedeelte van de sneeuw valt boven de drukste dorpen, alhoewel Briançon zou wel eens een klapper kunnen krijgen.
Van alle gemeentewerkers wordt hun verlof (als mogelijk) ingetrokken en ze mogen niet drinken en moeten stand by staan, zodat de sneeuwschuivers kunnen rijden.
Maar verder maakt het natuurlijk niet uit of er 1 meter valt of 35 cm. Heel eerlijk gezegd zijn de meeste locals hier aan gewend en worden ze er zelfs blij van. Ik ken niemand die hier een nacht minder door slaapt.
In de Queyras komt zo’n dump elk seizoen eigenlijk wel meerdere keren voor. Het staat wel in de kranten dat wel. Maar het is niet als Nederland. En het allermooiste meestal rijden de treinen ook gewoon. (Behalve als er sneeuw in Parijs valt dan komt die trein opeens niet meer aan :-)

Click. Click. Peace

Voor St. Anton komt het te laat: de opening is uitgesteld. Ga zelf volgende week dus wordt nu wel erg spannend. Ik reken op je Roel! Genoeg sneeuw naar die Voralberg vanaf donderdag!

@Lars, ah, dank! ook flink wat sneeuw aldaar zo te zien ;)

Hallo ik woon sinds deze herfst in de haute savoie (cham) en dit wordt dus de eerste keer de eerste dump !!!Ik word helemaal gek, gans de winter skieen yiehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (sorry mensen niet om jullie jaloers te maken,maar om jullie te doen geloven dat dreams can come true)

@rogier; blijft apart dat ze het hier in de lagrlande niet geregeld krijgen… :)

@gast532; weldegelijk jaloersmakend! ;)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie