Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

FIS wedstrijden Garmisch en Chamonix afgelast door slechte sneeuw

Roel op 29 januari 2024· 4 reacties

De sneeuwcondities in Garmisch-Partenkirchen zijn onvoldoende voor de World Cup dit weekend
De sneeuwcondities in Garmisch-Partenkirchen zijn onvoldoende voor de World Cup dit weekend

De afdaling en Super-G voor de vrouwen die aankomend weekend in het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen zouden plaatsvinden, zijn door de FIS afgelast. De reden is de slechte sneeuwkwaliteit. Ook in Chamonix gaan wedstrijden voor de mannen niet door.

Veiligheid niet gegarandeerd

Er komt geen vervangende locatie voor de beide FIS World Cup wedstrijden. Daarvoor was de tijd te kort. Afgelopen weekend vonden in Garmisch nog wel de mannenwedstrijden plaats, maar de sneeuwcondities zijn niet langer voldoende om de veiligheid van de vrouwelijke atleten te garanderen. De afdaling en Super-G hadden zaterdag en zondag moeten plaatsvinden.

Mannenwedstrijd ook afgelast

Op hetzelfde moment zouden de mannen in het Franse Chamonix aan de start staan, maar die twee runs zijn ook afgelast vanwege de sneeuwcondities. De slalom op zondag gaat wel door.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Daar zal Lara wel flink van balen…

Zit nu in de regio Garmisch Partenkirchen. Pistes tot aan het dal zijn oke, naast de piste is alles groen. Het lijkt het meer op maart/april dan januari.

Dit soort wedstrijden kunnen door de klimaatverandering beter plaats vinden op gebieden hoger dan ~700 meter (Garmisch Partenkirchen).
Vandaag nog op de Zugspitze gletsjer geweest (laagste punt circa 2000 meter) en hier zijn de omstandigheden geweldig.

Dit soort evenementen helaas alleen houden waar het laagste punt van het gebied boven de ~1500 meter ligt en het kan de komende 20 jaar weer gewoon doorgaan.

In de tussentijd met zijn allen proberen de klimaatverandering te remmen/ tegen t gaan zodat we over 20 niet boven de 2000 meter naar boven moeten om sneeuw voor wedstrijden te kunnen garanderen.

*bericht bewerkt door Alex20101990 op 29 jan 2024 18:23

Volgend jaar kan het zo maar -10 zijn daar. Het is jammer, maar afgelasten kan altijd. Ook al is de sneeuw nog zo mooi, een harde woei en het gaat niet door…

In Garmisch is het in het dal tijdens de WC wedstrijden al heel lang, heel vaak groen. Ik snap de emoties allemaal wel, maar het is onzin te denken dat het daar op 700 meter in vroeger tijden altijd dicht gesneeuwd was. Absoluut niet. Dit is gewoon het weer, daar heeft de WC trouwens op hoogte meer last van dan in lagere gebieden, want ze kunnen gewoon heel veel qua piste preparatie om het “veilig” te maken voor de skiërs. Ingemar Stenmark skiede toch een stuk vaker door de slush dan de huidige racers…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Plaats een reactie