Zondag op maandag in Oostenrijk wat sneeuw

Roel op 09 maart 2012· 10 reacties

null
Fraai openbrekende bewolking in Oberlech (O).

Een kleine verschuiving van het hogedrukgebied dat komende week het weer bepaalt zorgt zondag en deels maandag voor een kleine verrassing. Voordat de zon definitief doorbreekt gaat er in Oostenrijk wat sneeuw vallen. Geen grote hoeveelheden maar een lekker laagje voordat de lente in de Alpen terugkeert.

Laatste droomdag met verse sneeuw
Na een grijze donderdag met 5 tot 25 centimeter sneeuw aan de noordkant (het minste in Frankrijk, het meeste in Vorarlberg en Salzburg) mogen de wintersporters zich vandaag opmaken voor een laatste superdag. Op de meeste plaatsen is het droog geworden en in de loop van de dag komt de zon goed tevoorschijn. Skiën op een vers laagje sneeuw en wat zon, een mooiere afsluiting van deze week kun je je bijna niet wensen. Morgen schijnt de zon nog vaker en heb je dus ook onderweg prima rijcondities.

Oostenrijk tijdelijk ‘slechter’
Zondag verandert er voor Oostenrijk tijdelijk iets. Doordat het hogedrukgebied zich even terugtrekt naar de Britse Eilanden trekt een zwakke storing met bewolking en wat sneeuw zondag en maandag net over Oostenrijk. Eigenlijk een zwakke nordstau. Dat geeft tijdelijk meer grijze dan blauwe lucht, bovendien kan het vanaf 800 tot 1200 meter nu en dan sneeuwen. Geen grote hoeveelheden trouwens.

Dinsdag trekt de neerslag weg en komt de zon net als elders in de Alpen in volle glorie terug. Het hogedrukgebied komt boven de Alpen te liggen en daarmee wordt het belangrijk zachter: de nulgradengrens stijgt woensdag en donderdag richting of boven 3000 meter. In deze tijd van het jaar en zeker volgende week hoef je 's middags lagerin dus geen strakke pistes meer te verwachten. Het zonnige weer houdt waarschijnlijk de hele rest van de komende vakantieweek aan. Genieten.

Frankrijk
Vandaag al redelijk wat zon maar de komende dagen is het veelal strakblauw. Vanaf dinsdag wordt het wel steeds zachter, de nulgradengrens stijgt tot boven 3000 meter. De pistekwaliteit wordt er 's middags dus niet beter op.

Zwitserland
Vandaag eerst wat bewolking maar vanuit het westen steeds meer zon. Zondag en maandag in het oosten wat bewolking, verder veel zon. Waarschijnlijk houdt het zonnige weer de rest van de week aan, wel steeds zachter.

Oostenrijk
Afwisselend wolken en zon, vooral morgen zonnig. Zondag en maandag tijdelijk meer wolken en vooral ten oosten van Innsbruck nu en dan wat sneeuw. In Osttirol en Karinthië droog en vrij zonnig. Daarna overal zonnig en steeds zachter.

null
In San Vigilio onderaan de Kronplatz (I) zal er deze week geen sneeuw bijkomen.

Italië
Vandaag nog wat bewolking maar al geregeld zon. Vanaf morgen veel zon, tegen de Oostenrijkse grens zondag en maandag soms wat bewolking maar wel droog. Daarna overal zonnig en zacht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Thanx!!

We gaan eens kijken wat de komende week brengt.
Gaat ons de beslissing geven naar welk gebied we vertrekken in oostenrijk over een week…

:)

Volgende week zonnetje in Ischgl?

Hey Roel!
Heb je soms een idee wat de condities in de zuidalpen zijn?
Ging namelijk sneeuw vallen in Serre chevalier maar vind er jammer genoeg niets van terug.
Groetjes

@Anoniem, in de Zuidalpen zou en is er ook weinig sneeuw gevallen gisteren. Over de sneeuwcondities in Serre Chevalier kan ik van hieruit weinig zeggen behalve dat je 's middags ook daar behoorlijk zachte sneeuw krijgt. Maar met het heldere weer vriest het 's nachts tenminste en zal het in de ochtend best goed skiën zijn. Hou Sneeuwhoogte+ in de gaten voor updates van mensen in de buurt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Helaas,wij gaan toch onze wintersport vakantie maar annuleren…zouden 16 maart vertrekken naar Lienz.prachtig weer daar maar niet voor wintersporters vrees ik?

Kak! Is dit het begin van het einde? Wordt hier de lente officieel mee ingeluidt?

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

@For en tum, ik zou niet te hard van stapel lopen. Komende week geeft lenteweer maar wat er na 16 maart gebeurt is totaal niet te zeggen. Is te ver weg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

hallo gzaan komende zaterdag 17 maart voor vier dagen richting les sybelle frankrijk zo te zien zal het maar een paperige bedoening worden na een slechte ween juist na nieuwjaar wordt dit dan onze tweede teleurstelling wie kzn ons wat goede hoop geven of blijven we beter gewoon thuis want ze geven een gans eweek plus 10 graden dan zal er van de sneeuw niet veel overblijven mvg bart

Mooi bericht voor ons. Wij zitten nog tot en met volgende week maandag in Zillertal. Vandaag al een heerlijke dag gehad met strakblauwe lucht en prima sneeuwcondities! M’n gezicht gloeit nog heerlijk na van het zonnetje (en de apres ski ;-) )

Roel, ik denk dat je wat minder moet apreskien. Bewolkt in Val Thorens? Al twee dagen geen wolk gezien. Alleen maar strak blauwe lucht. Morgen wordt het -2 graden in de bergen en 2 graden in het dal.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie