Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe Flying Mozart gondel in Snow Space Salzburg

Henri op 06 september 2021· 9 reacties

Het middelstation van de nieuwe Flying Mozart gondel (snow-space.com)
Het middelstation van de nieuwe Flying Mozart gondel (snow-space.com)

De Flying Mozart gondel bij Wagrain en Flachau is een van de meest gebruikte skiliften van Snow Space Salzburg in de Salzburger Sportwelt. De lift vervoert de wintersporters vanaf de Kirchboden in Wagrain helemaal naar de Grießenkareck. Na 32 jaar trouwe dienst neemt het skigebied nu afscheid van deze markante gondel en vervangt hem door een moderne 10-persoons gondel. Samen met de Panorama Link, de verbindingsgondel naar Kleinarl, wordt er zo’n 50 miljoen euro in het skigebied geïnvesteerd.

De iconische oude Flying Mozart gondel is inmiddels compleet afgebroken
De iconische oude Flying Mozart gondel is inmiddels compleet afgebroken

Moderne gondel met monstercapaciteit

Al in september 2019 werd het project om de Flying Mozart gondel te vernieuwen opgestart. Aanvankelijk was gepland om de nieuwe gondel afgelopen winter al te openen, maar door corona werd het tijdschema overhoop gehaald en moest het bouwproject met een jaar worden verlengd. Het dalstation van de nieuwe gondel beschikt over een grote parkeergarage, waardoor je vanuit Wagrain een snelle en gemakkelijke toegang hebt tot het skigebied. Bij het ondergrondse middelstation kun je voortaan eenvoudig overstappen op de G-Link, de pendelbaan die je naar de Grafenberg-kant van Wagrain brengt. Vanaf hier kun je verder richting Alpendorf skiën. De nieuwe lift wijkt niet veel af van het oude tracé, maar het bergstation wordt verder naar boven verplaatst zodat je vanaf hier meer pistes direct kunt bereiken. Het nieuwe bergstation ligt direct naast de 8-persoons stoeltjeslift Starjet 3. Daarnaast wordt het bovenste gedeelte van de afdaling bij de Flying Mozart gondel flink verbreed zodat de extra toestroom aan skiërs beter kan worden verspreid.

In totaal gaat de rit met de nieuwe Flying Mozart gondel slechts 11 minuten duren. Daarbij overbrug je maar liefst 970 hoogtemeters. Verder beschikt de moderne gondel over een monstercapaciteit van 4.000 personen per uur, waardoor wachtrijen aanzienlijk korter worden. De oude lift had een capaciteit van 2.400 personen per uur, waardoor de capaciteit nu bijna wordt verdubbeld. Andere toevoegingen zoals individuele zetels, stoelverwarming en gratis wifi in de cabines zul je ook aantreffen. Meer informatie inclusief een bouwdagboek, video’s en webcams kun je op de website van het skigebied vinden.

Overzichtskaartje met in het groen de nieuwe Flying Mozart gondel, oranje de verbindingsgondel Panorama Link en de nieuwe blauwe piste naar Flachau
Overzichtskaartje met in het groen de nieuwe Flying Mozart gondel, oranje de verbindingsgondel Panorama Link en de nieuwe blauwe piste naar Flachau

Panorama Link: verbinding Flachau/Wagrain met Kleinarl

De Panorama Link, de verbinding met Kleinarl, is vorig jaar al gerealiseerd, maar voor de meesten onder ons wordt het de eerste winter dat we er gebruik van kunnen maken. Aan de naam is niks gelogen, want vanuit de 10-persoons cabines heb je een indrukwekkend uitzicht op de omringende bergen. De ruim 3 kilometer lange gondel zorgt ervoor dat je voortaan ruim 200 kilometer aan piste tot je beschikking hebt van Alpendorf tot aan Zauchensee.

Een ritje met de lift duurt ongeveer 8 minuten waarbij je slechts 71 hoogtemeters maakt. De Panorama Link is dus een bijna horizontale verbindingsgondel. Om tussen de skigebieden te pendelen moet je in beide richtingen deze nieuwe gondel nemen, want voor een piste is het terrein niet geschikt. Eenmaal in Kleinarl kun je meteen de nieuwe piste bij de Lumberjack Shuttle testen. Deze rode piste waardeert het skigebied sinds vorig jaar flink op.

Van het dalstation van de Panorama Link (aan de kant van Wagrain, zo’n 300 meter onder het bergstation van de nieuwe Flying Mozart gondel) kun je via een nieuw aangelegde piste direct terug naar Flachau. Hiermee wordt de tijdsdruk om op tijd terug te komen naar Flachau verminderd.

De Panorama Link tussen Flachau - Wagrain en Kleinarl (snow-space.com)
De Panorama Link tussen Flachau - Wagrain en Kleinarl (snow-space.com)

Een aantal jaar geleden had men het idee om een directe verbinding tussen Flachau en Zauchensee te verwezenlijken, maar dit megaproject bleek uiteindelijk lastig te realiseren. Nu de connectie tussen Wagrain en Kleinarl gemaakt is, moet je om naar Zauchensee te kunnen skiën bij Flachauwinkl slechts een kort stukje met de bus onder de snelweg door. Om deze verbinding te optimaliseren staat een gondel over de Tauernautobahn A10 op de planning. De korte busverbinding tussen het dalstation van de Highliner I gondel en de Sunshine Shuttle stoeltjeslift wordt dan verleden tijd. Hoewel het ernaar uitzag dat het laatste puzzelstukje van deze samensmelting ook in deze zomer verwezenlijkt zou worden, is het nu bekend dat we nog even geduld moeten hebben. Grote kans dat we volgend jaar meer over dit project horen!

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Goede upgrade van het skigebied. In de minder drukke vakantieperiodes heb je een schitterend aaneengesloten gebied.

Aan de ene kant ook jammer nu alle Flachau gang (st)ers ook de Shuttleberg komen bestieren. In de drukke vakantieperiodes was het hier vaak nog enigszins rustig. Dat zal nu wel verleden tijd zijn.

Hup Willem II

Altijd mooi die liftupdates Henri!
Misschien heb ik het gemist maar de nieuwe Masse gondel in Menuires en de plan Bouchet- Caron in Val Thorens zijn ook de moeite van het uitlichten waard.
Of ga je sowieso nog Franse nieuwtjes onder de loep nemen?

@nils3 natuurlijk zullen ook de Franse liftvernieuwingen in de komende weken uitgebreid worden uitgelicht. Ik ben ermee bezig :)

Mooi Henri!
Ik kijk ernaar uit!

Daar gaat mijn rust in Zauchensee tijdens de schoolvakanties …

@nancy, zo’n vaart loopt het niet; je moet nog steeds bij Flachauwinkl de oversteek maken met de trekker. Bovendien spreidt de drukte zich; mensen die vroeger achterop de trekker gingen kiezen nu misschien voor de oversteek naar Flachau die ongeveer even lang duurt.

@nancy, zo’n vaart loopt het niet; je moet nog steeds bij Flachauwinkl de oversteek maken met de trekker. Bovendien spreidt de drukte zich; mensen die vroeger achterop de trekker gingen kiezen nu misschien voor de oversteek naar Flachau die ongeveer even lang duurt.

Martin7182 op 08 sep 2021 09:17

Die trekker is tegenwoordig een skibus, gelukkig. Althans, dit was in januari 2020 het geval.

*bericht bewerkt door Svennoo op 08 sep 2021 16:28

Carnas on Tour

Ik ken de tractor nog, maar er gaat al jaren een skibus. Maar Zauchensee is echt niks aan hoor, vooral niet komen. Het is ook helemaal niet sneeuwzeker 😁. Dit jaar helaas komen wij er niet, we bezoeken onze dochter die skiles geeft in Skiwelt. Maar ik zal Zauchensee zeker missen.

Zonder van al deze vernieuwingen te weten hebben wij geboekt in Wagrain. Extra leuk dus om dit nu te lezen.

Plaats een reactie