Zo is herfstskiën in Hintertux

WouterVdB op 18 november 2023· 4 reacties

Herfstskiën in Tux
Herfstskiën in Tux

De herfst is qua sneeuwcondities een spannende periode om je skiseizoen te starten. Je treft zowel bluebird days met hopen poeder als een precaire sneeuwlaag of pistes over grauw gletsjerijs. Al vele jaren start ik in het 11 novemberweekend mijn skiseizoen op de Hintertuxer Gletscher, één van de enige skibestemmingen die het ganse jaar geopend zijn. Alle weers- en sneeuwomstandigheden waren aanwezig in dit verlengde weekend.

Diep winters op zaterdag

Op de top van dit 3.250m hoge gletsjergebied hebben de dumps van eind oktober-begin november een prima sneeuwlaag afgeleverd. Een ijsvrije rode piste 5 richting de Olperer is in november namelijk geen vanzelfsprekendheid. Deze griffige sneeuwlaag hield goed stand tot aan de muur voor het Tuxer Fernerhaus, vanaf deze steile piste verschenen er alsnog enkele verraderlijke ijsplekken.

We hadden het geluk dat het pisteteam met de hulp van kunstsneeuw ook de Spannagelabfahrt heeft kunnen openen op die 11e november. Deze piste voert je vanaf het Fernerhaus terug richting de Sommerberg. De combo van niet-aangereden verse sneeuw op een harde kunstsneeuw onderlaag was geen evidentie. Opletten geblazen dus en de ski’s 's nachts naar binnen halen voor een slijpbeurt!

De pistenbully-teams van Hintertux zie je het ganse jaar de klok rond werken. In de zomer voor de matbedekking en het onderhouden van de gletsjer, in de winter voor het bijeenschuiven van sneeuw en in dit voorseizoen voor het preparen van de in ijs verankerde sleepliften. Door het uitrijden van kunstsneeuw en het plaatsen van beschermingsmatten op de afdaling naar de vernieuwde Lärmstänge 1 stoeltjeslift, hadden we er goede hoop op dat deze piste zondag ook zou openen.

Herfstige zon- en maandag

Onze hoop werd bevestigd: Lärmstänge 1 was geopend! Deze lift is een welgekomen vernieuwing om wat meer rotaties op pistes onder het Fernerhaus te kunnen maken zonder steeds de Gletscherbus 2-gondel te moeten nemen. In het gletsjergebied waren enkel de Kaserer 2 en Schlegeis liften nog gesloten. Voor de opening van deze liften ligt er nog niet genoeg sneeuw, wat wel jammer is gezien de leuke pistes die ze ontsluiten.

Bij de Kaserer 2 zie je door het opnieuw verankeren van de liftpalen het gletsjerijs nog blootliggen. 's Nachts had het boven nog bijgesneeuwd en gevrozen, in het dal was deze neerslag overgegaan in regen. De overgang van diep winterweer naar herfstomstandigheden was ingezet, liften sloten eerder door de opkomende wind.

Op maandag was het dan écht herfst. Een groen, uitgeregend dal en nattere sneeuw tot op 2.700m. De wind speelde extreem hevig die dag op de top. De Gletscherbus 3 werd meerdere keren stilgelegd omwille van sterke windstoten, terwijl dit type lift makkelijk windstoten tot 100km/h mag hebben. De sleepliften Olperer en Gefrorene Wand bleven dan ook gesloten. Als een geschenk uit de hemel ging tijdens het allerlaatste ski-uur van deze trip de wind liggen en brak een mager zonnetje door. Een heerlijke afsluiter van, opnieuw, een leuke seizoensstart in Hintertux.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Leuk verslag heel herkenbaar. Je moet het treffen.

Alsof ik op mezelf al niet graag genoeg de witte bergen der planktastische schuifheid wilde intrekken… en dan zijn er artikels als deze die toch echt onbewust je skipas al doen aankopen terwijl je staat te lezen… dankjewel voor de voor de prachtige verhalen uit het besneeuwde witte wonderwinterland!

Dit mooie artikel heeft mijn enthousiasme voor een snelle terugkeer naar de skipistes alleen maar aangewakkerd!

Wauw, wat een prachtige beelden! Dankje voor dit verhelderende artikel, Wouter!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie