Herfst maakt plaats voor sneeuw

Roel op 05 november 2012· 13 reacties

null
Mooi winters beeld vanuit het Zillertal

Net op het moment dat de sneeuw begon weg te smelten (föhn), dan wel spoelen (regen), worden de Alpen voorzien van nieuwe sneeuw. Vandaag vooral nog in Oostenrijk en de Dolomieten vanaf 1000-1400 meter, morgen is de hele noordkant van de Alpen aan de beurt voor sneeuwbuien.

Actueel
Gistermiddag begon het in de Franse Alpen flink te regenen in afwachting van een actief koufront dat vandaag over de Alpen trekt. Het was voor sommige delen spannend of het koufront op tijd zou komen om sneeuw te geven. Zo viel dat in de (Zuid) Franse Alpen behoorlijk tegen. Maar meer naar het oosten kwam het helemaal goed en sneeuwde het behoorlijk. Vooral in grote delen van Oostenrijk en Zuid-Tirol is het weer even mooi winters.

null
Wat verse sneeuw in Tignes

Nordstau
Met de passage van het koufront trekt de meeste regen en sneeuw vanmiddag via Oostenrijk naar het oosten weg. Aan de achterzijde van het neerslaggebied komt de sneeuwgrens uiteindelijk op zo’n 900 meter te liggen al wordt de lucht steeds droger en zal het langzaam opklaren.

Morgen zijn we nog niet van de sneeuw af. De wind draait naar noordwest en komt er een nordstau op gang. Dat is goed nieuws voor de hele noordelijke Alpenboog vanaf Chamonix (F) tot en met het Oostenrijkse Salzburg. Reken dan nog een keer op 10 tot 30 centimeter vanaf zo’n 1000 meter. In Italië wordt het juist droog en komt de zon terug.

Even rustiger
Het is dan even gedaan met de sneeuw. Onder de vleugels van een zwak hogedrukgebied kan het woensdag, donderdag en vrijdag op veel plaatsen droog blijven met nu en dan zon. Het uiterste noorden heeft nog de grootste kans op wolkenvelden.

Herhaling van zetten
In het weekend begint het riedeltje opnieuw. Vanuit het zuidwesten neemt de neerslagkans toe, en omdat de wind naar het zuiden draait druppelt er weer zachtere lucht binnen. Dat geeft aan de noordkant opnieuw föhn en aan de zuidkant toenemende stuwing en aansluitend regen en sneeuw. De sneeuwgrens lijkt flink te stijgen maar daarover meer in de komende dagen.

null
Koning onder de Alpenwolken: “altocumulus lenticularis” (föhnwolk) boven Lech.

Dagelijks
Zo gaan we langzaam richting het echte skiseizoen en worden de speldenprikken van Koning Winter iedere keer wat feller. Reden voor mij om de weerberichten vanaf nu vrijwel dagelijks te gaan doen. In combinatie met twitter houden we je zo goed mogelijk op de hoogte van de actualiteit. Zit je zelf in de bergen stuur dan je updates en foto’s door via onze Sneeuwhoogte+ app.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

fijn dat we zo goed op de hoogte worden gehouden! kijk elke dag even!

Oh, het kriebelt al.

Leuk altijd weer die weerberichten van je Roel! Momenteel hier op 750 m sneeuwregen maar ik zie de Maiskogel in Kaprun langzaam wit kleuren (-:

ohoh wat hebben de gletsjers het toch goed deze herfst!

Hier houden we van :) sneeuw krijg er echt zin in

Mooi Roel! Kunnen we weer iedere dag lezen!

Seriously snow addicted family!

Joepie kan niet.wachten tot februari

Goed bezig Roel!

Ennuh komen de twitterupdates ook op facebook of is dat apart? Anders moet ik ook weer een twitter account gaan aanmaken…

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

yep weer dagelijks een weerbericht kunnen we lekker aftellen naar 22 december want dan begint het voor ons dan rijden we met onze mobilhome naar toussiere

Wat dacht je hiervan dan: http://panocam.panomax.at/rosenalm :)

Fijn Roel! Alleen die weekend-föhn mag wel wegblijven :-) Maar ach… november is nog maar net begonnen. Volgens mij was vorig seizoen november ook veelbelovend, maar ging het in de eerste helft van december helemaal mis, pas paar dagen voor de Kerst ging het (heel veel) sneeuwen.

Roel werkt verslavend ook ik ga elke dag eens piepen, reken dan ook meteen uit hoe lang het nog duurt voor ik vertrek en geniet van de plaatjes die bij de verslagen staan.

RoCo

Nog 7 weken… nu ik al deze goede berichten hoor… ik kan bijna niet wachten :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie