Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: eindelijk weer sneeuw in Galtür

WouterVdB op 01 maart 2023· 5 reacties

Puur skiplezier in Galtür
Puur skiplezier in Galtür

Na enkele weken van zuiver zonneschijn en bluebird days was het ein-de-lijk tijd voor verse sneeuw: we profiteerden van deze dump vanuit Galtür, een bescheiden oase van rust naast grote broer Ischgl. Een live report van twee dagen van verse sneeuw en afwisselend zicht in dit kleine en sympathieke gebied.

Sneeuwval en mist

Verse sneeuw is geweldig, maar sneeuwval overdag is dat helaas wat minder. De voorspelde sneeuw is niet uitgebleven, volledig conform de voorspelling. De pistes in Galtür zondag laatstleden waren bedekt met een cosmetische 10cm verse poeder, gehuld in een sterk mistig landschap.

Het bekende stuwmeer was amper zichtbaar. De sneeuw was erg zacht om bochten in te trekken, maar ook onvoorspelbaar. Opgehoopte bückels en plakken poedersneeuw vormden een onverwacht hindernissenparcours. Het was dus uitzien naar de dag nadien waar er zon voorspeld werd.

De zon probeert door te breken

De dag nadien was het al van in de ochtend duidelijk dat de zon zijn opperste best deed om een bescheiden wolkendek te doorbreken. Helaas zonder succes, schemerbewolking bleef gedurende de dag aanwezig. Echter kon dat het genot van strak platgereden en vers besneeuwde pistes niet drukken. De condities waren zoals in je wildste skidromen: een harde onderlaag, enkele centimeters zachte toplaag en amper volk.

Wel moet gezegd worden dat de liften hier beduidend trager draaien omwille van energiebesparing. Zo is de moderne Breitspitzbahn een gondel die je normaliter snel tegen 6 m/s naar boven brengt nu beperkt tot eerder 4 m/s. Door de bescheiden drukte zijn er gelukkig geen wachttijden. Zondermeer waren dit twee leuke dagen in een gezellig en compact skigebied.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Wij zijn bij Breitspitz jarenlang met de ouwe tweepersoons stoeltjeslift omhoog gegaan. Toen de gondel kwam dachten we dat dat een verbetering zou betekenen, maar omdat die gondel zo ontzettend traag draaide (vanaf de ingebruikname al !), was het uiteindelijk geen verbetering, afgezien dan van het betere comfort.
Kortom, het kan dus zijn dat er sprake was van energiebesparing, maar wij weten dus uit eigen ervaring dat de Breitspitz gondel sowieso al traag was/is.

Over 2 weken naar Galtür en van dit bericht word ik erg blij 🤩

4 m/s is alsnog hartstikke prima voor een moderne lift hoor. 6 m/s wordt echt bijna nooit aangetikt, vaak alleen als het echt heel druk is. Heb ook wel eens in een koppelbare stoeltjeslift gezeten met een gps gemeten snelheid van 2,5 m/s

Gang is alles

Het feit dat er wordt geadverteerd met 6m/s voor een moderne Doppelmayr als de Breitspitze en dan die slakkengang zorgt dat het qua skitijdstress extra hard doorweegt ;-)

Doppelmayr liften adverteren ook met energiebesparende plannen. Zeker met deze energieprijzen van tegenwoordig, is het logisch dat de snelheid van de liften wordt gereduceerd als de volle capaciteit niet nodig is. Zelf heb ik dit ook ervaren in Kappl en Ischgl de laatste week van januari.

Onze eerste skidag was een drukke zaterdag met veel dagjes mensen en alle liften draaiden op volle toeren, waarna ze dat later in bij minderde drukte niet meer deden. Ook draaide de 3-S Pardatschgratbahn in Ischgl s’morgens altijd vol gas om iedereen boven te krijgen. Elke keer als ik hier rond half 11 weer een keer beneden kwam, na heerlijk in het ochtend zonnetje geskied te hebben aan de Zwitserse kant, was de snelheid (helaas) alweer flink gereduceerd.

Plaats een reactie