Skigebiedsreview: Hochkössen

Redactie op 12 december 2022· geen reacties

Vanaf de weg zie je het skigebied Hochkössen goed liggen
Vanaf de weg zie je het skigebied Hochkössen goed liggen

Voor velen is Kössen het eerste skidorp dat men passeert op weg naar St. Johann in Tirol, Waidring of Fieberbrunn. De regio Kaiserwinkl is in ieder geval beroemd om zijn kaas, de gemoedelijke sfeer en de ligging direct bij de grens met Duitsland. Kössen is samen met Walchsee het toeristische hart van de kleine regio, en heeft als grootste skigebied de skiberg Hochkössen.

Dit artikel is geschreven door forumlid Bennie. Met Bennie’s goedvinden zullen we een aantal van zijn reviews als weblog publiceren zonder deze inhoudelijk te wijzigen. Wil jij ook een review uitgelicht hebben? Stuur ons een mailtje.

Voormalig skipaspartner van Zahmer Kaiser

Hoog is Hochkössen zeker niet met een top onder de 1700m, maar aanmerkelijk hoger dan de buur Zahmer Kaiser. Met die buur had Kössen jarenlang een skipaspartnership. Dit is niet langer het geval, dus een kaart kopen die in beide gebieden geldig is gaat niet meer. Zelfs niet met een Tirol Snow Card.

De skiberg Hochkössen heeft 22 kilometer aan afdalingen en kenmerkt zich door twee delen, gescheiden door een paar varianten van de dalafdaling. Onderin liggen een mooi aantal oefenweides, terwijl bovenin een aantal oude tweezitters je een divers palet aan korte afdalingen serveren. Deze regio was van oudsher erg sneeuwzeker, dus zoveel kilometers in het dal was zo gek nog niet. Het even verderop gelegen Sankt Jakob in Haus heeft een nog groter aanbod onderin en draait ook een behoorlijk seizoen normaal gesproken.

null

Trainingspiste

Het dalskigebied van Kössen is niets bijzonders, met een aantal sleepliften en diverse gradaties aan blauwe pistes. Wat wel opvalt is dat de steile rode trainingspiste (eigenlijk maar één piste, want het andere stuk is niet besneeuwd) slecht bereikbaar is met de skilift. Het kan wel, maar het vraagt wat gekluun. Onderaan is de instap in de gondel ook wat ongeorganiseerd. Er is niet echt een plateau om uit je materiaal te stappen als je van boven komt, want daar staat de wachtrij voor de lift. Eenmaal boven wacht je meteen weer een rij, want de fijnste pistes zijn toch wel de blauwe 1 en rood/zwarte 2 bovenin. Ga je eerst naar beneden via de 4 dan wacht je een heerlijke start, maar daarna al snel een versmalling die aanhoud tot onder de Brandlift, waar je kan kiezen het blauwe pad te vervolgen of hoopt op voldoende sneeuw om de rode en zwarte te kiezen. Alleen de blauwe en het linker deel van de trainingspiste zijn besneeuwd, dus de keuze is meestal maar beperkt.

Piste 3 leidt je overal naartoe

Gelukkig is het hogerop met de sneeuw heel behoorlijk gesteld. Wel wat hard, maar zeer prima om de ski’s op de kant te gooien. Je komt er weinig boarders tegen, terwijl er geen stukken zijn waar je moet steppen als je de blauwe 3 vermijd. Let wel, de piste langs de Gipfellift is de fijnste blauwe piste, dus reken hier op veel klasjes. De zwarte naar Almlift is heerlijk rustig, dus ideaal voor de sportieve skiër. Je kunt overal via piste 3 komen dus dat is prettig voor families, maar houd er rekening mee dat dit ’s zomers slechts het wandelpad is naar de Bärenhütte.

Mooie uitzichten op de top
Mooie uitzichten op de top

null

Familiegebied

Samengevat: Hochkössen is een prima en zeer betaalbaar gebied voor families met kinderen die beginnen met skiën. Het skigebied in Tirol is lekker knus, met één centraal punt waar je eigenlijk altijd weer terugkomt. Accommodaties zijn hier ook goed geprijsd. Neem de verouderde infrastructuur wel voor lief en de kans op Nederlandstalige les is wat kleiner, net als goede sneeuwcondities de hele dag door.

Redactie
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie