Leuke ervaring: de Pinzgauer Hütte

ChristopheJ op 17 november 2022· 3 reacties

Pinzgauer Hütte (foto: zellamsee-kaprun.com
Pinzgauer Hütte (foto: zellamsee-kaprun.com

Het vergt wat energie, maar het is wat mij betreft een unieke hut: de Pinzgauer Hütte op de Schmittenhöhe bij Zell am See. Op zoek naar een fijn plekje om op de Schmitten te lunchen vonden we een bord ‘Pinzgauer Hütte - 800 meter’ achter het dalstation van de Kapellenbahn. De pijl wees naar een verborgen paadje naast de piste, de nieuwsgierigheid was gewekt.

Verscholen en authentiek

Het was mooi weer en het naar beneden glijden ging prima, op dat moment nog onwetend hoe we terug zouden geraken. Het was een heel eind dus de gedachte om straks na de lunch te moeten stappen zorgde voor het voornemen om een lichte salade te nemen. Bij aankomst verscheen een mooie en typische chalet met een prachtig terras maar daar stond ook het antwoord op onze bekommernis: een sneeuwscooter met daarachter een lang touw, inclusief een tiental houvasten. Zo zouden we straks dus terug naar boven gaan, het werd een leuke rit waar ik door de onwennigheid geen foto van genomen heb. Het stukje klauteren om terug écht op de piste te staan heb ik er met plezier bijgenomen!

Pinzgauerhütte
Ligging van de Pinzgauer Hütte

Aangegeven op pisteplan

Ook het uitzicht over de ongerepte, niet-skibare natuur erachter is de moeite waard met als hoogtepunt de imposante Grossglockner. De hut ligt op 1704 meter hoogte en biedt zowel in de zomer als in de winter ook slaapplaatsen aan. Ik kan me voorstellen dat het super moet zijn om meteen na het ontbijt de eerste sporen te skiën op de Schmittenhöhe. Ook toerskiërs kunnen de hut op hun tocht bezoeken en in de zomer ontvangt men de wandelaars met een lekkere hap of een drankje. Dat het een echte geheime tip is, durf ik niet te beweren gezien de lange geschiedenis maar het is wat mij betreft een adresje dat zowel authentiek, lekker als origineel is. Hij staat trouwens aangeduid op het pisteplan zoals hierboven aangegeven. Wie weet er nog meer zulke fijne hutten? Deel ze gerust met ons!

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Nog meer verscholen op de pistekaart, nog verder afgezonderd van de rest van het skigebied. Refuge de lac de gers in het Grand massif. Deze hut licht verscholen achter bossen aan een klein meertje. In de buurt van de befaamde combe de gers, welke alleen bereikbaar is via de cascadesafdaling richting sixt, welke niet vaak geopend is. Ook hier kan je terecht voor een maaltijd, drankje en overnachting. Op de pistekaart staat hij klein als restaurant aangegeven, als je niet speciaal op zoek gaat vind je hem niet. Aan het begin van het pad even het restaurant bellen en ze komen je met de sneeuwscooter ophalen.

null

Born to Ride

Idd mooie hut. Heb er wel eens geslapen in de winter. Heerlijk nostalgische uitbater ook. Deed me n beetje denken aan catweasel.

null

Idd mooie hut. Heb er wel eens geslapen in de winter. Heerlijk nostalgische uitbater ook. Deed me n beetje denken aan catweasel.

null

eric.steijvers op 17 nov 2022 19:25

Super, die heb ik daar toen niet gezien. Is de foto van lang geleden? Ik denk er deze winter nog wel eens te passeren.

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie