Fascinerend bezoek aan de Spannagelhöhle in Hintertux

WouterVdB op 11 januari 2024· geen reacties

Spannagelhöhle
Spannagelhöhle

Op de Hintertuxer Gletscher bevindt zich de grootste grot van Tirol: de Spannagelhöhle. Een tocht door deze grot is een fascinerende ervaring voor zowel families als avonturiers én een perfecte alternatieve activiteit bij slechte weersomstandigheden.

Zeldzame marmergrot

Wat de Spannagelhöhle bijzonder maakt, is dat ze de enige marmergrot van de centrale Alpen is. Door een proces van miljoenen jaren werd het gneis - een veelvoorkomend rotsgesteende rond de Hintertuxer Gletscher - omgevormd tot marmer. Warmte, platentektoniek en ook het smeltwater van de gletsjer speelden hierin een cruciale rol. Deze 25 meter dikke marmer-ader strekt zich uit over een lengte van ca. 13 kilometer vanaf het Spannagelhaus tot aan het dorp.

Massieve waterstromen, komende vanaf de gletsjer, beukten zich duizenden jaren geleden langs spleten en openingen een weg doorheen de marmerlaag, met het huidige grottenstelsel als resultaat. Vandaag stroomt er in de zomer nog steeds smeltwater door de grot, al valt dit in het niet met het volume van toen. 's Winters valt de waterstroom quasi stil.

Meerdere rondleidingen

De grot is het jaarrond geopend voor rondleidingen, al is in het hoogseizoen een reservatie wel vereist. Er is een eerste tour die ongeveer een uurtje duurt en je langs de mooiste highlights van de grot voert. Dit parcours is geschikt voor families met kinderen. De tweede en derde tours zijn échte aanraders voor wie het meer avontuurlijker wilt én over een goede conditie beschikt - ik spreek uit ervaring. Wie niet vies is van hoogtes en aan de conditievoorwaarde voldoet, moet beslist voor tour 3 gaan.

Deze tour start met een flinke bergafwaartse hike in de grot. Na enkele behendige, soms benauwende, passages kom je aan een imposante afgrond van 30 meter. Via een ladder daal je deze afgrond af tot op een platform. Na een moment van rust, voorzien van een versnapering door de gids, start de tocht in de andere richting. De hike is nu bergopwaarts en absoluut niet te onderschatten, maar o zo fascinerend.

Een reservatie kan je maken via de website van de Spannagelhöhle of telefonisch op +43 6287 87251. Inbegrepen in je rondgang zijn een helm en regenjas, voorzie jezelf van stevige wandelschoenen. Voor deelnemers aan de avontuurlijke rondgangen worden er overalls en klimgordels voorzien. Wie het bezoek in de winter maakt, neemt het best een muts en handschoenen mee voor de wandeling vanaf het Tuxer Fernerhaus (Gletscherbus 2 bergstation) tot aan het Spannagelhaus waar de ingang van de grot zich bevindt.

Vielen Dank an Christoph für die Gastfreundschaft und die Führung.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie